Googlelta saatiin vastaus: Androidin sopimuspykälät eivät ole laittomia

Manu Pitkänen
11. marraskuuta, 2016 9:14

EU esitti viime keväänä, että Google on rikkonut kilpailulainsäädäntöä Androidin sopimusehdoilla. Googlelta on saatu nyt vastaus näihin syytöksiin.
Googlen lakiasiajohtaja Kent Walkerin kirjoittamassa blogikirjoituksessa yritetään ohjata keskustelua Androidin positiivisiin puoliin ja väitetään, että Android on itse asiassa lisännyt kilpailua. Walkerin mukaan sovelluskehittäjät ovat hyötyneet keskittyneestä mobiilikäyttöjärjestelmämarkkinasta, koska heidän ei tarvitse käyttää aikaa ja resursseja useiden eri järjestelmien tukemiseen.
Yhtenäisyyden varmistamisen Google ottaa argumenttinsa keihäänkärjeksi. Android on vapaa ohjelmisto ja sitä voi käytännössä kuka käyttää ja muokata. Jotta yhteensopivuus ja yhtenäisyys ei vaarantuisi annettujen vapauksien takia, Googlen on pitänyt asettaa ehtoja älypuhelinmerkeille. Nämä ehdot ovat liittyneet käytännössä Googlen palveluiden, kuten Google Play -sovelluskaupan, sisällyttämiseen Android-puhelimiin. EU:n näkemyksen mukaan ehdot rajoittavat kilpailua ja älypuhelinmerkkien valinnanvapautta, mutta Googlen mielestä ehdot varmistavat Androidille paremmat kilpailuedellytykset Applen iPhonea vastaan.
Google muistuttaa lisäksi, että Apple ja Microsoft sisällyttävät sovelluksiaan puhelimiinsa. Applella ja Microsoftilla ei tosin ole määräävää markkina-asemaa älypuhelimissa, joten niitä ei voi myöskään syyttää määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Lue myös nämä
Tägit
Android Google EU Eurooppa Euroopan komissio EU-parlamentti Google Play
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.