Elisa otti 4G-puhelut käyttöön – Nokia toimitti teknologian

Manu Pitkänen
30. marraskuuta, 2016 10:30

Elisa on ottanut valtakunnallisesti käyttöön VoLTE- ja VoWiFi-äänipuhelutekniikat, joiden luvataan tuovan parannuksia nykyisiin äänipuheluihin. Teknologioiden toimittajaksi valikoitui Nokia.
Suomessa äänipuhelut ovat kulkeneet 2G- ja 3G-matkapuheliverkkojen yli, kun taas dataa on pystytty siirtämään myös 4G-verkossa. Voice-over-LTE- eli VoLTE-tekniikan ansiosta myös äänipuheluita voidaan jatkossa käydä neljännen sukupolven matkapuhelinverkon yli. Äänipuheluiden tapauksessa 4G-verkon selkeimmät edut 2G- ja 3G-verkkoihin nähden ovat lyhyemmät kytkeytymisajat sekä mahdollisuus siirtää parempilaatuista ääntä (HD-puhelut).
VoWiFi-tekniikan tapauksessa puheluita ei siirretä matkapuhelinverkon yli, vaan puhelut ohjautuvat lähistöllä olevan tunnetun WLAN-verkkoon. Tekniikasta on hyötyä erityisesti silloin kun matkapuhelinverkon kuuluvuus on huono.
Elisa tiedotti uusista ominaisuuksista itse asiassa jo syyskuun lopulla, mutta Nokia kertoi nyt olleensa teknologiatoimittaja. Wi-Fi-puhelut toimivat toistaiseksi vain Galaxy S6- ja Galaxy S6 edge -älypuhelimilla. DNA kertoi keväällä testaavansa myös VoLTE- ja VoWiFi-tekniikoita.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Elisa 4G VoLTE VoWiFi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.