DNA aloitti 5G-yhteyksien testaamisen Suomessa

Manu Pitkänen
15. helmikuuta, 2017 10:48

DNA ja Ericsson ovat testanneet viidennen sukupolven matkapuhelinverkon mahdollisuuksia Kirkkonummen Jorvaksessa. Nopeampien yhteyksien lisäksi DNA povaa 5G-teknologian mahdollistavan langattomat yhteydet kokonaan uusissa sovelluskohteissa alhaisempien viiveaikojen ansiosta.
Jorvaksessa tehdyissä testeissä 5G- radioyhteydellä saavutettiin noin 20 Gbps:n siirtonopeus ja alle 3 millisekunnin viive. DNA:n mukaan maailmalla tutkitaan parhaillaan mahdollisuutta korvata niin sanotut tilaajakuidut, eli asiakkaalta verkko-operaattorin verkkoon lähtevät (asiakkaan omistaman) valokuidut, 5G-radioyhteydellä. Kaapelivetoja ja kaivuutyötä tarvittaisiin tulevaisuudessa vähemmän.
DNA aikoo kehittää omaa 4G-verkkoaan samanaikaisesti. Esimerkiksi Siuntion Karubyssä on valmiudet 1,2 gigabitin 4G-yhteyksille. Tällä hetkellä alueen verkon huippunopeus on 600 Mbps, mutta kevättalvella nopeus on tarkoitus nostaa 1,2 gigabittiin. Näin nopeita yhteyksiä tukevia päätelaitteita ei löydy vielä markkinoilta, mutta sellaisia on tulossa vielä tämän vuoden aikana.

Lue myös nämä
Tägit
DNA 4G Ericsson 5G
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.