Tätä olet aina halunnut – Linux-nörttien uutuuspuhelin suojaa sinut korporaatioiden seurannalta

Manu Pitkänen
11. lokakuuta, 2017 19:16

Joukko avoimen lähdekoodin puolestapuhujia perusti muutama vuosi sitten Purism-nimisen yrityksen, jonka alkuperäinen tarkoitus oli luoda joukkorahoituksen voimin PureOS:ään perustuvan tietokoneen. Nyt Purism on päättänyt lähteä kehittämään mobiililaitetta.
Librem 5 -niminen älypuhelin perustuu tietokoneen tavoin PureOS:ään, joka on Debianin eräs variaatio. Purism markkinoikin puhelintaan aidosti GNU+Linux -pohjaisena käyttöjärjestelmä, toisin kuin vaikkapa Googlen kehittämä Android. Librem 5:n omistajat voivat halutessaan vaihtaa käyttöjärjestelmän johonkin toiseen Linux-jakeluun, mikäli PureOS ei syystä tai toisesta kelpaa.
Älypuhelinta markkinoidaan Linuxin lisäksi tietoturvalla, sillä kuka tahansa voi lukea puhelimessa käytettävän käyttöjärjestelmän lähdekoodia. Näin ollen käyttäjä tietää tarkalleen mitä puhelin tekee. Avoin lähdekoodi takaa myös sen, että käyttäjät voivat muokata käyttöjärjestelmää omiin tarpeisiin sopiviksi.
Librem 5:n joukkorahoituskampanja näytti ensin epäonnistuvan, mutta KDE:n ja GNOMEn kehitystiimien annettua tukensa hankkeelle, alkoi varojen kerääminen sujua paljon sutjakkaammin. Kaivatut 1,5 miljoonaa dollaria on jo koossa ja varainkeruuta on vielä 12 vuorokautta jäljellä.

Lue myös nämä
Tägit
älypuhelin Linux Purism PureOS
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.