Google narahti – Keräsi paikkatietoa Android-käyttäjistä ilman lupaa

Manu Pitkänen
21. marraskuuta, 2017 16:00

Google on jäänyt kiinni paikkatietodatan keräämisestä Android-puhelimista, vaikka sillä ei olisi puhelimen käyttäjältä edes lupaa siihen. Google on myöntänyt kyseenalaisen toiminnan ja lupaa lopettaa sen marraskuun loppuun mennessä.
Asiasta kirjoittaneen Quartzin mukaan Google on kerännyt paikkatietodataa myös tilanteissa, joissa tiedon kerääminen on erikseen kielletty, SIM-korttia ei ole asennettu puhelimeen ja mitään sovelluksiakaan ei ole käytetty. Quartzin mukaan Android-puhelimet ovat vuoden 2017 alusta lähtien alkaneet kerätä puhelimen lähistöllä olevien matkapuhelinverkon tukiasemien osoitetietoja.
Quartzin mukaan tiedonkeruun myötä Googlelle on muodostunut suhteellisen tarkka käsitys yksittäisten ihmisten liikkeistä. Googlen mukaan osoitetietoja on käytetty hyväksi ilmoituksia ja viestejä hallinnoivan järjestelmän osana viimeisen 11 kuukauden aikana. Tietoja ei ole missään vaiheessa tallennettu. Asia muodostui ongelmaksi lähinnä siksi, että käyttäjällä ei ole mahdollisuutta kytkeä tiedonkeruuta pois päältä tämän ominaisuuden kohdalla.
Google on ilmoittanut lopettavansa tukiasematietojen keräämisen tätä ominaisuutta varten marraskuun loppuun mennessä.

Lue myös nämä
Tägit
Android Google
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.