1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Opas Android tehokäyttäjänurkka

Viestiketju Android -osiossa. Ketjun avasi Lauzi 13.09.2013.

  1. Lauzi

    Lauzi Regular member

    Viestejä:
    143
    Kiitokset:
    34
    Pisteet:
    38
    Jospa koitettaisiin saada tänne foorumin Androidpuolellekkin vähän vipinää ja avataan nyt tällainen ”tehokäyttäjäketju” (sopii ehdotella fiksumpaa nimeä). Tarkoituksena kerätä ja kirjoitella perus juttuja roottaamisesta ja sen tuomista mahdollisuuksista yhteen paikkaan ja ensimmäisellä kotimaisella kirjoitettuna.

    Aiheesta on luultavasti jo kaikki mahdollinen sanottu ja kirjoitettu Xda-developersin puolella ja muilla alan foorumeilla, mutta voisi olla hyödyllistä, jos perus jutut löytyisivät yhdestä paikasta suomeksi ja jos vaikka foorumin liikenne vähän kasvaisi, noh jää nähtäväksi.

    Otsikon alle siis mahtuvat kaikki mahdolliset temput, missä kajotaan puhelimen käyttöjärjestelmään, tai kerneliin ja aikalailla kaikki ohjelmat, jotka vaativat root oikeuksia toimiakseen.

    Ketju olisi hyvä polkaista käyntiin roottausohjeilla, mutta koska eri puhelinvalmistajia on tuhat ja yksi ja prosessi ei ole kaikille sama, on moisen ohjeen kirjoittaminen melko vaikeaa. Eli alkuun päästäkseen, on pakko kääntyä Googlen puoleen, esim. hakemalla ”root+oma puhelinvalmistaja+oma puhelinmalli”. Ohjeet kannattaa tietty lukea pariin kertaan läpi, varmistaa että kaikki tarvittavat tiedostot on ladattu koneelle ennen aloittamista, lukea ohjeet vielä kerran, keittää kuppi kahvia ja varmistaa, että käsillä on riittävästi luppoaikaa. Ohjeissa voi meinaan olla useampia kohtia ja kiireessä hosuminen ei todellakaan takaa hyvää lopputulosta.

    Sitten vielä disclaimerit, eli luet ketjua ja seuraat siitä löytyviä ohjeita ihan omalla vastuulla, eikä brikatun puhelimen kohtaloa, tai menetetyn takuun aiheuttamaa surua saa itkemällä muutettua. Kuitenkin, jotta puhelimella leikkimisen riskit saataisiin minimoitua, on hyvä aloittaa puhelimen varmuuskopioinnista otamalla siitä Nandroid backup, joka sattuukin olemaan ensimmäisen kirjoituksen aihe.

    Sisällysluettelo:
    1. Nandroid backup
    2. Kerneli
    3. Xposed framework
     
    Viimeksi muokattu: 16.03.2014
    Jojjeli89, hanki ja Ketola kiittävät tästä.
  2. Lauzi

    Lauzi Regular member

    Viestejä:
    143
    Kiitokset:
    34
    Pisteet:
    38
    Nandroid backup


    Tarkoittaa lyhyesti koko puhelimen kattavaa varmuuskopiota (kerneli, ROM, sovellukset, asetukse, jne.), lukuunottamatta ulkoista muistikorttia ja sillä olevia tietoja. Varmuuskopio otetaan käyttöjärjestelmän ollessa suljettuna ja se tallentuu ulkoiselle SD-kortille, jossa tulee luonnollisesti olla riittävästi tilaa. Varmuuskopio myös palautetaan käyttöjärjestelmän ollessa suljettuna, joten vaikka onnistuisit sotkemaan Androidin, tai kernelin, pystyt silti erittäin todennäköisesti palauttamaan nandroid varmuuskopiosi ja näin korjaamaan brickatun laitteesi.

    Varmuuskopiointia varten tarvitset custom recoveryn, joka sattuu olemaan edellytys custom ROMien ja kerneleiden, sun muiden asennukseen, eli siitä on muutenkin erittäin hyvä aloittaa. Jotkin roottaus ohjeet, tai ohjelmat saattavat asentaa custom recoveryn jo roottausvaiheessa, mutta lähdetään nyt siitä olettamuksesta, että sellaista ei vielä juuri rootatusta puhelimestasi löydy.

    Helpoin tapa asentaa custom recovery, on ladata ROM Manager niminen ohjelma Google palysta. Sen ilmaisversiolla voi asentaa ClockworkMod Recoveryn, joka on luultavasti tämän hetken suosituin custom recovery. ROM Managerin kautta pääsee myös boottaamaan suoraan custom recoveryyn puhelimen ollessa päällä. Useissa, ellei kaikissa, puhelimissa on myös näppäinyhdistelmä, jota käynnistettäessä pohjaan painamalla pääsee suoraan recovery tilaan, esim. kotinäppäin+volyymi ylös+virtanäppäin, kannattaa taas tarkistaa Googlella oman laitteen yhdistelmä.

    Kun olet tavalla, tai toisella päässyt recovery tilaan, on aika ottaa Nandroid backup ja siirtyä suunnittelemaan custom ROMin asennusta. Recovery tilassa liikutaan valikosta toiseen volyyminäppäimillä ja valinnat vahvistetaan virtanäppäimellä, tilasta pääsee pois valitsemalla ylimmältä riviltä löytyvän ”reboot system now” –vaihtoehdon.

    Ohjeet:

    1. Asenna ROM Mager Google Playsta linkki

    2. Avaa ROM Manager ja tarkista current recovery kohdasta, onko sinulla jo Clockwork Mod Recovery.

    3. Klikkaa: Flash Clockwork Mod Recovery.

    4. Klikkaa: Reboot into recovery.

    5. Puhelin käynnistyy uudelleen ja siirtyy recovery tilaan. Navigoi volyyminäppäimillä valikkoon backup and restore ja vahvista valinta painamalla virtanäppäintä.

    6. Seuraavasta valikosta valitset backup vaihtoehdon.

    7. Puhelin alkaa ottaa varmuuskopiota ja ruudulla vilkkuu pelottavaa teksitä.

    8. Odota rauhassa! Tässä voi kestää tovin. Kun homma on valmis, palautuu recovery modin ensimmäinen valikko ruudulle ja ruudulla pitäisi lukea backup complete.

    Varmuuskopio on nyt otettu ja se kannattaa kaiken varalta kopioida vielä puhelimen muistikortilta tietokoneelle. Varmuuskopio löytyy ulkoiselta SD-kortilta osoitteesta clockworkmod/backup/aikaleima. Kopioi koko kansio talteen koneellesi ja jätä alkuperäinen puhelimen muistikortille. Voit myös halutessasi nimetä kansion uudelleen, puhelin osaa silti palauttaa varmuuskopion, kunhan et muuten koske kansion polkuun.

    Palautus:

    Olet brikannut noin 600€ Samsungisi ja nyt se pitäisi saada takaisin henkiin. Oletetaan, että haluat palauttaa kopion koska jokin on mennyt pieleen, etkä saa puhelinta käynnistymään androidiin asti. Tarkista Googlelta, millä näppäinyhdistelmällä sammutettu puhelimesi käynnistyy recovery tilaan ja toimi ohjeiden mukaan.

    1. Recovery tilassa, navigoi taas valikkon: backup and restore.

    2. Valitse restore ja sen jälkeen haluamasi backup tiedosto.

    3. Vahvista valinta ja odottele sormet ristissä puhelimen heräämistä.


    Aikamoinen wall of text tuli melko simppelistä asiasta, mutta ei auta, toivottavasti jaksoit lukea läpi ja toivottavasti tämä pelastaa edes yhden rikotun puhelimen. Nyt kumminkin uskaltaa kirjoitella vapaammin custom ROMien ja muiden härpäkkeiden fläshäämisestä, kun kaikilla on alkuperäinen toimiva systeemi tallessa varmuuskopiona.

    Tämän ketjun ei ole tarkoitus olla allekirjoittaneen blogi em. aiheesta ja jos jotain tulee mieleen, niin sopii kirjoitella. Voin paremmalla ajalla väsätä jonkilaisen sisällyslettelon noista aiheista.
     
    Viimeksi muokattu: 01.10.2013
    Jojjeli89, naapurinjorma ja apek kiittävät tästä.
  3. Datanen

    Datanen Guest

    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
  4. Lauzi

    Lauzi Regular member

    Viestejä:
    143
    Kiitokset:
    34
    Pisteet:
    38
    Tuo linkkaamasi ohje mainitsee:
    En kylläkään löytänyt toimivaa linkkiä tuohon DLL setuppiin. DLL virheet voi toisaalta korjata muutenkin, kannattaa googlettaa kyseinen DLL virhe ja katsoa mistä se johtuu, yleensä joidenkin ajureiden, tai vastaavien oheis ohjelmien asentaminen korjaa ongelmat. Ääritapauksessa voi tietty myös ladata DLL tiedoston suoraan ja paiskata sen Windowsin DLL kansioon, tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa.

    Löysin kuitenkin tällaisen ohjeen, josta voisi toivon mukaan olla apua (ei vaadi DLL kikkailuja).

    Kerro miten kävi :cool:
     
    Vingeri kiitti tästä.
  5. Datanen

    Datanen Guest

    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
    Juu kokeilen tuossa viikonlopun aikana josko onnistuisi palautus. Roottausohjeet ym on itselläni tallella tuohon malliin.
     
  6. Datanen

    Datanen Guest

    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
    Kiitos todella paljon! Sain nyt palautettua alkuperäisen romin tähän LG Optimus 2X malliin ja hyvin näyttää toimivan! Ohje ei ollut täysin selkeä koska ajurit eivät olleet oikeat.

    Päivitys: LG päivitystyökalu ei anna asentaa Android 4.0 päivitystä vaikka se on saatavilla tähän malliin.
     
    Viimeksi muokattu: 13.09.2013
  7. Lauzi

    Lauzi Regular member

    Viestejä:
    143
    Kiitokset:
    34
    Pisteet:
    38
    Kerneli

    Nyt on sitten saatu puhelin rootattua, sekä varmuuskopioitua ja mahdollisesti perään on asennettu jokin custom ROM. Mahdollisuudet Android puhelimen brikkaamiseen hämärien recoveryn kautta fläshättävien asennustiedostojen kanssa eivät kuitenkaan lopu siihen, vaan tässä vaiheessa kunnon puhelinnörtti alkaa suunnitella paremman kernelin asentamista.

    Mikä se on?

    Kerneli on se käyttöjärjestelmän osa joka istuu softan ja raudan välissä, jakaen sovelluksilta tulevat prosessikutsut eteenpäin raudalle ja tulokset rautapuolelta sovelluksille. Kerneli on myös se osa joka tekee Androidista Linux pohjaisen, koska Androidia itsessään ei voi luokitella Linux jakeluksi, mutta Android kuitenkin käytää Linux kerneliä.

    Miksi siihen pitäisi koskea ja kuinka todennäköisesti puhelimeni juuttuu boottilimboon, jos jokin menee pieleen?

    Kerneliä vaihtamalla voidaan vaikuttaa puhelimen akunkulutukseen ja käyttöjärjestelmän sulavuuteen. Useimmille puhelimille on saatavilla eri nimillä varustettuja power-kerneleitä, jotka painottavat puhelimesta irtiotettavia tehoja akunkeston kustannuksella, sekä päinvastaisia akkua säästäviä versioita, näiden lisäksi löytyy vielä usein jonkinlaisia välimalleja, jotka tasapainoilevat akunkeston ja laskentatehon lisäyksen välillä.

    Kuten custom ROMit, myös kernelit ovat laitekohtaisia ja sellaista asentaessa tulee varmistaa, että käsillä on varmasti omaan puhelimeen sopiva versio, lisäksi kernelit saattavat olla nirsoja käytössä olevan ROMin suhteen, eli vaikka kernel sopisikin juurikin sinun puhelimeesi, voi asennettu ROMi, tai sen Android versio aiheuttaa yhteensopivuusongelmia. Lisäksi tulee huomioida, että custom ROMit sisältävät oman kernelin ja ROMin asentaminen pyyhkii vanhan kernelin pois, joten oma kerneli tulee asentaa ROMin jälkeen.

    Miten se asennetaan?

    Askeleet ovat samat kuin custom ROMia asentaessa:
    1. Nandroid backuppi talteen, jos sellaista ei ennestään ole!
    2. Kernelin asennustiedosto muistikortille
    3. Puhelimen käynnistys recovery modessa
    4. "Instal zip from sd-card”
    5. Valitse kernel tiedosto ja hyväksy valinta.

    Jokin meni pieleen ja puhelin ei käynnisty!

    Väärän/yhteensopimattoman kernelin asentaminen ei ole maailmanloppu ja puhelin on tällaisen onnettomuudenkin jälkeen mahdollista käynnistää recovery tilaan, josta voidaan palauttaa ennen leikkimään ryhtymistä otettu Nandroid backuppi, tai sellaisen puuttuessa, asentaa ulkoiselta muistikortilta uusi custom ROMi, jonka mukana asentuu uusi ja varmasti toimiva kerneli.
     
    Viimeksi muokattu: 01.10.2013
    naapurinjorma kiitti tästä.
  8. hanki

    hanki Regular member

    Viestejä:
    216
    Kiitokset:
    8
    Pisteet:
    28
    Suunnitteella olisi rootata nexus 4 ja laittaa siihen CM tai miui :D
    Onko tämä luotettava tutoriaali, vai löytyykö jostain simppelimpi ja toimiva?
    Backupin sain jo tehtyä.

    Voisit tohon alotuspostauksees laittaa linkit mistä pääsee esim, nopeasti pomppaamaan nuihin oppaisiisi

    esim.
    Nandroid backup
    Kerneli
     
  9. Lauzi

    Lauzi Regular member

    Viestejä:
    143
    Kiitokset:
    34
    Pisteet:
    38
    Ihan pätevältä tuo ohje vaikuttaa ja otsikossa sanotaan, että sopii kokemattomillekkin. Aika reilusti siinä kyllä on noita kohtia, että tarkkana vaan. :p

    ps. Nyt on sisällysluettelon alku kasassa.
     
  10. hanki

    hanki Regular member

    Viestejä:
    216
    Kiitokset:
    8
    Pisteet:
    28
    Tuossa sanotaan että kun avaat valikosta tuon SuperSU:n niin pitäisi tulla joku että haluatko päivittää, mutta mulla tulee vaan:
    "There is no SU binary installed, and SuperSU cannot install it. This is a problem!"

    Mitä oon tehny väärin?

    EDIT: tossa piti mennä "install zip from sdcard -> choose zip from sdcard -> UPDATE-SuperSU-v1.10.zip

    ja menin: install zip from sdcard -> choose zip from sdcard -> /0 -> UPDATE-SuperSU-v1.10.zip kun ei muuten näkynyt tuo zip tiedosto

    EDIT2: jossain luki että oot ladannu vanhan version supersusista, miten laitan uuden kun vanhaakaan ei voi poistaa?
     
    Viimeksi muokattu: 01.10.2013
  11. Peku

    Peku Active member

    Viestejä:
    1,398
    Kiitokset:
    76
    Pisteet:
    58
    Mainittakoon tähän nyt vielä että TWRP on myös hyvä custom recovery, väittäisin että jopa parempi kuin cwm. Kännykkä bootloopissa, en tehnyt backuppia, ei ole ulkoista muistikorttipaikkaa, eikä internal sd:llä ole minkään romin asennus zippiä, mitäs sitten? Mikäli kännykän vain bootloaderiin saa niin peli ei ole vielä menetetty. Tähän hätään auttaa fastbootin käyttö, siitä teinkin aiemmin oppaan.

    Hanki, laita paranoid android. Kaveriksi twrp recovery.
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2463059
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2412689
     
    Viimeksi muokattu: 01.10.2013
  12. hanki

    hanki Regular member

    Viestejä:
    216
    Kiitokset:
    8
    Pisteet:
    28
    Bootloaderiin menee ja toimii muuten täysin normaalisti mutta supersu ei vaan halua päivittyä
     
  13. Peku

    Peku Active member

    Viestejä:
    1,398
    Kiitokset:
    76
    Pisteet:
    58
    Mskip on tehnyt erittäin kätevän toolkitin nexus 4:lle kannattaa testata onnistuisko sillä. Nuo toolkitit perustuu adb:n ja fastbootin käyttöön. Kohtuu simppelisti voit tehdä samat asiat ilman tuota toolkittiäkin, mutta on tuo nopeampi.
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1995688

    Elikkäs unlockaat bootloaderin, roottaat, asennat twrp:n ja asennat paranoidandroidin tai jonkin muun veikeän romin. :)

    Edittiä:
    P.S. aikasempi viesti oli tarkotettu yleisesti kaikille.

    P.P.S. Uusin SuperSU taitaa olla 1.65, flässääppä se ;)
    http://download.chainfire.eu/351/SuperSU/UPDATE-SuperSU-v1.65.zip

    Kyllähän tuo aiemmin linkkaamasi ohje ihan pätevä on, vanhahko vain. Jos sulla on siinä 4.3 android niin ongelmat selittyy täysin sillä että supersu zippi oli liian vanha :) Tuota mainitsemaani toolkittiä tuskin tarvit, kun kerran bootloader on jo unlockattu ja custom recovery asennettu.
     
    Viimeksi muokattu: 01.10.2013
    hanki kiitti tästä.
  14. hanki

    hanki Regular member

    Viestejä:
    216
    Kiitokset:
    8
    Pisteet:
    28
    Jos käytän kyseistä toolkittiä, mun pitää ennen sitä unrootata?

    Ja se juuri oli ongelmana, että mitä teen vanhalle superSUlle jos flashaan uuden? Pitääkö vanha poistaa ennen sitä, jos pitää niin miten?
     
  15. Peku

    Peku Active member

    Viestejä:
    1,398
    Kiitokset:
    76
    Pisteet:
    58
    Flässäät tuon uuden vanhan päälle custom recoveryllä, jonka olet jo asentanut. Pitäs toimia, jos ei niin katotaan sitä sitten. Onko se android 4.3, jos on niin siinäpä selitys miksi tuo vanha supersu herjaa tuota: "There is no SU binary installed, and SuperSU cannot install it. This is a problem!"
     
  16. hanki

    hanki Regular member

    Viestejä:
    216
    Kiitokset:
    8
    Pisteet:
    28
    Mikä on twrp?
    Ja olen "puoliksi" rootannut puhelimen, eikö mun piä mitenkään unrootata ennenku alotan alusta tolla softalla?
    Olen siis tässä ohjeessa saanut tehtyä PART6:tosen väärällä supersu filellä enkä saanut kohtaa 9 tehtyä part 6 kohdasta.
     
  17. Peku

    Peku Active member

    Viestejä:
    1,398
    Kiitokset:
    76
    Pisteet:
    58
    Kuten aiemmin sanoin.. (Ehkä epäselvästi) Älä käytä tuota toolkittiä tai aloita alusta, vaan flässää aiemmin asentamallasi custom recoveryllä tuo uusin supersu zippi. Ei tarvi unrootata, uusi supersu korvaa vanhan.

    Twrp on hyvä custom recovery, toimii siinä missä cwm:kin. Twrp on omasta mielestäni parempi.
    http://teamw.in/project/twrp2
     
    hanki kiitti tästä.
  18. hanki

    hanki Regular member

    Viestejä:
    216
    Kiitokset:
    8
    Pisteet:
    28
    Kiitos! Sain SuperSUn toimimaan :) Mietin vielä laitanko cyanogenin vai pidänkö stockkina. Jos laitan niin saa jäädä toiselle päivälle ;3
     
  19. Porshe

    Porshe Regular member

    Viestejä:
    1,111
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Yritin tässä ohjeiden mukaisesti ottaa kopiota puhelimeni ( samsung xcover s5690 ) ROMista ROM Managerilla. Kun valitsen ''Reboot into recovery'' ja hyväksyn sen painamalla OK, jää puhelimeni näytölle kuva Reboot into Recovery josta siis painoin OK:ta ja se ei siitä häviä ennemmin kuin sammutan puhelimen virrattomaksi.

    Tässä myöskin kävi mielessäni että onko tähän vanhempaan xcoveriin edes saatavilla parempaa ROMia tai Kerneliä?
     
  20. apek

    apek Regular member

    Viestejä:
    567
    Kiitokset:
    46
    Pisteet:
    38
    Recoveryyn pääset myös manuaalisesti. Sammuta puhelin ja paina sitten volume up + home + power (kaikki pohjaan).
     

Jaa tämä sivu