Microsoft julkisti Windows Phone 7.1:n – Nokia hyppää kelkkaan mukaan

22
Manu Pitkänen

Microsoft julkisti Windows Phone 7.1:n – Nokia hyppää kelkkaan mukaan
Microsoft on tänään odotetusti esitellyt Windows Phone -mobiilikäyttöjärjestelmänsä ensimmäistä suurta päivitystä – Mangoa. Aiemmista huhuista poiketen Mango päivittää käyttöjärjestelmän versionumeron 7.1:een eikä 7.5:een. Windows Phone 7.1:ssä Microsoft on keskittynyt kolmeen osa-alueeseen: viestintä, sovellukset ja Internet. Käyttöjärjestelmä julkaistaan alkusyksysti.

Internet
Yksi tärkeä osa-alue WP7.1:ssä on Internet. Käyttöjärjestelmään on nyt integroitu HTML5-yhteensopiva IE9-selain. Parannettu Bing-hakukone on saanut osakseen Bing Visionin, Bing Audion ja äänihakumahdollisuuden. Local Scout -sovelluksen ansiosta WP7.1-puhelimen omistaja voi vuorostaan suorittaa hyper-local-hakuja lähialueen ravintolaista, tarjouksista tai aktiviteeteista.


Sovellukset
Windows Phonen Live Tiles -tiilistä on tehty aiempaa dynaamisempia ja niihin voidaan sisällyttää entistä enemmän tietoa. Suurin uudistus sovellusten käyttöön on kuitenkin moniajo, jota ei aiemmassa WP7:ssä ollut lainkaan.





Viestintä
Viestintäominaisuuksien parantamisessa keskeisessä roolissa on mikäpäs muukaan kuin sosiaalinen media. Voimakkaan Facebook-integraation lisäksi Twitter ja LinkedIn aiempaa voimakkaammin esillä. Facebookin Paikat-ominaisuuden sijaintipäivitykset on aiempaa helpompi tehdä ja käyttöjärjestelmän sisältämän kasvontunnistuksen ansiosta kuviin voi helposti tägätä siinä olevat henkilöt.

Mangon sisältämä Threads-ominaisuus yhdistää eri henkilöiden käymän kirjeenvaihdon yhteen paikkaan (Facebook-keskustelu, SMS-viestit, sähköpostit, jne.). Groups-näkymän ansiosta yhteydenpito suuremman joukon kanssa on helpompaa, sillä siinä näkyy kaikki ennalta määrätyn ihmisryhmän lähettämät viestit (SMS, Facebook, sähköposti, ...). Näkymän kautta voi myös lähettää koko joukolle viestiä eteenpäin. WP 7.1:n puheentunnistus moottorin avulla puheen voi muuntaa nopeasti tekstiksi ja päinvastoin, minkä pitäisi helpottaa yhteyden pitoa silloin kun käyttäjän kädet on varattu johonkin muuhun askareeseen.



Nokia mukaan
Päivityksen julkistamistilaisuuden ohessa Nokia ilmoitti, että sen ensimmäisissä Windows Phone -puhelimissa on WP7.1. Tieto ei tule yllätyksenä, sillä Nokian on tiedetty odottelevan käyttöjärjestelmän isoa päivitystä ennen kuin aikoo julkaista ensimmäistä puhelintaan. Microsoftilta saatujen tietojen mukaan heillä on jo testikäytössä Windows-nokialaisia. (päivitys: alun perin Engadgetin uutinen puhui yhdestä Windows-nokialaisesta. Nokia kuitenkin korjasi tiedon ja markkinoille on tulossa useampi laite. Kiitos käyttäjälle Thor1993.)




Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (22)

Thor1993
Thor1993

3

Joo o. Kyllä ne tosiaa aika nopeella aikataululla näyttää saavan asioita aikaan, kun tosissaan yrittää.
Hyvä niin. Suotavaahan varmasti olis, että Android ja Apple sais kilpailijan.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

4

WP kehittyy hiljallee, kyllä se siitä vielä iOS:n ja Androidin haastaa!

(Joskaan ei minun puhelimessani, WP ei itseäni miellytä. Liian simppeli näin symppariin tottuneelle.)

Vastaa
ep_
ep_

5

WP7 toimi ihan hyvin. Mutta se on tosiaan liian yksinkertainen myös minulle. MeeGoa minäkin täällä kaipaan. Nyt Nokia vauhtia sen MeeGo-laitteen kanssa!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MeeGou (vahvistamaton)

6

Ettei Microsoftilla olisi taas "hätävaihde" päällä,
joka ei lopulta tiedä kehitykselle hyvää!!. :/
"v.i.s.t.a".
You know!. ;)

Vastaa
Thor1993
Thor1993

10

Engadget näytti ottaneen yhteyttä Nokiaan ja Nokialta kerrottiin, että alkuperäsessä infos on virhe. "Devicen" sijaan pitäs lukee monikossa "devices", eli laitteita on tulossa siis vähintään kaks.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

11

Tuohan alkaa kuulostaa ja näyttää aika hyvältä. Kunhan vaan nuo kaikki palvelut toimivat vielä Suomessakin ja Nokian navigointi tuohon niin voisi alkaa harkita. :)

Vastaa
Routalempi
Routalempi

15

Hmm.. WP 7.1... Taidanpa pehua puheeni siitä että odotan WP 8 julkaisua ennen ostostani. :D Itseasiassa jopa tämä 7.1 versio näyttää pätevältä, ja kun nämä päivitykset näyttäisivät tulevan vanhoihinkin laitteisiin, niin edes WP 7.2:sta ei välttämättä tarvitse odottaa. Kunhan tulee ok raudalla oleva luuri, niin siinähän tuo päivittynee kohtuu pitkään ja on ainakin videoiden perusteella eri maata kun Symbian^3, joka ainakin itselläni N8:ssa hidastunut (Annaa odotellessa)..

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

16

Näyttääpä nannalta. Odotellaan kieli pitkällä lopputulosta ja toivotaan että käyttäjäkokemus mätsää ennakko-odotuksiin. Tekisi mieli vaihtaa luuria jo.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ralle_ (vahvistamaton)

20

Ihmeellisen moni täällä nyt kuolaa Windows-luurin perään. Haluatteko tosiaan alistua sen saman diktaattorin armoille, joka dominoi markkinoita työasemapuolella? Virustentorjunnan ajaminen puhelimessa ei ole mieltä ylentävää puuhaa. Eikä ole tietoa kuinka paljon vakoilevat käyttäjiä ja onko käyttikseen jopa jätetty takaportteja viranomaisia varten.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

22

@20.

Sinuna olisin enemmän huolissani Androidin viruksista ja tietoturva-aukoista, kuin WP7:n. Kaikki haittaohjelmien tekijät kohdistaa aina hyökkäyksensä suosituimpaan alustaan, eikä se todellakaan ole ainakaan WP7 vielä. Sitä paitsi, et kai todella luule, että samat ohjelmat/virukset toimisivat Windows Phonessa?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.