Ubuntu-puhelimet markkinoille operaattoreiden kautta vasta vuonna 2014

Teemu Laitila

Ubuntu-puhelimet markkinoille operaattoreiden kautta vasta vuonna 2014
Ubuntu-Linuxia kehittävän Canonicalin toimitusjohtaja Mark Shuttleworth on vahvistanut, että ensimmäiset Ubuntun puhelinversioon perustuvat laitteet saapuvat markkinoille vasta ensi vuoden puolella. Wall Street Journal uutisoi puhelinten saapuvan jo tämän vuoden lokakuussa, mutta Shuttlewortin mukaan lokakuussa julkaistaan vasta ensimmäinen virallinen versio puhelimia tukevasta Ubuntusta.

Järjestelmän kehittäjille tarkoitettu esiversio on tarkoitus julkaista lähipäivinä. Testiversio voidaan asentaa Googlen Galaxy Nexus - ja Nexux 4 -puhelimiin.

The Verge raportoi, että Canonical kehittää kahta eri Ubuntu-puhelinta yhteistyössä tuntemattoman OEM-valmistajan kanssa. Toinen malleista on suunnattu halvempaan ja toinen kalliimpaan hintaluokkaan. Shuttleworth kertoi The Vergelle, että puhelimet saatetaan tuoda myyntiin operaattoreiden kautta, mikä voisi tarkoittaa myös operaattoreiden asettamia rajoituksia puhelimille.



Avoimen lähdekoodin projektina Ubuntu on altis esimerkiksi omia puhelinmalleja suunnittelevien operaattoreiden muokkauksille, mikä saattaisi johtaa tilanteeseen, jossa päivityksiä ei tule ja eri mallien yhteensopivuuskin on kyseenalainen. Shuttleworth ei kuitenkaan usko operaattoreilta löytyvän resursseja täysin omien versioiden rakentamiseen, jonka Shuttleworth uskoo pitävän alustan yhtenäisempänä.

Canonicalin tavoitteena on tehdä Ubuntusta järjestelmä, joka mukautuu automaattisesti laitteeseen kuin laitteeseen aina puhelimesta tablettiin ja älytelevisioon. Shuttleworthin mukaan nyt työn alla olevat puhelimet voidaan todennäköisesti päivittää Ubuntun versioon 14.04, joka tuo mukanaan uuden tableteille tarkoitetun käyttöliittymän. Käytännössä se mahdollistaisi Asuksen PadFone-tyyppisen konseptin, jossa puhelin telakoidaan kiinni isompaan näyttöön ja käyttöliittymä mukautuu siihen sopivaksi.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.