Matkapuhelin tunnistaa käyttäjänsä videokuvasta

2
Lauri Jämsä

Matkapuhelin tunnistaa käyttäjänsä videokuvasta
Oulun yliopisto on mukana kehittämässä matkapuhelimiin soveltuvaa kasvo- ja äänitunnistusta. Henkilöllisyyden automaattista tunnistusta kaavaillaan käytettäväksi matkapuhelinten ohella myös verkkoasioinnissa. Asiasta kerrotaan Oulun yliopiston verkkosivuilla.

MOBIO-hankkeessa (Mobile Biometry) tunnistuksessa hyödynnetään matkapuhelimista jo nyt löytyviä kuva- ja ääniominaisuuksia. Iiriksen tunnistukseen tai sormenjäljen ottamiseen tarvittavaa teknologiaa matkapuhelimissa ei vielä ole.

Biometrisessä tunnistuksessa henkilöt erotetaan toisistaan kasvojen ja äänen yksilöllisten piirteiden avulla. Tunnistustapaa kuvataan luotettavaksi. Kasvojen automaattisen ilmaisun ja tunnistamisen digitaalisesta kuvamateriaalista kerrotaankin olevan tutkimusalue, jolla Oulun yliopiston Sähkö- ja tietotekniikan osastolla toimiva, Infotech Ouluun kuuluva, Konenäön tutkimusryhmä, on saavuttanut merkittäviä tuloksia.



Tutkimusryhmän rooli MOBIO-hankkeessa onkin tuoda asiantuntemusta erityisesti kasvojen löytämiseen ja tunnistamiseen videokuvasta.

Tunnistus tulee hyödyntämään kasvo- ja äänitunnistusta samanaikaisesti -- videokuvasta on tunnistettava kasvot valaistuksesta riippumatta ja ääni on tunnistettava taustamelusta huolimatta, tiedotteessa kerrotaan.

Tutkimuskohteena on myös se, voidaanko tunnistus hoitaa pelkästään matkapuhelimessa, vai täytyykö osa operaatiosta hoitaa etäpalvelimen avustuksella.

"Tulevaisuudessa esimerkiksi verkkopankkiin on mahdollista kirjautua kasvojen ja suojatunnusten yhdistelmällä", professori Matti Pietikäinen ennustaa.

Kolmivuotiseen EU-hankkeeseen kerrotaan osallistuvan Euroopasta yhteensä kuusi tutkimusryhmää ja kaksi yritystä. Hankkeeseen osallistujat kokoontuvat työkokoukseen Ouluun 8.-9.7.2008.

Lisätietoa tunnistuksesta löytyy MOBIO-hankkeen kotisivuilta.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -34%

Oppo A77 5G
99 € DNA
149 € Telia
199 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
117 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -17%

Xiaomi 13
499 € Elisa
725 € RDE.FI
949 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -11%

Realme 11 (5G)
280 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 314 €

Kommentit (2)

teosto
teosto

1

Lainaus:

"Tulevaisuudessa esimerkiksi verkkopankkiin on mahdollista kirjautua kasvojen ja suojatunnusten yhdistelmällä", professori Matti Pietikäinen ennustaa.

noniin arvon sampopankin pellet ottakaapas tämä vielä käyttöön nyt samantien =D

ne sekottatais toiminnallaan muutakin jo sitten ko oman pankin.

Vastaa
teppoI
teppoI

2

Tulevaisuudessa kadullakävijää ei paitsi kuvata vaan tunnistetaan kuvan perusteella: valtio tietää aina missä liikut. :)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.