Tietämättömyys hidastaa puhelinten kierrätystä

2
Markus Lehtiniitty

Tietämättömyys hidastaa puhelinten kierrätystä
Nokia on tutkinut ihmisten tietoisuutta ja suhtautumista puhelinten kierrättämiseen haastattelemalla yhteensä 6500 ihmistä 13 maassa. Vain 3 prosenttia ihmisistä kierrättää vanhan matkapuhelimensa, jolle heillä ei ole enää käyttöä. Kolme neljäsosaa ei mieti kierrättämistä ja puolet ihmisistä eivät edes tiedä, että vanhan matkapuhelimen kierrätys on mahdollista.

"Jos kaikki kolme miljardia ihmistä, jotka omistavat matkapuhelimen kierrättäisivät yhden käyttämättömän vanhan laitteen, voitaisiin säästää 240 000 tonnia raaka-aineita ja vähentää kasvihuonekaasuja yhtä paljon kuin neljän miljoonan auton ottamisella pois liikenteestä", sanoo Nokian Markets-yksikössä ympäristöasioista vastaava johtaja Markus Terho.

Vaikka vain 3 prosenttia ihmisistä on kierrättänyt vanhan puhelimensa, puhelimista kuitenkin vain 4 prosenttia päätyy kaatopaikoille. Erittäin suuri määrä, 44 prosenttia, puhelimista jääkin vain pölyttymään pöytälaatikkoon käyttämättömänä. Neljännes puhelimista siirtyy muille perheenjäsenille tai ystäville. 16 % myy vanhan puhelimensa eteenpäin.



On myös yllättävää, että samaan aikaan 74 % ei ajattele puhelimiensa kierrättämistä ja kuitenkin 72 % ajattelee kierrättämisen hyödyttävän ympäristöä. Tietoisuus kierrättämisen mahdollisuudesta oli tutkituista maista korkein Suomessa, 80 %, ja matalin Intiassa, vain 17 %. Vaikka ihmiset tiesivätkin kierrätysmahdollisuudesta, he eivät tienneet miten kierrätys käytännössä onnistuu ja minne puhelin tulee viedä.

Kierrätysprosessissa pystytään hyödyntämään koko puhelin. Noin 65-80 % prosenttia puhelimesta voidaan kierrättää ja muoveja, joita ei voida kierrättää voidaan käyttää energiana prosessissa.

Nokialla on keräyspisteitä vanhoille kännyköille 85 maassa. Vanhoja puhelimia voi tuoda myymälöihin ja Nokian huoltopisteisiin. Jatkossa Nokia aikoo tuoda tietoa kierrätysmahdollisuudesta aiempaa enemmän esille.

Tietoa puhelinten kierrättämisestä löytyy englanniksi Nokian we:recycle-sivuilta.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (2)

Anonyymi käyttäjä
Hannu Miettinen (vahvistamaton)

1

"Neljännes puhelimista siirtyy muille perheenjäsenille tai ystäville. 16 % myy vanhan puhelimensa eteenpäin."

- eikös tämä juuri ole kierrätystä?
Tosiasiassa puhelimista kierrätetään tällöin mainitun 3%:n sijaan 44%. Se että joku toinen käyttää puhelinta kuluttaa vähemmän luonnonvaroja kuin se, että vanha puhelin puretaan, materiaalit prosessoidaan ja tilalle valmistetaan uusi puhelin, jonka kyseinen henkilö sitten hankkii.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Lauri N. (vahvistamaton)

2

Olen Hannun kanssa samoilla linjoilla. Mielestäni ihmiset myyvät nykyään turhan vähän tavaraa käytettynä eteenpäin. Tietotekniikkaakin voisi ihan hyvin myydä pois, tai vaikka antaa ilmaiseksi ihmisille, jotka niitä tarvitsevat. Miksi pistää murskaksi jotakin, mitä voi käyttää vielä useita vuosia? Mielestäni on tavallaan väärin viedä purettavaksi / tuhottavaksi tuotteita, joista voi olla jollekulle vielä lyhyeksi tai pitkäksikin aikaa hyötyä. Toki tämän tulevan omistajan pitäisi myös noudattaa määräyksiä, eli joko viedä tuote kierrätyskeskukseen tai myydä se jälleen eteenpäin. Mutta tiivistettynä: mielestäni on parempi, että tuotteet päätyvät uudelleen ihan arkipäiväiseen käyttöön sellaisille, jotka niitä tarvitsevat kuin, että ne heitetään ehjinä ja täysin käyttökelpoisina kierrätyskeskukseen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.