Nokian älypuhelinten myynninkasvu väsähti

4
Markus Lehtiniitty

Nokian älypuhelinten myynninkasvu väsähti
Nokia julkisti tänään toisen vuosineljänneksen osavuosituloksensa. Tulos ei aivan yltänyt analyytikoiden ennakko-odotuksiin, mutta markkinat eivät kuitenkaan pettyneet tulokseen ja Nokian osakekurssi nousi. Nokia myi toisella vuosineljänneksellä 122 miljoonaa puhelinta 74 euron keskihinnalla, teki 13,2 miljardin euron liikevaihdon ja saavutti 40 prosentin markkinaosuuden matkapuhelinmarkkinoilla.

Mielenkiintoista Nokian tulosraportissa oli tiedot älypuhelinten myynnin kehityksestä: Nokian älypuhelinmyynti kasvoi vuoden 2007 toisen vuosineljänneksen 13,9 miljoonasta puhelimesta vain 15,3 miljoonaan puhelimeen tämän vuoden toisella neljänneksellä. Samalla älypuhelinten kokonaismarkkina kasvoi 27 miljoonasta 37,1 miljoonaan puhelimeen eli Nokian älypuhelinmarkkinaosuus laski 51 prosentista 41 prosenttiin. Nokian myymistä 15,3 miljoonasta älypuhelimesta Nseries-laitteita oli yli 10 miljoonaa kappaletta ja lähes kaksi miljoonaa Eseries-laitteita.

Onko Nokia menettämässä vahvaa otettaan älypuhelinmarkkinoilla pysyvämmin vai onko kyse vain hetkellisestä heikkoudesta?



Nokia ei tuonut toisella vuosineljänneksellä massatoimituksiin merkittäviä uusia älypuhelinuutuuksia ja myynti oli vahvasti vanhojen tuotteiden, kuten N95:n varassa. N95:n myynnin kerrottiin nousseen 20 prosentilla ensimmäisestä vuosineljänneksestä.

Loppuvuoden aikana Nokialta on luvassa uutuustuotteita: massatoimituksiin pääsivät heti heinäkuun alusta N78, E71 ja E66. E71:n kysynnän Nokia kertoi olevan hyvää ja N96 on tulossa jatkamaan N95:n tarinaa. Nokian analyytikkopuhelussa kerrottiin loppuvuodelle julkaistun jo 10 myyntiintulevaa älypuhelinmallia ja lisää on vielä tulossa. Parempi kuva Nokian vahvuudesta älypuhelinmarkkinoilla saadaankin vasta loppuvuonna.

Kosketusnäyttölaitteita on Nokialta odotettu ja Nokian Devices-liiketoimintaryhmän johtaja Kai Öistämö toistikin jälleen vanhan tiedon ensimmäisen kosketusnäyttöisen S60-laitteen tulosta markkinoille loppuvuoden aikana. Kyseessä on volyymimarkkinalaite, eli kyseessä on mitä luultavimmin paljon huhuttu Nokia Tube. Öistämö toisti myös aiemmat lausunnot kosketusnäyttöjen tuomisesta kaikkiin hintaluokkiin, jopa halpishintaluokkkaan. Lisäksi hän vihjasi myös kosketusnäytön ja kokonaisen QWERTY-näppäimistön yhdistämisestä samaan laitteeseen.

Apple voi iPhonellaan nousta pidemmällä aikavälillä nousta nykyistä merkittävämmäksi kilpailijaksi. Yhtenä iPhonen tärkeimpänä on pidetty selkeää ja helppokäyttöistä App Store -ohjelmistokauppaa. Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo mainitsi analyytikkopuhelussa Nokialla olevan idealtaan vastaava palvelu (Download!/Lataa!) asennettuna 150 miljoonassa myydyssä puhelimessa, mutta tämän täyttä potentiaalia ei ole vielä hyödynnetty.


Nokian palveluliiketoiminta tuotti toisella vuosineljänneksellä 119 miljoonan euron liikevaihdon. Kasvu oli melko kovaa, sillä ensimmäisellä neljänneksellä palvelut toivat 84 miljoonaa.

Lisää tietoa Nokian menestyksestä Nokian tulostiedotteessa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentit (4)

Anonyymi käyttäjä
tana (vahvistamaton)

1

Ette sitten App£€-maisempaa otsikkoa keksinyt? Jep jep, tuo onkin tärkeintä ja mielenkiintoisinta koko osavuosikatsauksessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
S60 (vahvistamaton)

2

Ei ole Nokia menettämässä vahvaa otettaan älypuhelinmarkkinoilla. Khyllä se tuosta vielä nousee ja paljon... Uskokaa pois. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Subjektiiviset artikkelit (vahvistamaton)

3

Nokian älypuhelinten myynti oli edelleen erittäin vahvaa, mutta koventuneen kilpailun vuoksi myyntimäärät eivät kasvaneet. Toinen vuosineljännes ei ole läheskään tärkein vuosineljännes ja uusia puhelimia tulee harvakseltaan. Ensi vuosineljänneksellä tuleekin jo huomattavasti enemmän uusia julkaisuja, joten odotettavissa on Nokialta edelleen vahvaa kasvua maailmantalouden laskujohdanteesta huolimatta.

Jännää puhua iPhonesta Nokian jonkinlaisena suurena kilpailijana. Se on yksi ainut puhelin muiden joukossa mikä ei tule 10 miljoonaa kappaletta enempää myymään. Se on pirun pieni määrä maailmanlaajuisesti mitattuna. Ja kahdessa vuodessa maailma muuttuu paljon, jolloin iPhone on jo vanha juttu. Ja vaikka sitä uusittaisiinkin, niin hypetys on ohi ja kaikilla valmistajilla on vastaanvanlainen puhelin paremmilla ominaisuuksilla. Voittaja on se jolla on monipuolisin, parhaiten varustettu ja nopeimmin muuntautuva valikoima maailmanlaajuisesti ja tässä Nokia tulee olemaan vahvoilla.

Ja loppun vielä se, että varmasti olisi ollut artikkelissa mainitsemisen arvoista kertoa Nokia tehneen jälleen kyseisen vuosineljänneksensä suurimman myyntinsä kautta aikojen ettei ihmisille jäisi väärää kuvaa Nokian vahvasta tuloskunnosta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ässäläkämäsä (vahvistamaton)

4

Ja onkos nämä puolesta puhujat itse nokian henkilökuntaa ;), kovin voimakkaasti reagoidaan :D.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.