Pelien luvaton kopiointi vaivaa App Storea

11
Kaarlo Räihä

Pelien luvaton kopiointi vaivaa App Storea
Applen App Store -ohjelmakauppa tarjoaa iPhone-puhelimien ja iPod touch -mediasoittimien omistajille runsaasti erilaisia ohjelmia, joista eniten suosiota ovat keränneet pelit.

Pelejä kehittävien tahojen kannalta on kuitenkin valitettavaa, että PC:ltä ja pelikonsoleista tuttu pelien luvaton kopiointi on levinnyt myös App Storeen. Tämän ongelman huomasi myös James Bossert, joka kehitti yhdessä vaimonsa kanssa Whack 'em All! -pelin, jota myydään App Storessa 0,99 dollarin hintaan.

Whack 'em All! julkaistiin App Storessa joulun tienoilla ja kahden viikon päästä pelin oli ladannut jo 811 ihmistä. Bossertin kannalta murheellinen tieto oli kuitenkin se, että vain 196 pelin ladanneista oli ostanut pelinsä App Storen kautta. Loput olivat ladanneet pelistä ilmaiseksi luvattoman kopion, jota levitettiin mm. useiden torrent-sivustojen avulla.



Bossert päätti ottaa yhteyttä sähköpostilla pelin luvattoman kopion jakeluun laittaneeseen henkilöön kysyäkseen tältä miksi tällaista toimintaa harrastetaan. Most_uniQue-nimimerkkiä käyttävä henkilö vastasi Bossertille, ja sanoi syyksi App Storen tarjoamien ohjelmien huonon laadun. Most_uniQuen mukaan App Store on täynnä rahastusohjelmia, joita ihmiset eivät voi edes testata ennen ohjelmien ostamista, koska Apple ei salli ohjelmistaan niin sanottuja Trial-versioita, joita voisi kokeilla ennen ostopäätöstä.

Apple ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa, mutta Bossertin mukaan monet muutkin kehittäjät ovat suuttuneet siihen, ettei Apple ole pystynyt toimittamaan tarpeeksi varmaa kopiointisuojausta App Store -ohjelmien suojaamista varten. Nykyään App Store -ohjelmien ensimmäiset luvattomat kopiot saattavat ilmestyä jakeluun jo ohjelman julkaisupäivänä, joten nykyinen kopiointisuojaus ei juuri suojaa ohjelmia luvattomalta kopioinnilta.

Bossertin seuraava suunnitelma on julkaista Whack 'em All! -pelistä mainosrahoitteinen versio App Storeen, jolloin kaikki halukkaat pääsevät pelaamaan peliä ilmaiseksi. Bossert jättää myös nykyisen 0,99 dollarin hintaisen version myyntiin seuratakseen tilanteen kehittymistä.

Ensimmäiset App Store -ohjelmien luvattomat kopiot ilmaantuivat jakeluun viime heinäkuussa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentit (11)

JereHakal
JereHakal

1

Kyllä ne OIKEASTI hyvät pelit myy, esim kyllähän se yks tyyppi suurinpiirtein rikastui sillä pelillään jonka laittoi Appstoreen :)
Mutta Appstoressa on niin paljon huonoja pelejä, että..

Vastaa
Fidelaar
Fidelaar

2

Hinta 0,99 dollaria eli n. 0,75€... Ei kyl ole kyse siitä et on niin paljon huonoja pelejä. Kyl huonoist sana leviää.

Kyl tuo on tapakysymys loppukuluttajalle, miksi maksaa jos ei tarvi.
Niille jotka tuon loppukuluttajan valintamahdollisuuden mahdollistavat, tuo on joko harrastus (periaate) tai 'status' kysymys.

Vastaa
J-lalli
J-lalli

3

Lainaus:

ettei Apple ole pystynyt toimittamaan tarpeeksi varmaa kopiointisuojausta App Store -ohjelmien suojaamista varten.

Tähän kyllä panostetaan, mutta ei toimiviin ohjelmiin.

Vastaa
kane_k
kane_k

4

raukat ovat joutuneet maksamaan puhelimensa hinnassa niin paljon brändirahaa etteivät pysty enää ohjelmia ostamaan

Vastaa
Pihlis12
Pihlis12

5

Uskoisin että parempi demoaminen softasta/pelistä auttaisi tässäkin asiassa. Itseäni ärsyttää esim. PSN storessa juurikin suunnattomasti tuo onneton esittely peleistä. Teksti ja fiktiivinen boxshot ei lämmitä.

Vaikka hinnat ovatkin vähän, se syö kyllä miestä kun 10 softasta 6-7 on julmetunmoista sontaa.

Vastaa
dRD
dRD

9

Mainosrahoitteisuus toimii kuuleman mukaan erittäin hyvin. Silloin se on tekijälle ihan se ja sama, lataako käyttäjä softan AppStoresta vai torrenttina, kun peli rahoitetaan siinä pyörivillä mainoksilla -- ja huonoa peliä kun kovin, kovin harva jaksaa kauaa pelata, niin tuo motivoi kehittämään pitkän elinkaaren kestäviä pelejä.

Vastaa
bloc
bloc

10

Alle euron ohjelmissa on kyllä hieman vaikea perustella sillä, että ohjelmat olisi rahastusta. Toki App storen menestyksestä yrittää monet ottaa omansa vaikka heikommallakin tekeleellä, mutta kyllä noista ohjelmista aika hyvin löytää tietoa ennen ostoa.

Trialversioselitys on lähes samanlaista kuraa: App storessa on simona ohjelmien ja pelien ilmaisia rajoitettuja "lite"-versioita, joilla toimivuutta ja ominaisuuksia voi kokeilla.

Kyse on varmaankin jotakuinkin pelkästään asenteista, mutta noilla App storen hinnoilla voi jo vähän miettiä onko warettamisessakaan mitään mieltä.

Vastaa
JasonSco
JasonSco

11

James kirjoitti:

Lainaus:

Before this started, we had about 180 sales. To date, we've had about 550 sales and $75 in donations.

Eli piratismi lisaa myyntia ;)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.