Applelle monikosketuspatentti - onko sillä merkitystä?

6
Markus Lehtiniitty

Applelle monikosketuspatentti - onko sillä merkitystä?
Jo pitkään on puhuttu, että Apple on patentoinut asioita monikosketuskäyttöön liittyen, mutta aiemmin mitään varsinaista näyttöä tästä ei ole saatu. Applen pääjohtaja Steve Jobs kehui alkuperäisen iPhonen julkistettuaan Applen patentoineen monikosketustekniikan.

Asia ponnahti uudelleen pinnalle viime viikolla, kun Applen pääjohtajan tehtäviä tällä hetkellä hoitava Tim Cook sanoi Applen käyttävän kaikkia käytettävissä olevia aseita, jos jokin kilpailija loukkaa Applen aineettomia oikeuksia. Erityisesti tämän lausunnon nähtiin kohdistuvan Palmiin ja sen uuteen Pre-puhelimeen ja webOS-käyttöjärjestelmään, jotka tukevat monikosketusta. Varsinaista näyttöä Applen monikosketuspatenteista ei aiemmin ole kuitenkaan ollut.



Nyt Applen monikosketuspatentti, joka käsittelee myös yleisesti kosketusnäyttöön perustuvaa käyttöliittymää, on kuitenkin ilmestynyt julkisuuteen. Apple on alun perin jättänyt kyseisen patenttihakemuksen jo huhtikuussa 2008 ja Yhdysvaltain patenttiviranomainen hyväksyi sen 20. tammikuuta 2009. Patentin tekstissä ei mainita iPhonea, mutta siinä kuvataan tarkasti muun muassa iPhonen käyttöliittymää.

Patentit ovat aina monimutkaisia asioita ja ulkopuolisen voi olla vaikea arvioida niiden merkitystä. Applen patentti monikosketuksesta kuitenkin vaikuttaa melko vahvalta, ja Applella voi olla oikeasti käsissään jotain, millä se voisi halutessaan hankaloittaa Palmin ja muiden monikosketusnäyttöjä laitteisiinsa suunnittelevien valmistajien aikeita.

Applen patentti käsittää myös toimintoja, joita ainakana toistaiseksi ei iPhonesta löydy, mutta Palmin Prestä kylläkin. Näihin kuuluu muun muassa "laitteen kosketusalue, joka toisin kuin kosketusnäyttö, ei toista kuvaa"; Palmin Prestä löytyy näytön alapuolelta juuri kuvatunlainen kosketusalue eletoimintoja varten.

Patentilla ei kuitenkaan ole siihen asti mitään merkitystä, kunnes Apple oikeasti aloittaa vastatoimet muita valmistajia vastaan. Applella on myös monia syitä olla tekemättä tätä, esimerkiksi pelko joutua maksamaan korvauksia muiden omistamien patenttien käytöstä.

Palm on myös antanut lausunnon, jonka mukaan sillä on täysi syy uskoa Pren ja webOS:n markkinoilletuloon nykymuodossa: "Palmilla on takana pitkä historia kehitystä, joka heijastuu tuotteissamme ja vankassa patenttivalikoimassamme. Meidän perustavanlaatuiset mobiilipatenttimme on tunnustettu jo pitkään. Jos meitä vastaan nostetaan oikeustoimia, olemme luottavaisia, että meillä on tarpeelliset puolustukselliset työkalut."


Kuva Applen monikosketuspatenttihakemuksesta:



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (6)

Anonyymi käyttäjä
:-) (vahvistamaton)

1

Apple hyvä, ei tästä sen isompaa numeroa kannata tehdä... Hiljaa ollaan, kun muita varsinaisia kilpailijoita ei ole - tilanne muuttuu, kun tulee kunnolla kilpailija, joka pistää iPhonen menestykselle kapuloita rattaisiin.
Ehkä, kuten uutinen kertoo, tästä selvitään ilman mitään suurempia oikeustoimia. Palmilla on ainakin kivasti patentteja matkapuhelimia koskien, eli Apple on voinut hyvin niitä rikkoa. Ja oletan, että Apple on myös tietoinen, jos on rikkonut niitä. Ja jos on rikkonut, parempi olla hiljaa :-)

iPhone on ihan kiva ja se käyttis on todella kiva, mutta sori, ei kiitos. Mediahässäkkä sun muut asiat, joita iPhone kerää, ei innosta hankkimaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
meidänäititekeeteidänäitienruuat (vahvistamaton)

2

aika epämäärästä kuvailla vaan jotain ja saada sille patentti, vois tästä alkaa itekkin tehtaileen jotai ja patentoimaan niitä ja haasteleen oikeuteen jotain onnettomia kun sattuu jotain "normaalia" asiaa käyttämään tuottessaan jonka ite on kuvaillu...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
meidänäitijuoteidänkaikkienäitienviinat (vahvistamaton)

4

Lainaus:

Taidankin patentoida perseen.


mä taidan sitten hakea patentin hmm ulostamiselle.

aina kun istahdat pytylle ni rahat pitää tippua mun tilille.
rupean ajamaan asiaa pahemmalla lobbauksella kuin TO mafia. muahahaha :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
phiidöör (vahvistamaton)

5

Firmojen patenttiportfoliot on immateriaalisen maailman ydinaseita...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
phiidöör (vahvistamaton)

6

Firmojen patenttiportfoliot on immateriaalisen maailman ydinase-arsenaaleja...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.