Suomalaiselta Digialta uusi selain Symbian-kosketuspuhelimille

3
Markus Lehtiniitty

Suomalaiselta Digialta uusi selain Symbian-kosketuspuhelimille
Suomalainen Digia-ohjelmistoyhtiö on julkaissut @web-internetselaimestaan ensimmäisen beta-testiversion Symbian S60 5th Edition -alustalle, jota käytetään muun muassa Nokian kaikissa kosketuspuhelimissa.

Digian @web-selain on optimoitu sormikäyttöön kosketusnäytöllä ja sen ominaisuuksiin kuuluvat useiden ikkunoiden tuki, osoitteiden automaattinen täydennys sekä automaattinen täysnäyttötila.

Kokeilemaan @web-selainta pääsee lataamalla sen täältä. Sitä tarjotaan toistaiseksi ilmaiseksi, mutta jatkossa Digia suunnittelee myyvänsä sitä operaattoreille ja laitevalmistajille liitettäväksi laitteisiinsa.

@web-selaimen toiminta muistuttaa jonkin verran S60 5th Edition -alustan vakioselainta. Toimintonäppäimet katoavat automaattisesti näkyvistä, jos niitä ei tarvita ja takaisin ne saa käyttöön napauttamalla näytön alareunasta aina löytyvää nuolta. Vakioselaimesta @web kuitenkin eroaa yksinkertaisuudellaan - nuolta näpäyttämällä saa suoraan esiin näytön alareunan kontrollipalkin lisäksi suoraan myös osoitepalkin ja zoom-säätimen. Lisäksi @web-selaimessa eri ikkunoiden välillä liikkuminen on huomattavasti yksinkertaisempaa kuin vakioselaimessa, jossa useiden ikkunoiden tukea ei käytännössä edes ole.



Selaimen suunnittelufilosofiana on ollut mahdollisimman suuren näyttöalan tarjoaminen itse verkkosivulle niin suureksi osaksi käyttöaikaa kuin vain mahdollista.

Markkinoille olevia S60 5th Edition -laitteita ovat Nokian 5800 XpressMusic ja tämän jutun kuvassa oleva N97 ja Samsungin i8910 Omnia HD. @web-selain käyttää S60-alustasta löytyvää WebKit-renderöintimoottoria, jota myös S60-vakioselain käyttää. Tämä tarkoittaa myös sitä, että myös @web-selain tukee N97:ssä ns. kineettistä selausta, mutta ei 5800 XpressMusicissa tai Omnia HD:ssä.

@web-selain on toistaiseksi vielä beta-testivaiheessa, joka tarkoittaa, että kaikki toiminnot eivät vielä toimi täysin oikein ja selain ei välttämättä ole vielä toiminnaltaan kovin vakaa. Aiemmin selain on ollut saatavilla Symbian UIQ -alustalle, mutta alustan kehityksen loppumisen myötä myös @webin kehitys tuolle alustalle loppui. Nyt julkaistun S60-version lisäksi @web on saatavilla Nokian Internet Tablet -laitteista tutulle, Linux-pohjaiselle maemo-alustalle.

All About Symbian -sivuston artikkelista löytyy tuoreesta selaimesta muutamia kuvankaappauksia.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentit (3)

yamaneko
yamaneko

1

Todella mukavan tuntuinen selain, tykkäsin käyttöliittymän ideasta kovasti. Valitettavasti softa on todella buginen, lähes joka toinen sivusto kaataa/jumittaa selaimen. Paljon on työtä edessä ennen kuin tuota voi myydä, mutta jos saavat tuosta vakaan, olisin itse valmis vaikka maksamaankin jotain.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Asentaja (vahvistamaton)

3

"Symbian S60 5th Edition -alustalle, jota käytetään muun muassa Nokian kaikissa kosketuspuhelimissa."
<br/><a rel="nofollow" href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Nokia_7710" target="_blank">http://fi.wikipedia.org/wiki/Nokia_7710</a>

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.