Nokia julkaisi Qt 4.6:sta beetatestiversion Symbianille

5
Markus Lehtiniitty

Nokia julkaisi Qt 4.6:sta beetatestiversion Symbianille
Nokia on julkaissut Qt 4.6:sta ja Qt Creator 1.3:sta beetatestiversiot, jotka molemmat sisältävät jo myös tuen Symbian-käyttöjärjestelmälle.

Jatkossa Qt tulee näyttelemään erittäin merkittävää roolia Nokian älypuhelimissa ja mobiilitietokonelaitteissa, sillä siitä on jatkossa tulossa sekä Symbianin että Maemon kehitysympäristö. Tämä on valmiiden laitteiden osalta tapahtumassa mahdollisesti joskus ensi vuoden loppupuolella. Qt:n myötä laitteisiin ovat tulossa aiemmin kertomamme mukaisesti myös monikosketus sekä eletoiminnot.

Tuolloin laitteissa tullaan näkemään valmis versio Qt 4.6:sta. Symbianin osalta se korjaa vanhat AVKON-rajapinnat ja Maemon osalta puolestaan siirrytään nykyisestä GTK+:sta Qt:hen. Jatkossa saman sovelluksen pitäisi toimia teoriassa niin Symbian- kuin Maemo-alustalla - lisäksi Qt-tuki on tulossa myös Microsoftin Windows Mobilelle ja sekä myös varsinaisille tietokoneiden käyttöjärjestelmille. Tavoitteena on sovelluskehityksen merkittävä helpottaminen.



Nyt julkaistussa Qt 4.6:n beetatestiversiossa pääpaino on ollut Symbian-version vakauden parantamisessa sekä Phonon-multimediakirjastojen lisäämisessä. Nyt julkaistun version pitäisi toimia S60 3rd Edition Feature Pack 1:llä tai 2:lla tai S60 5th Editionilla varustetuissa Symbian-puhelimissa. Qt Mobility -laajennuksia, kuten viestitoimintojen käyttömahdollisuutta, ei vielä nykyisessä beetaversiossa mukana ole, vaan niitä kehitetään vielä erillisessä projektissa.

Qt Creator on integroitu kehitysympäristö, jolla Qt-sovelluksia tullaan kehittämään. Uusi Qt Creator 1.3:n beetatestiversio sisältää aiempaa paremman tuen nyt myös Symbian-sovellusten luomiseen.

Nokia julkaisi myös muutamia demosovelluksia, joilla uutta Qt-rajapintaa voi testata. Niistä lisätietoa löytyy täältä. Toimintaa esitellään myös alta löytyvällä videolla.

Äskettäin Nokia julkaisi myös Maemo 5 -käyttöjärjestelmän Qt-versiosta Technology Preview -esiversion.



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (5)

Akasori
Akasori

4

Oho, tuli kahtena.

No, pitää yrittää asentaa uudelleen, joutuu varmaan kaikki mukana tulleet tiedostot poistella yksittäin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.