Samsungiltakin oma älypuhelinkäyttöjärjestelmä - bada

6
Markus Lehtiniitty

Samsungiltakin oma älypuhelinkäyttöjärjestelmä - bada
Maailman toiseksi suurin puhelinvalmistaja Samsung kertoi tänään uudesta älypuhelinten bada-käyttöjärjestelmästään, jota se kuvailee omaksi avoimeksi mobiilialustakseen. Samsung ei asiasta tiedotteessaan kerro, mutta bada rakentuu ilmeisestikin Googlen Androidin ja Nokian Maemon tavoin Linuxin päälle.

Käyttöjärjestelmän nimi, bada, tarkoittaa valtamerta koreaksi. Käyttöjärjestelmään liittyvät tarkat tiedot ovat toistaiseksi hieman hämärän peitossa. Sovelluskehitysympäristö ja muut kehittäjäresurssit ovat tulossa saataville joulukuussa 2009.

Samsungin ensimmäistä bada-käyttöjärjestelmällä varustetun puhelimen kerrotaan olevan tulossa vuoden 2010 ensimmäisellä puoliskolla. Toisella puoliskolla laitteita on odotettavissa jo useampia. Myös bada-sovellusten myynnin kerrotaan alkavan Samsung Application Storessa vuoden 2010 ensimmäisellä puoliskolla.

"Avaamalla Samsungin mobiilialustat pystymme tarjoamaan rikkaita mobiilikokemuksia kasvavassa määrässä älypuhelimia. bada tulee olemaan Samsungin rajapyykki, ikoninen uusi alusta, joka tuo ennennäkemättömän mahdollisuuden operaattoreille, kehittäjille sekä Samsungin matkapuhelinten käyttäjille ympäri maailman", kommentoi uutta käyttöjärjestelmää Samsungin johtajistoon kuuluva Hosoo Lee.



Samsung on toistaiseksi käyttänyt älypuhelimissaan monia eri käyttöjärjestelmiä, niin Googlen Androidia, Symbiania kuin myös Microsoftin Windows Mobilea. Tuleva tilanne näiden osalta on hieman epäselvä, mutta ilmeisesti ainakin Symbianin ja Windows Mobilen osuus tulee jatkossa pienenemään - ja Symbian saattaa kadota Samsungin puhelimista jopa kokonaan.

Lisätietoa bada-käyttöjärjestelmästä löytyy sen verkkosivuilta osoitteesta bada.com.

Samsung on jo aiemmin vahvistanut kehittävänsä omaa, Linuxiin pohjautuvaa käyttöjärjestelmäänsä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentit (6)

Anonyymi käyttäjä
LaruX (vahvistamaton)

2

@donghae: Jää nähtäväksi. "Avoimella" käyttiksellä avoimuus ei tunnu ulottuvan ainakaan nettisivustolle saakka. Nokialla on ollut jo vuosia maemo-yhteisö kehitystyönsä tukena, mitenkäs se nyt olikaan sitten tämä Badan kanssa - sivustolta löytyy peräti BLOGI!

Avoimuutta on heidän mielestään se, että joitain käyttiksen komponentteja avataan koodareiden käpisteltäväksi. Maemon näkemys avoimuudesta on huomattavasti filosofisempi: avoin käyttäjäpalaute, brainstorming, bugzilla, ylävirran opensource softaprojektit (mm. oFono).. jne.

Bada on vain yksi askel hajaannnuksessa joka nyt näyttää vallitsevan mobiilipuolella. Mitä enemmän käyttikset pirstoutuvat, sitä enemmän se tulee hyödyttämään Nokiaa. Nokialla on nimittäin ässä hihassa - QT. QT tulee toimimaan Androidissa, Windows Mobilessa, Maemossa, Symbianissa jne.. Nokia kerää potin pitkäjänteisellä (ja oikeasti opensource yhteisön kunnioittamalla) tulokulmalla - unohtaen iPhone-höpinät ja Badan kaltaiset "ollaan avoimia koska se on trendikästä" viritykset.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Samsung RULES!!! (vahvistamaton)

3

Symbian saa varteenotettavan vaihtoehdon...!.
Samsung on ainakin tehnyt enemmän TOIMIVIA matkapuhelimia käyttöjärjestelmältään,kuin Symbian (Nokia) joten tästä on hyvä jatkaa!!!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Joo (vahvistamaton)

5

Ei tässä ole kysymys käyttöjärjestelmästä...

Tämä Bada pyörii vain varsinaisen käyttöjärjestelmän päällä ja helpottaa ohjelmien tekemistä...

Hyvin hämävästi päästetty tieto julkisuuteen ja voi vain ihmetellä mikä on tarkoitusperä?

http://www.bada.com/about/

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.