Mozillan mobiili-Firefox lähenee valmistumista - aluksi Nokian N900:lle

1
Markus Lehtiniitty

Mozillan mobiili-Firefox lähenee valmistumista - aluksi Nokian N900:lle
Mozilla Firefoxin mobiiliversio on valmistumassa lähiviikkojen aikana vielä tämän vuoden puolella ja lopullista valmista versiota edeltävän "release candidate" -version pitäisi tulla saataville ensi viikolla. Asiasta on kertonut CNET-sivusto, joka on haastatellut Mozillan mobiilitoiminnasta vastaavaa johtajaa, Jay Sullivania.

Ensimmäiseksi Firefox for mobile tulee saataville Nokian Maemo-alustalle, eli tuoreelle N900-laitteelle. Selaimesta on jo aiemmin julkaistu kyseiselle alustalle lukuisia beetatestiversioita. Maemon ohella mobiili-Firefoxin kehitystyö on jo vauhdissa Microsoftin Windows Mobilelle. Sullivanin mukaan Windows Mobile -version kehitystyö on noin 3-4 kuukautta Maemoa jäljessä.



Työpöytäversion tapaan yksi mobiili-Firefoxinkin keskeisimmistä ominaisuuksista tulee olemaan tuki kehittäjien luomille erilaisille lisäosille. Lisäksi mobiiliversiossa on keskitytty myös kehittyneiden laiteominaisuuksien, kuten kiihtyvyysanturin ja GPS-paikannuksen, hyödyntämiseen. Sullivanin mukaan vuonna 2010 Firefoxiin tullaan lisäämään tuki monikosketukselle, haptiselle palautteelle, kameran käytölle sekä WebGL-rajapinnalle, ja JavaScript-tukea tullaan parantamaan.

Nykyisessä Maemo 5:ssä alustan vakioselaimena käytössä on vielä Nokian kehittämä MicroB, joka sekin perustuu Mozillan Gecko-ytimeen. Joskus vuoden päästä tulossa olevassa uudessa Maemo 6 -versiossa alustan vakioselaimeksi on kuitenkin saattanut jo vaihtua varsinainen Mozillan mobiili-Firefox. Lopullisia päätöksiä asiasta ei ole tehty suuntaan tai toiseen, mutta Nokian kerrotaan harkitsevan asiaa.

Selaimista uskotaan jatkossa tulevan huomattavasti aiempaa merkittävämpi osa myös mobiililaitteita - osasyynä tähän tulee olemaan erillisten sovellusten siirtyminen verkkoperustaisiksi palveluiksi. Mozillan Sullivan odottaa, että kolmen vuoden sisällä jopa 80 prosenttia mobiilisovelluksista tulee olemaan verkkoperustaisia.

Mozillan mobiiliselain tunnetaan myös Fennec-kehitysnimellään.

Olemme aiemmin nostaneet esiin myös videon, jolla esitellään mobiili-Firefoxin neljännen beetatestiversion toimintaa N900:ssa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentit (1)

Anonyymi käyttäjä
Joo (vahvistamaton)

1

Sullivan nyt näkee virkansapuolesta märkiä unia tosta 80 prosentin osuudesta. Kolmen vuoden sisällä jopa suuremmalla osalla kuluttajista on vielä tuohon kykenettömät laitteet.

Vaikka mobiilimaailmassa verkkoperustaisuudella on kehittäjien kannalta hyvät puolet (yksi sovellus kaikille käyttöjärjestelmille)niin eihän tuo ole toteutumassa edes tietokone maailmassa...

Kannattaa huomata että Mozilla yrittää tuoda selaimeen paikkatietoja ym. mistä Nokia ei välttämättä innostu mutta jos avoimena pysyy kaikki luultavasti käy.

Maemolle on näköjään kuitenkin tulossa muitakin selaimia...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.