DNA, Elisa ja TeliaSonera saivat LTE-toimiluvansa

3
Markus Lehtiniitty

DNA, Elisa ja TeliaSonera saivat LTE-toimiluvansa
Valtioneuvosto on myöntänyt LTE-verkolle sopivien taajuuksien toimiluvat DNA:lle, Elisalle ja TeliaSoneralle. Lisäksi samalla myönnettiin WiMAX-verkolle sopivan taajuusalueen toimilupa Finnet-leirin Pohjanmaan Verkot Oy:lle.

Teletoiminnan luvat taajuusalueella 2500-2690 megahertsiä ovat voimassa 17.12.2009 - 16.12.2029.

Nyt tapahtunut toimilupien myöntäminen oli käytännössä vain muodollisuus marraskuussa käydyn taajuushuutokaupan jälkeen. Taajuushuutokaupan ja toimilupien myöntämisen välillä yhtiöistä on tehty muun muassa turvallisuusselvitykset.

Operaattoreiden on aloitettava verkkojensa rakentaminen toimilupiensa taajuusaloillaan viimeistään kahden vuoden kuluessa lupakauden alkamisesta. Käytännössä kaikki toimijat ainakin tulevat aloittamaan verkkojensa rakentamisen jo huomattavasti aiemmin.

LTE-verkkoja kutsutaan usein neljännen sukupolven matkapuhelinverkoiksi, vaikkei LTE virallisen määrityksen mukaan 4G-standardi olekaan. Toistaiseksi kaupallisesti saataville tulevia LTE-puhelimia ei ole vielä julkistettu. Aivan ensimmäiset LTE-puhelimet saapuvat markkinoille mahdollisesti jo ensi vuoden aikana, mutta laajamittaisemmin niitä on tulossa vasta vuosien 2011 ja 2012 aikana.



TeliaSonera avasi aiemmin tällä viikolla maailman ensimmäiset kaupalliset LTE-verkot Tukholmassa ja Oslossa. Suomen osalta TeliaSoneralla on toistaiseksi käytössä vain yksi testitukiasema yhtiön konttorin yhteydessä Pasilassa, Helsingissä. TeliaSonera tarjoaa LTE-verkkojensa käyttöön toistaiseksi vain Samsungin mokkulaa, joka on kuitenkin toistaiseksi vielä hyvin pelkistetty malli eikä tarjoa lainkaan tukea aiemmille GSM- tai 3G-verkoille.

LTE-verkko tarjoaa teoriassa latausnopeudeksi 100 megabittiä sekunnissa ja lähetysnopeudeksi 50 megabittiä sekunnissa, mutta ainakin toistaiseksi näistä vauhdeista jäädään vielä kauaus. Joka tapauksessa LTE-verkko tarjoaa 3G-verkkoon nähden moninkertaiset nopeudet.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentit (3)

Anonyymi käyttäjä
Ingengör (vahvistamaton)

1

"LTE-verkkoja kutsutaan usein neljännen sukupolven matkapuhelinverkoiksi, vaikkei LTE virallisen määrityksen mukaan 4G-standardi olekaan."

Ensimmäinen verkkomedia, joka mainitsee tämän erittäin oleellisen asian. Hienoa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

2

> Ensimmäinen verkkomedia, joka mainitsee tämän erittäin oleellisen
> asian. Hienoa.

En tiedä mitä Digitodaytä luet. Tämä saitti on vouhkanut tähänasti 4Gstä kun puhuttu pelkästä LTEstä, paitsi nyt kun on myönnetty 4Glle suunnattujen taajuuksien lupia.

Vakevammat paikat ovat puhuneet LTE uutisissa LTEstä, myös TeliaSoneran avauksien kohdalta, ja aina välillä uutississa kirjoittavat myös 4Gstä suunnitelmista.

Alkuvuodesta, kun TS alkoi meuhkaa 4Gstä, jotkut toimittajat ihmettelivät miten hyvin se meni läpi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.