Symbian muuttui täysin avoimeksi

9
Matti Robinson

Symbian muuttui täysin avoimeksi
Jonkin aikaa sitten Symbian.org-sivuston alle ilmestyi mystinen laskuri, jonka satunnaisilta näyttäviä numeroita ihmiset pääsivät pohtimaan osoitteessa countdown.symbian.org. Nyt sivulla näytetään ainoastaan YouTube-video, mutta lähtölaskennan selvitys on joka tapauksessa selvinnyt. Symbian Foundation teki alustastaan täysin avoimen.

Vahvasti Nokia-vetoisen Symbian-alustan lähdekoodi on nyt ladattavissa ja muokattavissa vapaasti. Noin 330 miljoonassa myydyssä puhelimessa käytetty alusta on ehtinyt jo kymmenen vuoden ikään. Symbian Foundationin Lee Williams kertoi, että tempauksella halutaan helpottaa alustan kehittämistä.

"Keskustelimme kolmannen osapuolen ohjelmistokehittäjien kanssa, jotka olivat käyttäneet yhdeksän kuukautta selvittääkseen IP-oikeudet", kertoi Williams BBC:lle. "Lisäksi alustan avaaminen parantaa tietoturvaa", hän jatkoi.



Lee Williams kertoi, että kyseessä ei ole mikään markkinointitemppu. "Toteutamme ajatuksia, jotka ovat lähteneet liikkelle 12-18 kuukautta ennen Androidin julkaisua ja ennen alkuperäistä iPhonea."

Nokian lisäksi Symbian Foundationin jäseniä ovat muun muassa AT&T, LG, Motorola, NTT Docomo, Sony Ericsson ja Samsung.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentit (9)

Anonyymi käyttäjä
Sepi (vahvistamaton)

3

Nokia saisi jättää Sympparin vain peruslaittesiin ja muihin Maemo. Amerikkalaiset osakkeenomistajat odottavat Symbianin hyllytystä ja koodaritkaan eivät sitä rakasta.

Vastaa
hyvi
hyvi

4

@ 3

Symbian on käymässä suurta muutosta läpi. Vuoden päästä siitä on enää sama nimi jäljellä. Koko ohjelmisto koodaataan alusta asti uusiksi ja tuloksena on toivottavasti paljon kilpailukykyisempi alusta kuin nykyinen ohjelmistokoodareitten painajainen. Itse uskon että nokia tekee symbianista vielä mahdollisesti edelläkävijän. Symbianin avoimuus tekee myös paljon helpommaksi muitten ehdotella ja koodailla omia lisäyksiä. Tosin tämä jää sitten nähtäväksi kuinka nokia lunastaa kovat lupauksensa symbianin uudistamisesta. Jokatapauksessa on hyvä että on useampia ohjelmistoalustoja kilpailun ja innovaatioiden kannalta.

http://www.symbian-freak.com/news/010/02...s3__in_3q10.htm

http://www.symbian-freak.com/news/010/01...pt_proposal.htm

Vastaa
Stonik
Stonik

5

Itse olen varovaisen toiveikas, että Symbian ihan oikeasti pesee kasvonsa. On oikeastaan pienoinen yllätys, että Nokia on ollut myynnillisesti niinkin vahva Symbian^1-tuotteillaan. Jos tulevat julkaisut täyttävät edes osan odotuksista, Nokialla ei tule olemaan hätäpäivää.

Se mikä askarruttaa on taaksepäinyhteensopivuus. Pystyykö esimerkiksi nykyiselle N97:lle tehtyjä ohjelmia käyttämään tulevissa malleissa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tu0maz (vahvistamaton)

6

IP-oikeudet = intellectual property rights = immateriaalioikeudet

Tämä avoimuus on todella merkittävä juttu jo rahallisesti juuri näiden immateriaalioikeuksien kannalta. Monien yhtiöiden omaisuus ja tulot perustuvat pitkälti näihin oikeuksiin kuten patentteihin. Nokia siis toisin sanoen luopuu immateriaalioikeuksistaan symbianin koodeihin. Eipä tarvi kehittäjien kanssa selvitellä yhdeksää kk josko meinaa rikkoa immaoikeuksia. Tätä voisi verrata siihen kuinka kovaan Microsoft pitää kiinni omista koodeistaan ja ei ole halunnut avata niitä monesti kunnes vasta oikeuden päätöksellä niitä on availtu muiden ohjelmien kehittäjille. Erona tietysti Microsoftin selkeä määräävä markkina-asema ja windowsin asema verrattuna symbianiin. Symbiania on ruodittu kovasti viime aikoina, mutta tämä liike saattaa muiden uudistusten kera saattaa sen kovaan suosioon.

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

7

Milloinkahan tätä voi kokeilla Freerunnerilla? Varmaan ainakin N900 saa oman porttauksen (joku sen kuitenkin kotonaan vääntää), jos tuossa on tarpeeksi koodia siihen (siis kaikki riittävät puhelin ja käyttöliittymäjutut mukana eikä vaan joku osa josta ei ole mihinkään).

Vastaa
Bluejack
Bluejack

8

Ohhoh, täytyypi sanoa vieläkin jotta ohoh! -nyt on kyllä pääsi tämä uutinen ihan uutisen uutena meikän okulääriin. Kuulostaapa hienolta vedolta,tulisi heti ensimmäisenä mieleen tuo miten hyvin maemo on otettu vastaan joka puolella ja siitä lähdetty pohtimaan myös symbianin tulevaisuuden näkymiä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

9

>Pystyykö esimerkiksi nykyiselle N97:lle tehtyjä ohjelmia käyttämään
>tulevissa malleissa?

Ei, siis siinä vaiheessa kun vanhaa UI kirjastoa ei enään tueta.
Se tuskin kuitenkaan iso ongelma.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.