GlobalFoundries lupaa 2 GHz ARM-siruja ensi vuonna

11
Teemu Laitila

GlobalFoundries lupaa 2 GHz ARM-siruja ensi vuonna
GlobalFoundries on ilmoittanut saaneensa valmiiksi tekniikan, jonka avulla se voi aloittaa ARM-prosessoreiden valmistuksen 28 nm:n prosessilla. Yhtiön mukaan tekniikka mahdollistaa yli 2 GHz:n kellotaajuudella toimivien ARM-prosessoreiden valmistuksen ensi vuoden lopulla.

ARM ja GlobalFoundries ennustavat 28 nm:n tekniikalla valmistettujen prosessoreiden parantavan suorituskykyä jopa 40% ja vähentävän tehonkulutusta 30% verrattuna nykyisen sukupolven tuotteisiin.

Lisäksi GlobalFoundries on julkistanut suunnitelmansa 22 nm:n tekniikan käyttöönotosta 2013. Nykyiset ARM-prosessorit valmistetaan 45 nm:n tekniikalla ja tulevien 22 nm:n prosessoreiden kerrotaan olevan 45% pienempiä.

Pienempään tilaan saatu prosessori tarkoittaa käytännössä pienempää virrankulutusta sekä materiaalikulujen vähentymistä.

GlobalFoundries ei kuitenkaan ole ensimmäinen 22 nm:n kokoluokkaan siirtyvä valmistaja, sillä Intel on jo ilmoittanut siirtyvänsä ensimmäisenä maailmassa 22 nm:n tekniikkaan tulevien Ivy Bridge -prosessoreidensa valmistuksessa 2012 vuoden alkupuolella.



GlobalFoundriesin tiedote aiheesta.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Kommentit (11)

squi
squi

2

Ajatus on vähän katkeillut näin viikonloppuna kirjoitellessa. GlobalFoundriesin tiedote puhuu "22nm/20nm" kokoluokasta. Lisäsin lähteen uutisen loppuun.

Vastaa
djtob
djtob

3

Tuo uutinen kertoo sen, että vaikka hertzejä nostetaan entisestään mutta virrankulutus aavistuksen korkeammin, joten voi olettaa, että akku tyhjenee entistä nopeammin ja siinä ei ole mitään järkeä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
AaÄrÄm (vahvistamaton)

7

Toivottavasti Samsung tulee olemaan "HEREILLÄ" ja isku valmiina mm.Nokiaa kohtaan tässä asiassa!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
juupa.... (vahvistamaton)

8

Vähentää 30% energiankulutusta nykytekniikalla toteutetusta vastaavantehoisesta, vaiko peräti nykytekniikalla toteutetusta nopeimmasta tuotannossa olevasta? Veikkaan ensimmäistä, mikä ei akkukestoon täten suuremmin vaikutusta toisikaan...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
juupa.... (vahvistamaton)

9

Vähentää 30% energiankulutusta nykytekniikalla toteutetusta vastaavantehoisesta, vaiko peräti nykytekniikalla toteutetusta nopeimmasta tuotannossa olevasta? Veikkaan ensimmäistä, mikä ei akkukestoon täten suuremmin vaikutusta toisikaan...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

10

9@
>Vähentää 30% energiankulutusta nykytekniikalla toteutetusta
>vastaavantehoisesta, vaiko peräti nykytekniikalla toteutetusta
>nopeimmasta tuotannossa olevasta?

Jäi vähän epäselväksi, kyse kuitenkin isosta harppauksesta viivanleveydestä , ja uudesta ARM sukupolvesta, niin saattaa uutinen tarkoittaa mainituilla markkinointi prosenteilla lisää laskentatehoa pienemmällä tehon kulutuksella. (uutisessa oli nimenomaan ja eikä tai sana)

verokkina siinä nyky tuotanto tekiinkalla toteutetut. eikä niin oleellista millä kellolla kun prosenteista puhutaan.

Vastaa
Stonik
Stonik

11

Eipä tuon prosessorin tarvitse jatkuvasti tarvitse 2 GHz kelloilla pyöriä, idlenä kellot saattavat olla 250 MHz tienoilla. Ja siihen kun yhdistetään tuo 22 nm valmistustekniikka, niin virtaa ei mene nimeksikään. Ja toisaalta prosessorin ei tarvitse välttämättä käydä täysillä kierroksilla ajallisesti niin pitkää aikaa saadakseen tietyn asian tehtyä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.