Operaattoreiden painostus ajoi ITU:n muuttamaan 4G-termiä

6
Kaarlo Räihä

Operaattoreiden painostus ajoi ITU:n muuttamaan 4G-termiä
Kinastelu 4G-termin määrityksestä on saanut yllättävän käänteen, kun ITU-standardointijärjestö päätti löysätä 4G:n määritystä.

ITU:n lokakuussa antaman päätöksen mukaan 4G-leiman saivat vain LTE-Advanced- ja WirelessMAN-Advanced-standardit. Monet operaattorit ovat kuitenkin mainostaneet omia LTE- ja WiMAX-verkkojaan 4G-leimalla, ja tämä on aiheuttanut hämmennystä ja ongelmia asiasta kiinnostuneille tahoille.

ITU:n uuden tekstin perusteella 4G-termiä voi käyttää LTE- ja WiMAX-verkoista sekä hieman yllättäen myös HSPA+-verkoista. Muitakin verkkotekniikoita voidaan ITU:n mukaan mainostaa 4G-nimellä, jos ne tarjoavat selvää parannusta ensimmäisiin 3G-verkkoihin verrattuna suorituskyvyn ja ominaisuuksien osalta.

Vaikka uudistus helpottaa operaattoreiden mainoskampanjointia, tuo se lisää päänvaivaa puhelinvalmistajille, joiden on erikseen mainittava mitä 4G-verkkoja heidän puhelimensa tukevat. Suomessakin rakennetaan parhaillaan sekä LTE- että WiMAX-verkkoja, joten asiakkaille on täälläkin tarjottava kummankin tekniikan puhelimia.





Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentit (6)

Tnoi
Tnoi

1

Eli Suomen ensimmäinen 4G verkko avattiin siis jo viime vuonna? :D

Yllättäen taas operaattorit kyykytti tämänkin "standardin". Kyllä nyt taas on operaattoreiden helppo kusta pientä kuluttajaa suoraan silmään.

Vastaa
Aapelinen
Aapelinen

3

Sitten kun pystytetään ne oikeat 4G-verkot, millä normikuluttaja erottaa ne esim LTE:stä?? Viimeistään silloin tulee uutta vääntöä tästä ainakin Suomessa.

Vastaa
hta
hta

4

"Suomessakin rakennetaan parhaillaan sekä LTE- että WiMAX-verkkoja, joten asiakkaille on täälläkin tarjottava kummankin tekniikan puhelimia."

Niin, sehän olisikin ollut aivan mahdotonta, että suomen kokoisessa suurvallassa olisi operaattorien taholta voitu päättää yksi teknologia jolla mennään...

Vastaa
Wimoweh
Wimoweh

5

Miks niitä sit ees pitää standardoida, pistetään mielummin sit vaikka 100 erilaista verkkoa. Olishan se jännä, jos vaikka joka puhelinmallilla olis oma verkkonsa, prkl soikoon....

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.