Arvio: Nokia N9 olisi voinut muuttaa pelin

14
Teemu Laitila

Arvio: Nokia N9 olisi voinut muuttaa pelin
Nokia julkaisi tänään kauan ja hartaasti odotetun N9-älypuhelimen, joka perustuu "MeeGo-yhteensopivaan" Harmattan käyttöjärjestelmään. Vaikka hurjimmat ennakko-odotukset eivät kaikki täyttyneet, N9 sisältää joukon mielenkiintoisia uudistuksia. Nokian mukaan suunnittelun lähtökohtana on ollut se mitä älypuhelimella eniten tehdään, eli käytetään sovelluksia, saadaan tietoa ilmoitusten avulla ja siirrytään sovelluksesta toiseen.

Kulmikas mutta käteensopiva

Ulkoisen muotoilunsa osalta N9 tosiaan muistuttaa saamaansa "lankku" lempinimeä. Polykarbonaatista valmistettu ja yhdestä osasta koostuva kuori on täysin suorakulmainen ja pyöreyttä ulkonäköön tuo vain näytön reunojen lievät pyöristykset. Sivuprofiili muistuttaa N8-mallia suippenevien päidensä vuoksi. Toisaalta puhelin on eritäin pyörisetty sivureunojensa osalta jopa näytön lasin noudatellessa pyöreää linjaa.

Polykarbonaattikuorella ei ole saatu puhelimen painoa tiputettua merkittävästi, sillä N9 on grammalleen saman painoinen kuin alumiinikuorinen N8. Polykarbonaattikuori tuntuu rakenteeltaan tukevalta ja kupera Gorilla-lasi jämäköittää rakennetta entisestään. Lehdistötilaisuudessa saatiin jopa näyttöä pudotustilanteesta, kun lehdistöstä tiedusteltiin puhelimen kestävyydestä. Yllytyksen seurauksena esitystä pitävä Nokian edustaja tiputti puhelimen noin metrin korkeudesta lattialle ilman näkyviä ongelmia, vaikka myös pudottajaa näytti selvästi jännittävän.



N9:n AMOLED-näyttö on 3,9 tuuman kokoinen, mikä on jo pienemmästä päästä nykypäivän huippupuhelinten joukossa, mutta toisaalta moni ei edes halua taskuunsa 4+ tuumaista puhelinta. Näytön tarkkuus on 854x480 pikseliä, mikä on tervetullut parannus aiempiin malleihin verrattuna. Näytön erikoisin ominaisuus on sen Gorilla-lasista valmistettu kaareva lasipinta, jonka reunat toimivat eräänlaisena omana kosketusalueenaan, joilla on merkittävä osa käyttöliittymän toimintalogiikassa.



Harmattania/MeeGoa pyörittää TI:n OMAP 3630 -prosessori, joka toimii 1 GHz:n taajuudella. OMAP 3630 on ARM:n vanhempaa Cortex-A8-sarjaa ja siitä löytyy vain yksi ydin. Näytönohjaimen virkaa hoitaa myös N900-mallista löytyvä PowerVR SGX530.

Laitteen ulkoasussa on joka kohdassa pyritty yksinkertaiseen ilmaisuun. Audio-liitännän lisäksi laittteessa on vain läpän alle piilotettu micro-USB-liitäntä, jota käytetään lataukseen sekä tiedonsiirtoon ja sen avulla on mahdollista myös siirtää kuvaa esimerkiksi televisioon.

Nokian mukaan käyttöjärjestelmä on MeeGo 1.2 Harmattan, vaikka Nokian edustajat olivat melko vaitonaisia käyttöjärjestelmän suhteen. Esityksissä keskityttiin käyttöliittymän pintapuolisiin ominaisuuksiin sekä laitteen teollisen muotoilun suunnittelufilosofiaan.



Nokia on jo pitkään puhunut NFC:n tuomisesta puhelimiin ja yhtiön aiempien suunnitelmien perusteella NFC:n piti tulla jokaiseen 2011 julkaistuun puhelimeen. N9 on kuitenkin ensimmäinen tälle vuodelle julkaistu NFC-sirun sisältävä malli. NFC:lle ei vielä ole juuri tarjolla laajoja käyttökohteita, mutta Nokia N9:n tapauksessa NFC:n avulla voidaan jakaa tietoa laitteiden kesken tai yhdistää puhelin erilliseen NFC-tekniikalla varustettuun kaiuttimeen.


Kamera

Lukuun ottamatta viime aikoina nähtyjä EDoF-kameroita, kamerat ovat olleet Nokian puhelimissa alansa parhaimmistoa. N9:n kamera on perinteinen automaattitarkenteinen ja laajakulmainen malli, joka on varustettu 8 megapikselin kennolla. Vaikka kamera on yksi puhelimen suunnittelun painopisteistä, Nokia on silti tyytynyt kaksois-LED-salamaan tehokkaamman xenon-salaman sijaan. Nokian mukaan LED-salamat mahtuvat paremmin puhelimen tiukasti pakattuun koteloon ja valon puutetta paikkaa valovoimainen f2.2 arvoon yltävä Carl Zeiss -optiikka.

Toinen sulavan ulkomuodon vuoksi tehty kompromissi on erillisen kameranappulan puute. Vaikka kameran käyttö toki onnistuu ilmankin, erillinen laukaisunäppäin on voittamaton ominaisuus vakavammassa kamerakäytössä.

Kamera tallentaa videokuvaa enintään 720p-resoluutiolla 30 ruutua sekunnissa. Puhelimen etupuolelta löytyy tarkemmin määrittelemätön kamera videopuheluita varten. Etupuolen kamera on sijoitettu poikkeuksellisesti oikeaan alakulmaan, josta suuntaus käyttäjän kasvoihin onnistuu paremmin.



Swipe korvaa kotinappulan

Kun laitetta käytti ensimmäisen kerran, kävi nopeasti selväksi miksi Nokia hehkuttaa uutta swipe-toimintoa joka paikassa. Swipe tarkoittaa laitteen kaarevasta reunalasista lähtevää pyyhkäisyelettä, jonka avulla mistä tahansa sovelluksesta voidaan siirtyä yhteen kolmesta "kotiruudusta". Swipe toimii käytännössä kotinappulan korvaajana, sillä äänenvoimakkuuden säätöä ja virta/lukitusnappia lukuun ottamatta laitteessa ei ole fyysisiä näppäimiä.

Nokia onkin ajatellut kotiruudut täysin uusiksi, eikä MeeGosta löydy varsinaisia työpöytiä. Kaikki toiminta kiertyy alussa mainittujen kolmen pääasian ympärille, joista myös muodostuu käyttöjärjestelmän kolme kotiruutua.

Yksi ruuduista on omistettu kokonaan viestinnälle. Viestiruutuun ilmestyvät kaikki ilmoitukset saapuneista viesteistä ja sähköposteista kuten myös ilmoitukset esimerkiksi Facebookin chat-viesteistä. Ruudulle voi valikoida näkymään ilmoitukset haluamistaan sovelluksista.


Toinen kotiruutu on perinteinen ohjelmavalikko, joka ei juuri eroa ulkoasultaan Symbianin uudesta ilmeestä. Valikon ikoneita pystyy järjestelemään hinaamalla ympäriinsä.

Kolmas kotiruutu on avointen sovellusten lista. MeeGon moniajo on ns. aito moniajo, eli sovellukset jatkavat pyörimistä taustalla ja sisältö päivittyy pikkuruutuihin. Mistä tahansa sovelluksesta voi siirtyä moniajoruutuun pyyhkäisemällä laitteen kuperasta reunasta mistä kohtaa puhelinta tahansa.



Perinteisten "työpöytien" poisjättäminen tarkoittaa myös suosituksi muodostuneiden widget-sovellusten jättämistä kokonaan pois. Nokian edustajan mukaan widgetit onkin korvattu tuomalla sovellukset todellisine sisältöineen muutaman pyyhkäisyn päähän. Vaikka idea vaikuttaa hyvältä, käytännössä widgettien avulla on näppärää esittää tietoja, joita sovellusten pikkuikkunat eivät voi tehokkaasti näyttää.

Puhelimen ollessa lukittuna, ruudulla näkyy kello sekä saapuneista puheluista ja viesteistä kertovat ikonit. Ruutu avataan tuplanapautuksella. Mielenkiintoisena yksityiskohtana ruudun avaus onnistuu käytännössä vain kun puhelin on kädessä, sillä tuplanäpäytyksen ensimmäisen osan tarkoituksena on herättää kiihtyvyysanturi, joka puolestaan aktivoi kosketusnäytön toista näpäytystä varten.

Lukitusruudusta siirrytään vielä toiseen lukitusruutuun, jossa on näkyvillä enemmän informaatiota puhelimen tapahtumista. Alemman lukitusruudun avaus tapahtuu taas swipella.

Käyttöliittymä toimii suurelta osin sujuvasti, mutta kosketusnäyttö ei rekisteröinyt jokaista kosketusta ja silloin tällöin ruudun reunasta lähtevät pyyhkäisyt jäivät rekisteröimättä. Nokian mukaan kyseessä on kuitenkin vielä beta-tason ohjelmisto, joka tulee päivittymään ennen laitteiden myyntiintuloa. Pienistä kosketusnäytön ongelmista huolimatta animaatio oli sujuvaa eikä nykimistä juuri esiinny.


Yksi Nokian Symbian-mallien parjatuimmista puolista on ollut heikko nettiselain. N9:n selain on kuitenkin uutta mallia ja se perustuu mobiililaitteissa vielä harvinaiseen Webkit2 -selainmoottoriin. Erittäin pikaisen kokemuksen perusteella selain toimii päällisin puolin sujuvasti, vaikka testaus oli lähes mahdotonta hitaasti toimineen datayhteyden vuoksi. Nokian mukaan selain tukee uusimpia web-standardeja kuten HTML5-tekniikkaa.

Ei korvaa N900:sta

Vaikka laite on käyttöjärjestelmänsä puolesta seuraaja N900-mallille, sen kohderyhmä on kuitenkin täysin toinen, mikä aiheuttanee pettymyksiä N900:n korvaajaa odottaneille. Siinä missä N900 on suunnattu tekniikasta syvemmin kiinnostuneille kehittäjille ja puhelimen virittelijöille, N9 on huomattavasti "valmiimpi" ja vähemmän säädettävissä oleva mainstream-laite. Erilaiseen kohderyhmään viittaa myös Nokian päätös olla sisällyttämättä laitteen kuluttajaversioon fyysistä näppäimistöä.

Androidia rajoitetumpi säädettävyys käy ilmi esimerkiksi lukitusruutujen sisältöjen heikosta muokattavuudesta. Käytännössä yhden kosketuksen päähän ei saa säädettyä näkymään muuta tietoa kuin käyttöjärjestelmään rakennetut ilmoitukset puheluista ja muista tapahtumista. Sään tarkistamiseksi on siirryttävä sovellusvalikon kautta sääohjelmaan.

Hyvä yritys, mutta juna meni jo

Yleisen käyttökokemuksen puolesta ensimmäinen MeeGo-luuri on kuitenkin sinänsä vakuuttava laite. Kuten muissakin arvioissa on tullut ilmi, N9 olisi saattanut saavuttaa todellista suosiota, jos se olisi julkaistu reippaasti viime vuoden puolella. Ainakin lyhyen kokemuksen perusteella siitä olisi voinut tulla paljon puhuttu iPhonen tappaja, mutta Nokian uuden strategian myötä MeeGo on menettäyt paljolti merkityksensä. Nykyisessä tilanteessa MeeGon myyminen käyttäjille tulee olemaan hankalaa, kun sen jatkosta ei ole takuita ja N9 on todennäköisesti Nokian ainut MeeGo-laite useaan vuoteen. Lisäksi kiihkeimmätkin Nokia-fanit odottanevat jo mahdollisesti Q4:n alkupuolelle ajoittuvaa ensimmäistä Windows Phone -julkaisua.


Vaikka Nokiassa puhaltavat uudet tuulet, ainakin yhdeltä osaltaan N9:n julkaisu oli Nokian perinteitä kunnioittava suoritus. Puhelimesta tehtiin iso numero isoilla julkaisutapahtumilla, mutta Nokia ei paljastanut koska puhelin saapuu myyntiin tai millä hinnalla sen voi kaupasta odottaa saavansa. Toimitusjohtaja Stephen Elop on luvannut parantaa Nokian tapoja tässä suhteessa ja julkaista ensimmäiset Windows Phone -mallit vasta kun ne ovat valmiita myytäväksi, mutta ilmeisesti strategia ei ole vielä astunut voimaan.


Nokia N9 ja Samsung Galaxy S2


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentit (14)

Anonyymi käyttäjä
polepolepole (vahvistamaton)

1

"Toimitusjohtaja Stephen Elop on luvannut parantaa Nokian tapoja tässä suhteessa ja julkaista ensimmäiset Windows Phone -mallit vasta kun ne ovat valmiita myytäväksi, mutta ilmeisesti strategia ei ole vielä astunut voimaan. "

Ei tietenkään ole astunut voimaan, jos lupaus koskee vain WP -malleja.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

2

Hyvää tekstiä. Mukailee melko paljon omia tän hetkisiä tuntemuksia.
Softa näyttää mahtavalta, koko on loistava yms., mutta Androidille sitä softaa vaan löytyy niin paljon paremmin, etten nää kovin suurta syytä ostaa tätä ellei käyttö ole valokuvausta ja tekstausta.

WP:a odotellessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Innostunut_ (vahvistamaton)

3

Itselle ainakin tässä on aika pitkälle kaikki mitä tarvitsen. Hyvä ulkonäkö, hyvä käytettävyys, hyvä offline navigointi, hyvä selain ja Facebook integroitu suoraan käyttikseen. Oikeastaan ainoa mikä jää kaipaamaan on pelit. Tosin niitä tulee muutenkin aika vähän pelailtua puhelimella.

Tarvittavista softista tulee löytymään kaikki tarvittavat sillä Qt:n ansiosta Symbian versioita ei tarvitse ihan kauheasti rukata, jotta ne toimivat N9:ssa.

Ei voi muuta sanoa kuin, että todella harmi kun menivät tämän vaihtamaan Windows Phoneen. Mielenkiintoista nähdä ensimmäiset Nokia Mango vs. N9 vertailut.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
OU MY ... (vahvistamaton)

4

Nokia pelkää Googlea...Nokia ja Microsoft ovat kehittäneet Alien Dalvik -työkalun,joka muuttaa kädenkäänteessä Androidille koodatun ohjelman jonkin toisen alustan kanssa yhteensopivaksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Meego MENI jo (vahvistamaton)

5

Totta tämä onkin...
Kuten muissakin arvioissa on tullut ilmi, N9 olisi saattanut saavuttaa todellista suosiota, jos se olisi julkaistu reippaasti viime vuoden puolella. Ainakin lyhyen kokemuksen perusteella siitä olisi voinut tulla paljon puhuttu iPhonen tappaja, mutta Nokian uuden strategian myötä MeeGo on menettäyt paljolti merkityksensä. Nykyisessä tilanteessa MeeGon myyminen käyttäjille tulee olemaan hankalaa, kun sen jatkosta ei ole takuita ja N9 on todennäköisesti Nokian ainut MeeGo-laite useaan vuoteen. Lisäksi kiihkeimmätkin Nokia-fanit odottanevat jo mahdollisesti Q4:n alkupuolelle ajoittuvaa ensimmäistä Windows Phone -julkaisua.
Vaikka Nokiassa puhaltavat uudet tuulet, ainakin yhdeltä osaltaan N9:n julkaisu oli Nokian perinteitä kunnioittava suoritus. Puhelimesta tehtiin iso numero isoilla julkaisutapahtumilla, mutta Nokia ei paljastanut koska puhelin saapuu myyntiin tai millä hinnalla sen voi kaupasta odottaa saavansa. =/

Vastaa
akse
akse

6

@3 samat sanat. Tuossa näyttää olevan kaikki yleisimmät softat helvetin hienosti paketoitu käyttiksen sisälle. Twitter, face, skype jne. Tuohon chatti ohjelmaakin saa varmaan N900 tapaan vaikka mitä eri IM plugineita kiinni.

N8 mulla on jotain 12 peliä ku niitä ilmaseks sain ja peliaikaa niillä yhteesä varmaan max 2h, joten peleillä ei ainakaan tuu mitään tehtyä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

8

@7 sivussa on äänenvoimakkuusnapit ja sitten yksi nappi, mikä on power, sleep ja wake nappi varmaankin.

Näytön saa myös päälle nukkumatilasta joko siitä napista tai sitten napauttamalla kaks kertaa näyttöön niin näyttö menee päälle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

9

Tämä saattaa kelvata niille jotka eivät Elopin (tai Aplen) rahastus malliin halua osallistua. Sehän on se idea Windows Phonessa.

Vastaa
kerbo
kerbo

10

@7


Swipe toimii käytännössä kotinappulan korvaajana, sillä äänenvoimakkuuden säätöä ja virta/lukitusnappia lukuun ottamatta laitteessa ei ole fyysisiä näppäimiä.

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

11

Näin sitä näköjään saa ostaa parit N900:set varastoon. Ei ole vielä tullut toista samanlaista vastaan ja pelkään pahoin ettei hetkeen tulekaan :\

Vastaa
dRD
dRD

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Irekkeri:

Näin sitä näköjään saa ostaa parit N900:set varastoon. Ei ole vielä tullut toista samanlaista vastaan ja pelkään pahoin ettei hetkeen tulekaan :\

Developeriksi rekisteröityen ja N950 tilaten...

Vastaa
eebet
eebet

13

"piilotettu micro-USB-liitäntä, jota käytetään lataukseen sekä tiedonsiirtoon ja sen avulla on mahdollista myös siirtää kuvaa esimerkiksi televisioon."
Siis toimiiko tuo usb oikeasti "hdmi:nä" oikealla adapterilla?? Onko testattu/demottu jossain?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.