Chile kielsi SIM-lukituksen kaikista puhelimista

11
Teemu Laitila

Chile kielsi SIM-lukituksen kaikista puhelimista
Chilessä on tammikuun alusta alkaen kielletty matkapuhelinten lukitseminen toimimaan vain yhden operaattorin verkossa. Päätöksen myötä Chilestä tuli yksi harvoja maita, jossa SIM-lukituksen käyttö on kielletty kokonaan.

Päätös koskee myös aiemmin ostettuja puhelimia, joissa SIM-lukitus on käytössä. Vanhempien puhelinten lukituksen voi purkaa ilmaiseksi tarkoitusta varten perustetussa nettipalvelussa puhelimen yksilöllisten tietojen kuten IMEI-koodin perusteella. Lisäksi Chileläiset saivat omistusoikeuden omaan puhelinnumeroonsa, mikä helpottaa operaattorinvaihtoa numeron pysyessä samana.

Aiemmin SIM-lukitus on kielletty kokonaan esimerkiksi Singaporessa ja Israelissa.

Suomessa SIM-lukitus on yleinen käytäntö osamaksulla eli kytkykaupalla myytyjen puhelinten kohdalla. Silti kytkykauppasopimusten alaistenkin puhelinten lukituksen saa yleensä purettua myös kesken sopimuskauden, kunhan ensin maksaa operaattorille laitteen hinnan kokonaisuudessaan.



Vaikka määräaikaisiin sopimuksiin perustuva kytkykauppa ja SIM-lukitus osaltaan rajoittavat asiakkaan mahdollisuuksia vaihtaa halutessaan operaattoria, silti kykykauppa on monille ainut vaihtoehto keskiverto tietokoneen hintaisen älypuhelimen hankkimiseksi.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (11)

AkZuh
AkZuh

1

"Suomessa SIM-lukitus on yleinen käytäntö osamaksulla eli kytkykaupalla myytyjen puhelinten kohdalla."

Eipä taida nykypäivän puhelimissa olla enää pahemmin mitään lukkoja?

Vastaa
askoj
askoj

2

Enpä tiedä, mutta tuntuisi siltä, että Chilessä kansalaiset ostavat puhelimensa jatkossa käteisellä. Jossain Singaporessa ja Suomessa saattaa tuo kuukausimaksun perintä vaikka ilman lukituksiakin olla vähän helpompaa.

Vastaa
ep_
ep_

4

@1
Ainakaan kaikissa DNA:lla myytävissä androidilaitteessa ei ole SIM-lukkoja tai niin ainakin jokin aika sitten (kaverilla toimi toisen operaattorin simi kytkylaitteessa).

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Uutinen:

Vaikka määräaikaisiin sopimuksiin perustuva kytkykauppa ja SIM-lukitus osaltaan rajoittavat asiakkaan mahdollisuuksia vaihtaa halutessaan operaattoria, silti kykykauppa on monille ainut vaihtoehto keskiverto tietokoneen hintaisen älypuhelimen hankkimiseksi.


Pieni kirjoitusvirhe tuolla uutisessa (lihavoituna lainauksessa). Lukee että kykykauppa. ;)

Vastaa
SanteriO
SanteriO

5

Saunikselta ostetuissa laitteissa ei enää sim-lukkoa ole, Dna käyttää Nokian ja Samsungin puhelimissa simmilukkoa. Samsungeihin tuli vasta tämän vuoden puolella. Sonerasta ei tarkkaa tietoa, taitaa ainakin applen vehkeet olla lukittuja?

Vastaa
askoj
askoj

6

Chilessähän ne lukitukset kielletään. Olipa aihe mikä tahansa,täällä se hukkuu tuota pikaa ihan kaikkeen muuhun.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
yekdhd (vahvistamaton)

8

Soneran kaikki kytkyt tietääkseni lukittuja, ainakin oma S2 on lukittu soneran verkkoon

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Saunislohja (vahvistamaton)

10

Saunalahden "kytkypuhelinten" hintaan kannattaa muuten kiinnittää huomiota. Puhelimethan saa sSunalahden kanssa oikeastaan vain osamaksulla eli itse puhelimen kokonaishinta on jopa korkeampi kuin esim. Gigantissa.

Sonera ja DNA, varsinkin jälkimmäinen, sen sijaan kompensoivat aika rajustikin tuota kytkypuhelimen hintaa. Esim Nokia 500 maksaa gigantissa 144e, saunalahdella 7x24=168e ja DNA:lla 4x24=96e.

Saunalahden kohdalla ei siis voida puhua varsinaisesti kytkystä vaikka se 24kk liittymäsopimuksen vaatiikin. Soneralla ja DNA:lla puhelimet ovat taas siis hintansakin puolesta kytkyjä ja sen takia myös SIM-lukittuja sopimuskauden ajan.

En muuten tiedä yhtään operaattoria keltä lukituksen saisi purettua maksamalla kytkyhinnan kokonaan pois. Yleensä puhelimesta joutuu maksamaan tuolloin ovh/kertamaksuhinnan plus sakkomaksun esim. Soneralla 100e.

Vastaa
SanteriO
SanteriO

11

@9
Shopitin kautta tulevat luurit eivät ole lukittuja. Voi olla, että sauniksen sivuilla on vielä pari mallia, jossa on lukko, mutta käytännössä lukitusta ei enää tehdä.. Linkki ei pelannut niin en päässyt katselemaan.
Luottokauppahan toimii kuten osamaksu, hinta on lähes sama kyllä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.