LG valmistaa ensimmäisen puhelimen Mozillan käyttöjärjestelmällä

4
Teemu Laitila

LG valmistaa ensimmäisen puhelimen Mozillan käyttöjärjestelmällä
Mozillan kehittelemä web-pohjainen mobiilikäyttöjärjestelmä Boot2Gecko on ottamassa isoja askelia eteenpäin, kun LG valmistaa tietojen mukaan ensimmäisen uuteen järjestelmään perustuvan puhelimen. Toinen askel eteenpäin on ensi viikolla avautuva sovelluskauppa Mozilla Marketplace.

LG:n puhelinsuunnitelmista raportoivan ExtremTech-sivuston mukaan ensimmäinen Boot2Gecko-järjestelmään perustuva puhelin ei ole tulossa yleiseen levitykseen, vaan kyseessä on lähinnä kehittäjien käyttöön suunnattu referenssimalli. Silti Mozillan suunnitelmissa on saada alusta kuluttajakäyttöön sopivaksi jo tämän vuoden jälkimmäisen puoliskon aikana.



Linux-kernelin päälle rakennettu Boot2Gecko perustuu täysin Mozillan oman Gecko-nimisen HTML-renderöintimoottorin ympärille. Sovellukset rakennetaan web-standardien mukaisesti käyttämällä HTML-tekniikkaa ja JavaScriptiä. Laitteiston eri osia käytetään JavaScriptin uusien rajapintojen avulla, jotka Mozilla pyrkii standardoimaan.

Koska sovellukset perustuvat lähes kaikissa laitteissa toimiviin avoimiin web-tekniikoihin, myös Mozillan tuleva sovelluskauppa Mozilla Marketplace pyrkii alustariippumattomuuteen. Mozilla haluaa tarjota kehittäjille mahdollisimman suuren potentiaalisen käyttäjäkunnan, joka koostuu kaikista nykyisistä nettiselailuun kykenevistä laitteista.

Jos Mozillan suunnitelmat web-tekniikoilla toimivista sovelluksista saavat tuulta purjeisiinsa, tulevaisuudessa puhelimen käyttöjärjestelmän merkitys voisi vähentyä merkittävästi, kun kaikki toiminnot voidaan hoitaa selainmoottoria käyttämällä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (4)

upap
upap

2

Kilpailu on aina tervettä mutta jotenkin harmittaa että puhelin markkinat hajautuvat entisestään... liika hajanaisuus ei ole kuluttajalle hyvä. Pitäisi olla yhtenäinen standardi jotta kaikki
olisi yhteensopivaa mutta kun näin ei vaan ole :(

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

3

Itse sanoisin, että tämmöisen tason, melko keveä "hajanaisuus" on vielä ihan hyväksi. Eihän markkinoista taistele kuin muutama isompi OS (ja hyvä määrä valmistajia), joten kyllä mukaan mahtuu vielä. Tuosta toiveesta standardin suhteen en kyllä osaa sitten sanoa yhtään mitään, kun en tiedä mitä sillä haet.

Tuosta B2G:sta on paha sanoa vielä mitään, kun niin vähän tiedetään. Vähän kyllä arveluttaa. Ja uskoisin, että jos tuo joskus menestyy, puheessa tuo alku putoaa ja jäljelle jää pelkkä Gecko. (Puhekielen kannalta siis.)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

2@
>Pitäisi olla yhtenäinen standardi jotta kaikki
>olisi yhteensopivaa mutta kun näin ei vaan ole :(

Flash, Java (J2ME) ? ne oli.

Onko tuo Mozillam juttu nyt käyttöjärjestelmä, vai jonkinlainen virtuaalikone, jälkimmäisenä voisi ottaa rajat ylittävä yhteensopivuutta, mutta kun ala nyt kaivaa poteroita eikä yhteensopivuutta niin turha toive.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.