Nokian Meltemi-puhelimien julkistus lähestyy -- tätä sopii odottaa

12
Manu Pitkänen

Nokian Meltemi-puhelimien julkistus lähestyy -- tätä sopii odottaa
Toukokuun vaihtuminen kesäkuuksi viime viikolla tarkoitti Nokiaa tarkasti seuraavien kannalta sitä, että päivä päivältä ollaan lähempänä yhtiön uuteen Meltemi-alustaan perustuvien halpojen älypuhelimien / älypuhelimien kaltaisten puhelimien julkaisua.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop totesi kuluvan vuoden ensimmäisessä osavuosikatsauksessa, että "edullisempien hintaluokkien matkapuhelinmarkkinat käyvät läpi rakennemuutosta, jossa täysin kosketusnäytölliset puhelimet haastavat perinteiset matkapuhelimet. Tästä muutoksesta johtueen jatkamme tarkkaan harkituilla toimenpiteillä Series 40 -ohjelmistoalustan uudistamista ja suunnittelemme tuotevalikoiman vahvistamista vuoden 2012 toisen neljänneksen aikana."

Elop ei voinut tarkoittaa Series 40 -ohjelmistoalustan uudistamisella mitään muuta kuin Meltemiä. Sen julkaisua luvattiin tämän vuoden toiselle kvartaalille, jota ei ole enää jäljellä kuin vajaa neljä viikkoa.

Yksi sopivimmista julkaisupäivistä voisi olla Mobile Asia Expo, joka pidetään Shanghaissa 20.-22. kesäkuuta. Meltemillä varustetut puhelimet ovat suunnattu juurikin Aasian markkinoille, joten olisi luontevaa esitellä uusi ohjelmisto siellä. On tietysti mahdollista, että Nokia järjestää oman tapahtuman Meltemin esittelyä varten.



Mitä Meltemistä ja siihen perustuvista puhelimista sitten tiedetään? Hankkeesta saatiin The Registerin ansiosta vihiä jo yli vuosi sitten, mutta sen luonne alkoi valjeta vasta Wall Street Journalin viimesyksyisen uutisen myötä. Tarkkakorvaisimmat saattoivat kuulla Meltemin mainittavan Elopin suulla viimevuotisella videolla (1:40), jossa toimitusjohtaja mainitsi myös Clipper-hankkeen. Vuotojen perusteella Qt-kehitysympäristö tulee olemaan vahvasti osa Meltemiä.

Sittemmin Nokia on ostanut norjalaisen Smarterphone-yhtiön, jonka se hankki osaamisen takia ja vauhdittamaan The Next Billion -projektia.

Lähestyvästä julkaisusta kielii myös verkkoon vuotaneet kuvat Nokian edullisista kokonaan kosketusnäyttöön nojautuvista puhelimista (Nokia 305, 306 ja 3011). Alla on kuvat Nokia 311:stä ja 305:stä (lisää löytyy täältä ja täältä).




Alla olevassa kuvassa esitellään tulevien puhelimien käyttöliittymää, jossa näyttäisi olevan verenperintöä Nokia N9:stä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentit (12)

Anonyymi käyttäjä
Jouseppi (vahvistamaton)

1

"Elop ei voinut tarkoittaa Series 40 -ohjelmistoalustan uudistamisella mitään muuta kuin Meltemiä."

Miksi ei voinut? Elop luultavasti tarkoitti vain Series 40 -alustan täyskosketusnäytöllistä versiota, joka ei ole sama asia kuin Meltemi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Meldemi (vahvistamaton)

2

Olis se ihan kiva jos Nokia tekis niin että pistää Symbian S60 puhelimille Meltemi päivityksen. Ei jaksa oikein käytellä tätä lagibugi C6-00 Nokialaista.

Vastaa
syrtek66
syrtek66

4

Uudistaminen tarkoittaa käytännössä sitä että S40 ajetaan alas mikä onkin hyvä juttu koska S40 ei vastaa enää nykyajan tarpeita rajoittuneine api:n ja tosi rajoittuneen javansa takia. Teuraaksi vaan S60 ja S90 tavoin.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

7

Ainakin jos on huhuja uskominen, tämä kesän julkistus kohdistuu S40 uudistamiseen, ei Meltemiin. S40 full touch versio on ns. välimalli, josta siirrytään täysin Meltemiin (Marmattan/maemo lite) vuoden sisällä.
Olisi kiva nähdä Meltemillä N9 tasoista rautaa. Kehitys menee aika nopeaa tahtia eteenpäin ja Swipe UI:ssa on hurjasti potentiaalia. Ainakin iPhonea ja Androidia käyttäneenä sanoisin, että on paljon näppärämpi käyttis.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

8

@9
Intel ei saanut juuri mitään aikaan työstäessään Meegoa Nokian kanssa, eikä Samsungin Badakaan ole mitään lähtemätöntä jälkeä jättänyt. Tältä pohjalta odotukset Tizeniä kohtaan ovat huomattavan alhaalla. Saattaa kuitenkin laittaa Meltemille (tai mikä sieltä ikinä tuleekin) kampoihin, mutta tuskin siitä high-end tavaraa saadaan.

Itse asiaan: toivottavasti tähän tosiaan tulee swipe-käyttöliittymä. Se on kovasti houkutellut ostamaan N9:n, mutta vielä olen onnistunut vastustamaan kiusausta.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

12

@9
Eipä sillä ole väliä, mitä Samsung ja Intel kehittää. Swipe UI on käyttöliittymä, jota Tizenissä ei tule olemaan. Se tuntuu mukailevan TouchWiziä, joten odotukset eivät ole kauhean korkealla.
Porukka taitaa unohtaa, että aivan sama mikä käyttöjärjestelmä siellä on alla, niin UI pääasiassa määrittää käytön mukavuuden.
Toisekseen en ole kauhean vakuuttunut Intelin tai Samsungin softa-taidoista. Bada ei ole kauhean mukava käyttää.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.