Suomessa kehitellään uudenlaista puhelinten P2P-verkkoa

4
Teemu Laitila

Suomessa kehitellään uudenlaista puhelinten P2P-verkkoa
Aalto-yliopistossa kehitellään uudenlaista P2P-verkkoa, jossa mobiililaitteet voisivat jakaa monenlaista tietoa keskenään. Tutkijat uskovat, että moni olisi valmis jakamaan ja vaihtamaan tietoa muiden kanssa helposti ja nopeasti.

Jaetun tiedon tyypille ei sinänsä ole rajoitteita ja se voisi olla esimerkiksi perinteistä sisältöä kuten musiikkia, videota tai kuvia, mutta myös puhelimen sensorien tuottamaan tietoa kuten paikkatietoa tai laitteen välimuistiin tallennettua tietoa. Tähän mennessä vastaavaan tiedon jakamiseen on käytetty lähinnä internetiä.

- Mobiililaitteiden välinen suora tiedonvaihto ei vielä ole ollut mahdollista, koska siihen tarvittava perusteknologia puuttuu, professor Jörg Ott Sähkötekniikan korkeakoulusta kertoo tiedotteessa.

Tekniikka on nimetty PDP:ksi, joka tulee sanoista picking digital pockets, joka puolestaan viittaa tiedon poimimiseen muiden taskuista. PDP on tarkoitettu toimimaan vain lähietäisyydellä, mutta käyttäjiensä myötä se voisi muodostaa maantieteellisesti laajankin verkon.



Vaikka tekniikan nimi viittaa leikkisästi taskuvarkauksiin, yksityisyydensuoja on tarkoitus ottaa kehitystyössä vakavasti. Tietoturvan lisäksi haasteita luo se, että puhelimissa on monenlaita tietoa, joka on monessa eri muodossa, minkä vuoksi siihen käsiksi pääseminen on hankalaa.

(Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto)


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -34%

Oppo A77 5G
99 € DNA
149 € Telia
199 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -23%

Motorola Edge 30 Neo
199 € Proshop
217 € RDE.FI
260 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 282 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -17%

Xiaomi 13
499 € Elisa
725 € RDE.FI
949 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Kommentit (4)

mcmopo
mcmopo

1

Ideana ihan hyvä mutta seuraus tuosta on toisenlainen. Varmaan kouluissa rupeaa leviämään musiikki hieman erilailla kuin nykyään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
juttuhuttu (vahvistamaton)

2

Mites wi-fi direct? Esim. Sampan uudet luurithan pystyy parittamaan nfc:llä siirtelemään kamaa keskenään ilman erillistä wlan -infrastruktuuria...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

3

Oon tätä samaa itse miettinyt autojen suhteen. (Ja nyt menee hyvä idea "harakoille" :))

Liikenteessä autot voisi jutella toisilleen ja esim. kertoa kun jono edessä alkaa hidastuun tai jonon kärki pysähtyy valoihin tms. Kolareista voisi tieto välittyä autosta autoon. Ja niin pois päin.

Tietoa voisi myös välittää ja kerätä muutama keskuspiste per kaupunki, jolloin tiedot esim. moottoriteiden jne. ruuhkista ja ongelmista välittyisi autoihin.

Toki Suomessa tämä systeemi tulisi käyttöön hitaasti, kun autokanta on vanhaa, mutta jos systeemin kantama on sopiva, niin jo pienikin osa autokannasta voisi tehdä toimivan verkoston...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.