Yle: Roaming-maksujen poisto saattaisi nostaa datapakettien hintaa

6
Teemu Laitila

Yle: Roaming-maksujen poisto saattaisi nostaa datapakettien hintaa
Tele- ja nettioperaattoreita edustava FiCom arvioi Yle Uutisten mukaan, että verkkovierailumaksujen poistaminen EU:n sisällä saattaa siirtyä muihin kuluttajahintoihin.

EU:n digitaalisista palveluista vastaava komissaari Neelie Kroes kertoi eilen ajavansa verkkovierailu- eli roaming-maksuista luopumista jo ensi vuoden loppuun mennessä. Jos suunnitelma toteutuu, esimerkiksi älypuhelimen käyttäjä voisi hyödyntää puhelimensa dataominaisuuksia missä tahansa EU-maassa samaan hintaan kuin kotimaassaan.

Asiaa Ylelle kommentoinut FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento toteaa, että operaattoreille datankäytöstä syntyvät maksut eivät muutoksesta huolimatta häviä mihinkään, mikä voisi tarkoittaa kulujen perimistä muuta kautta. Sventon mukaan EU on kuitenkin tiedottanut suunnitelmistaan erittäin niukasti ja Svento kertoo olevansa asiassa huhujen varassa, joten lopullisia arvioita on hankala tehdä.



Roaming-maksujen poistolla yritetään saada aikaan aidot, koko unionin laajuiset sisämarkkinat teleoperaattoreille. Se tarkoittaisi muun muassa kilpailun avaamista koko EU:n laajuisena eli esimerkiksi eurooppalaiset operaattorijätit voisivat osallistua Suomen taajuushuutokauppoihin. Svento pitää kehitystä huolestuttavana, sillä pienillä suomalaisoperaattoreilla ei ole resursseja kilpailla huomattavasti isompien eurooppalaisoperaattoreiden kanssa.

Toimivilla ja yhtenäisillä sisämarkkinoilla halutaan tehostaa koko alan toimintaa. Operaattoreiden globaalin kattojärjestön GSMA:n mukaan EU on jäänyt viime vuosina pahasti Yhdysvaltojen jälkeen mobiiliverkkojen kehityksessä. Yhdysvalloissa verkkojen nopeudet ovat jo keskimäärin 75 prosenttia EU:n aluetta korkeammat ja LTE-yhteyksien määrä on merkittävästi suurempi. Tehokkaasti toimiva infrastruktuuri on myös antanut edellytykset hyviä yhteyksiä hyödyntävien uusien palveluiden syntymiselle.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
231 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -18%

Motorola Lenovo ThinkPhone
519 € Dustin Home
539 € Proshop
557 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -16%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (6)

yussef
yussef

1

"Asiaa Ylelle kommentoinut FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento toteaa, että operaattoreille datankäytöstä syntyvät maksut eivät muutoksesta huolimatta häviä mihinkään, mikä voisi tarkoittaa kulujen perimistä muuta kautta."

Olisikin mielenkiintoista kuulla, mistä nuo operaattorille datankäytöstä syntyvät maksut koostuvat ja kuinka suuria ne ovat. Väitänpä, että luvut eivät tule yllättämään ainakaan suuruudellaan...

Vastaa
tataka
tataka

2

itseasiassa jos vaikka tulisi elisalta vaikka saksaan rajaton kohtuuhintainen mobiilinetti vs vanhojen saksan operaattoriwn ylihinnoitellut ja datarajoitetut liittymät voisi elisa lisätä liukevoittoaan. dna ja sonera taas vikisevät että ei voi myydä rajatonta mobiilinettiämettä kannattaisi, niin ne on tässä häviäjiä, elisa mukautuu varmaan tilanteeseen ja kasvattaa markkinaosuuttaan muiden kustannuksella.

ja en erityisenmin fanita elisaa mutta itsellä kohtuihintainen iphonen kytkyn mukana tullut teoreettinen 3g 21 megaa, tosin oikeasti vähemmän mutta kotonani yli 6 jopa 12 megaa tulee :)

ja itselläni vaihtelee paljon kuinka paljon kuukaudessa sitä mobiilinettiä kuluu, joskus on ollu 8 gigaa ja joskus kun latasin tabluun pari peliä steamista ja katselin netflixistä tv sarjoja ja muutama leffa kuukauden aikana niin tuli melkein 80 gigaa tiedonsiirtoa :D mutta useimmiten 8-25 gigaa..

ja liittymäni on soneran tytäryhtiö tele finland

Vastaa
JoniS
JoniS

4

"dna ja sonera taas vikisevät että ei voi myydä rajatonta mobiilinettiä"

Dna kyllä myy rajatonta yhteyttä.

Vastaa
tataka
tataka

5

4@ tarkistin ja ilmeisesti asia on nykyään niin dna, tosin se voi muuttua, kun sehän oli aikaisemmin rajoitettu, ilmeisesti ei kannattanut kun porukka ei ostanut liittymiä, onneksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

6

2@
>itseasiassa jos vaikka tulisi elisalta vaikka saksaan rajaton
>kohtuuhintainen mobiilinetti vs vanhojen saksan operaattoriwn
>ylihinnoitellut ja datarajoitetut liittymät voisi elisa lisätä
>liukevoittoaan.

Takkiin siinä Elisalle tulisi, ellei Suomessa hinnat nousisi, tai muita rajoituksia

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.