Apple houkuttelee kauppaketjuja tarttumaan iWalletiin

Manu Pitkänen

Apple houkuttelee kauppaketjuja tarttumaan iWalletiin
Mobiilimaksaminen on länsimaissa vielä alue, jota kukaan ei ole vielä pystynyt menestyksekkäästi toteuttamaan laajassa mittakaavassa. Muiden epäonnistuneista yrityksistä huolimatta Apple ei pelkää laittaa lusikkaansa soppaan, vaan se on alkuvuoden aikana alkanut määrätietoisesti rakentamaan omaa järjestelmäänsä.

Alkuvuonna Applen verkkokauppapomo Jennifer Baileyn uutisoitiin siirtyvän uusiin tehtäviin talon sisällä. Hänen vetovastuulleen annettiin mobiilimaksamista kehittävän tiimin kokoaminen ja johtaminen. Ennen hänen valintaansa Apple oli keskustellut viiden maksualalla työskentelevän johtajan kanssa heidän palkkaamisesta tehtävään. Bailey ryhtyi nopeasti toimiin, sillä huhtikuussa Re/code-sivusto paljasti Baileyn käyneen keskusteluja kahden maksualalla olevan vanhemman johtajan palkkaamisesta hänen alaisuuteen.

9to5macin mukaan "iWalletia" on kehittämässä ainakin Visalla työskennellyt Tommy Elliot ja JP Morgan Chasen entinen mobiilimaksamisen strategiajohtaja Andrew McCarthy.



Nyt Apple on ottanut yhteyttä Yhdysvalloissa toimiviin kauppaketjuihin ja selvittänyt heidän halukkuutta ottaa käyttöön iPhonen ympärille luotu maksujärjestelmä. Kauppaketjujen nimiä 9to5macin lähde ei halunnut paljastaa julkisuudelle. Keskusteluja on käyty jo parin kuukauden ajan.

Patenttihakemusten perusteella Apple on kehittänyt ratkaisuja omaa maksujärjestelmää varten ainakin vuodesta 2010 lähtien, eli yhtiö on tehnyt pitkään taustatyötä iWalletin lanseeraamiseksi. Nyt kehitysprojekti on edennyt siihen vaiheeseen, että se yritetään saada markkinoille. Tänä vuonna julkistusuutisia tuskin vielä kuullaan, mutta ehkä jo ensi vuonna Apple on saanut kerättyä tarpeeksi yhteistyökumppaneita, että se voi esitellä iWalletin suurelle yleisölle.

Käyttöönottokynnyksen madaltamiseksi Applen uskotaan hyödyntävän mobiilimaksujärjestelmässään iTunes-tunnuksia, joita yhtiön tietokannasta löytyy jo 800 miljoonaa kappaletta. Kaikkiin niihin ei ole syötetty maksukorttitietoja, mutta Applen mukaan suurimmassa osassa on. Maksujen turvallisessa hyväksymisessä hyödynnetään todennäköisesti iPhone 5s:ssä nähtyä Touch ID -sormenjälkilukijaa ja maksusuoritteiden siirrossa saatetaan hyödyntää iBeacon-teknologiaa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.