Älypuhelimien näyttöjen kuvanlaatuun tulossa parannusta Pixelworksin ansiosta

Manu Pitkänen

Älypuhelimien näyttöjen kuvanlaatuun tulossa parannusta Pixelworksin ansiosta
Yhdysvaltalainen Pixelworks on esitellyt ensimmäisen älypuhelimille, tableteille ja ultrabook-kannettaville suunnitellun kuvanparannuspiirinsä, joita on aiemmin tavattu nähdä lähinnä televisioissa. Mobiililaitteiden näyttöjen tarkkuuden kasvun myötä erilaiset virheet kuvanlaadussa näkyvät aiempaa selvemmin puhelimissakin, minkä takia kuvanparannuspiireille on tullut Pixelworksin mukaan tarvetta.

Iris-nimistä piiriperhettä esiteltiin ensimmäisen kerran isolle yleisölle viime viikolla Computex-messuilla Taiwanissa. Siruissa hyödynnetään yhtiön aiemmin isommille näytöille kehitettyjä MEMC- ja FRC-teknologioita, minkä lisäksi niihin on sisällytetty kontrastinhallinta sekä taustavalaistuksen hallinta, jotta katselukokemus olisi optimaalinen kaikissa tilanteissa.

Aiemmin prosessorilla tai näytönohjaimella suoritettuja tehtäviä voidaan siirtää kokonaan Irikselle, jolloin on mahdollista säästää virtaa (akkukesto paranee) ja resursseja jää muuhun käyttöön. Iris-piirien ensimmäiset näytetoimitukset lähtevät pian laitevalmistajille ja massatuotannon odotetaan alkavan vielä tämän vuoden toisella puoliskolla.



Pixelworks ei ole ainoa yhtiö, joka on kiinnostunut kuvanparannusteknologian hyödyntämisestä mobiililaitteissa. Järjestelmäpiirejä kehittävät Qualcomm ja MediaTek rakentavat kukin tykönään omia ratkaisuja. Qualcomm hankki avaintekniikat IDT:ltä vuonna 2011 ja MediaTekin ratkaisu kulkee nimellä Clear Motion. Myös NXP ja Imagination Technologies ovat kiinnostuneita alasta.

Pixelworks nousi otsikoihin keväällä, kun se paljasti Applen kuuluneen viime vuonna sen viiden suurimman asiakkaan joukkoon. Asiakkuuden arvo on vähintään 4,8 miljoonaa dollaria. Tiedon julkistamisen jälkeen yhtiön osakekurssi nousi hujauksessa 80 prosenttia.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.