Googlelta vaaditaan 9,3 miljardin dollarin korvauksia Androidin takia

3
Manu Pitkänen

Googlelta vaaditaan 9,3 miljardin dollarin korvauksia Androidin takia
Oracle ja Google ovat riidelleet jo kuuden vuoden ajan Javan käytöstä Androidissa ja yhtiöt ovat menossa jälleen kerran oikeuteen. Oraclen mielestä Google on hyödyntänyt sen teknologiaa luvattomasti Androidissa ja vaatii hakukonejättiä maksamaan yhteensä 9,3 miljardin dollarin korvauksen.

Google ja Oracle väänsivät kättä samasta aiheesta jo vuonna 2012 käydyssä oikeudenkäynnissä, mutta valamiehistön äänet menivät tasan Javan käyttöoikeuteen liittyvässä kysymyksessä. Tämän takia jutun käsittely on jatkuu edelleen. Googlelta vaadittava korvaussumma on kymmenkertainen alkuperäiseen vaatimukseen nähden, mutta vuosiakin on matkan varrella vierinyt ja sitä kautta myös myytyjen Android-puhelimien määrä kasvanut.

Vaikka Oracle voittaisikin jutun, se tuskin tulee saamaan vaatimaansa täyttä korvausta. Googlella on omat korvauslaskentaan erikoistuneet asiantuntijat, jotka keksinevät keinoja alentaa maksettavaa summaa. Googlen mukaan riidan taustalla on 37 ohjelmointirajapintaa. Yhtiön näkemyksen mukaan nämä rajapinnat ovat lopulta pieni osa Androidin koodia, joten on väärin ajatella niiden arvon olevan sama kuin koko Androidin arvo.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -34%

Oppo A77 5G
99 € DNA
149 € Telia
199 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
117 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -17%

Xiaomi 13
499 € Elisa
725 € RDE.FI
949 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -11%

Realme 11 (5G)
280 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 314 €

Kommentit (3)

Nikotiko
Nikotiko

1

1. Tee ilmainen ohjelmisto
2. Siitä tulee suosittu
3. Joku käyttää sitä miljardiprojektissaan
4. Haasta käyttäjä oikeuteen
5. ????
6. Profit

Vastaa
Salorni
Salorni

2

Miksi kukaan tahtoo tukea tuota paskaa javaa? Jos oikeudessa olisi joku muu kuin java niin ehkä sitten.
Harmi että java on yleistynyt niin pitkällä aikavälillä ettei vanhoja laitteita voitaisi käyttää uusien tekniikoiden kanssa.
Toivottavasti Java ei ole tässä riidassa voittaja :S

Vastaa
perhana
perhana

3

Harmi että afterdawn on typistänyt käännöstään tuosta englanninkielisestä uutisesta senverran rankasti että tuosta ei nyt oikein selviä mistä asiassa on kysymys.

pcworldin englanninkielinen uutinen avaa taustoja hieman tarkemmin, eli kyse on jälleen kerran tuosta googlemaisesta ylimielisyydestä "fair use" termiä kohtaan ja googlen harrastamasta isomman oikeudesta.

Oracle on siis sallinut java:n ilmaisen käytön jos sitä käytetään sellaisenaan ilman muutoksia ja ei-kaupallisessa tarkoituksessa, ja google on sitten käyttänyt java-osia ihan oman mielensä mukaan android-järjestelmässään ja sen kehityksessä, ja jatkanut käyttöä korvauksia maksamatta jo 6 vuotta sen jälkeen kun oracle esitti ensimmäiset korvausvaatimukset ja ilmaisi että kyseessä ei ole niinsanottu "fair use" käyttö.

Oracle on kyllä vaatimuksissaan ihan oikeassa, varsinkin kun google javaa käyttämällä sai androidin levitykseen huomattavasti nopeammin kuin jos se jo alunperin olisi käyttänyt jotain muuta kuin javaa, eli google on kuitenkin saanut tähän päivään mennessä miljardien hyödyn java:sta maksamatta siitä lainkaan lisenssimaksuja.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.