Uusi tehopiiri älypuhelimiin – Suorituskyky nousee taas uudelle tasolle

Manu Pitkänen

Uusi tehopiiri älypuhelimiin – Suorituskyky nousee taas uudelle tasolle
ARM on esitellyt uuden Cortex-A73-suoritinytimen, jonka se toivoo päätyvän ensi vuoden aikana uusiin lippulaivapuhelimiin.

Cortex-A73:n kehityksessä tavoitteena on ollut parantaa suorittimen suorituskykyä ja vähentää energiankulutusta. ARM:n mukaan suorituskyky onkin parantunut 30 prosentilla nykyiseen Cortex-A72:een nähden, joskin osa tästä selittyy korotetuilla kellotaajuuksilla.

Varsinainen pihvi Cortex-A73:ssa on kuitenkin siinä, että ydin kykenee säilyttämään maksimisuorituskykynsä aikaisempaa selvästi paremmin. ARM:n mukaan ytimen suorituskyky pysyy maksimitasolla aiempaan pidempään pitkittynestä rasituksesta huolimatta. Mobiililaitteissa suoritinta yritetään suojella liialliselta lämpiämiseltä, minkä takia suorittimen suorituskykyä jarrutetaan keinotekoisesti jos lämpötilat kasvavat liian suuriksi. Käyttäjälle päin tämä voi näkyä muun muassa hidasteluna. Tehtyjen parannusten ansiosta Cortex-A73 soveltuu ARM:n mukaan muun muassa VR- ja AR-laseihin.

ARM esitteli samalla myös uudistetun high-end-grafiikkapiirin, Mali-G71. Se perustuu uuteen heterogeeniseen laskennan (HSA) mahdollistavaan Bifrost-arkkitehtuuriin. HSA:n ansiosta grafiikkaohjain ja suoritin voivat käyttää samaa muistiavaruutta, jolloin säästytään ylimääräisiltä kopiointitehtäviltä ja suorituskyky paranee tätä kautta. Energiankulutuksen tehostumisen ja muistikaistan leventymisen ansiosta Mali-G71:n suorituskyky on noin 50 prosenttia parempi kuin Mali-T880:llä.







Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -33%

Xiaomi 13 Pro
1115 € RDE.FI
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -17%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 398 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -12%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
557 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.