Tutkijat todistivat: Puhelimen värinämoottori soveltuu salakuunteluun

Manu Pitkänen

Tutkijat todistivat: Puhelimen värinämoottori soveltuu salakuunteluun
Illinoisin yliopiston tutkijat ovat esitelleet varsin mielenkiintoista menetelmää, jossa henkilöä voidaan salakuunnella älypuhelimen värinämoottorin kautta. Mikrofoni ei ole siis ainoa tapa, jolla ympäristöä voidaan kuunnella.

Tutkijoiden menetelmä perustuu siihen, että puhelimien värinämoottoreiden toimintamekanismi on itse asiassa hyvin samankaltainen kuin kaiuttimissa ja äänissä. Värinämoottorin tapauksessa sähköinen signaali muutetaan magneettikentäksi, joka saa vuorostaan punnuksen oskilloivaan liikkeeseen ja sitä kautta puhelimen värisemään.

Mikäli värinämoottoria haluaa käyttää salakuunteluun, pitää komponenttia hyödyntää päinvastaisesti alkuperäiseen toiminta-ajatukseen nähden: puhe saa punnuksen värisemään ja tästä värinästä saadaan kerättyä moottorin komponenttien avulla sähköinen signaali, joka voidaan rekonstruoida takaisin ääneksi. Menetelmä vaatii kuitenkin pieniä fyysisellä tasolla tehtäviä muutoksia moottoriin, mutta tutkijoiden mukaan virranhallintapiirin toimintaa muuttamalla sama lopputulos olisi myös mahdollista. Tutkimuksessa keskityttiin kuitenkin vain osoittamaan, että salakuuntelumenetelmä on käytännössä toteuttamiskelpoinen.



Menetelmän heikkous on siinä, että sen kautta on mahdollista tallentaa vain matalan taajuuden ääntä. Yli kahden kilohertsin äänet jäävät rekisteröitymättä ja ne pitää luoda tarvittaessa algoritmisesti alemmilta taajuuksilta saadun datan avulla.

VibraPhone-projektin kautta luotuja ääninäytteitä löytyy hankkeen kotisivuilta.



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.