Tekoälylaskenta menossa uusiin sfääreihin – ARM esitteli DynamIQ:n

Manu Pitkänen

Tekoälylaskenta menossa uusiin sfääreihin – ARM esitteli DynamIQ:n
Pari vuotta sitten kuhistiin paljon IoT:sta, mutta medianäkyvyyden on siltä napannut nyt tekoäly. Lähes päivittäin esitellään uusia tekoälyä hyödyntäviä proof-of-concept-prototyyppejä ja markkinoille tuodaan teknologiaa, joka mahdollistaa tekoälyn hyödyntämisen uusissa tuotteissa. Koneoppimisessa ja tekoälyssä Nvidia on tällä hetkellä markkinajohtaja, mutta se on saamassa haastajan ARM:sta.

ARM:n esittelemän DynamIQ-mikroarkkitehtuurin tavoitteena on parantaa Cortex-A-suoritinytimiin perustuvien järjestelmäpiirien laskentakykyä tekoälyä hyödyntävissä sovelluksista ja tehdä järjestelmäpiirien suunnittelusta aiempaa joustavampaa. DynamIQ:ssa on nähtävissä vaikutteita big.LITTLE-moniydinarkkitehtuurista, mutta ne eroavat toisistaan eräällä tavalla: DynamIQ:ssa suoritinytimet voivat olla heterogeeninen joukko hyvin erilaisia ytimiä.

DynamIQ:ssa suoritinytimillä on yhteinen muisti, jonka avulla ytimet voivat jakaa tehokkaasti tehtäviä toisensa kanssa ja toimia toisaalta varmistajina kriittisimmissä kohteissa. Esimerkiksi itsestään ajavissa autoissa tarvitaan toisaalta uusiin olosuhteisiin mukautuvaa laskentaa, joka on samaan aikaan tehokas ja toimintavarma kriittisissä päätöksentekotilanteissa.



ARM arvioi, että DynamIQ:n avulla suoritinytimien tehokkuus tekoälyyn liittyvissä laskentatehtävissä kasvaa jopa 50-kertaiseksi seuraavan 3–5 vuoden aikana.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.