Tekoäly tulee älypuhelimiin ryminällä – Nämä ytimet on tarkoitettu Android-huippupuhelimiin

Manu Pitkänen

Tekoäly tulee älypuhelimiin ryminällä – Nämä ytimet on tarkoitettu Android-huippupuhelimiin
Viikonloppuna kuultiin huhuja, joiden mukaan Apple kehittäisi omaa suoritinydintä tekoälylaskentaa varten. Qualcommin Snapdragon-piireihin on jo lisätty tekoälylaskentaan suunniteltu moduuli ja nyt myös ARM on lisännyt järjestelmäpiireihinsä koneoppimiseen ja tekoälylaskentaan tarkoitettua teknologiaa.

ARM:n uudet Android- ja Windows-puhelimiin sopivat järjestelmäpiirit ovat nimeltään Cortex-A75 ja -A55, jotka totuttuun tapaan ovat tarkoitettu big.LITTLE-arkkitehtuurin mukaisesti suorituskykyä ja vähävirtaisuutta vaativiin tehtäviin. Edelliseen Cortex-A73-järjestelmäpiiriin verrattuna uusi A75 on noin 22 prosenttia suorituskykyisempi ja infrastruktuurin näkökulmasta parannukset ovat olleet vieläkin parempia. Geekbench 4:n tulosten kerrotaan paranevan 34 prosentilla.

Tehonkulutus ei ole silti kasvanut, vaikka laitesuunnittelijat voivatkin entistä vapaammin käyttää piiriä tehokkaammissa (2 watin) laitteissa.

Cortex-A75 ja -A55 tukevat ARM:n uutta DynamIQ-piirisuunnittelua, jossa järjestelmäpiirin suoritinydinkombinaatiot voidaan valita aiempaa vapaammin. Enää ytimiä ei siis tarvitse valita pareittain big.LITTLE-arkkitehtuurin tyyliin.



Varsinainen pihvi Cortex-A75:ssä on kuitenkin sen sisältämä teknologia tekoälylaskentaan, josta on apua myös VR- ja AR-sovelluskohteissa, joissa tarvitaan hyvää konenäkölaskentaa. Piiri soveltuu näin myös esimerkiksi autoissa käytettäviksi. Itse piirin suunnittelussakin on käytetty hyväksi tekoälyä: haaraennakointi on nimittäin suunniteltu neuroverkkomallinnuksen avulla.

ARM:n uutuuksiin kuuluu myös Mali-G72-grafiikkaohjain, jonka suorituskyky on kasvanut G71:een verrattuna 25 prosenttia. Vielä muutama vuosi sitten mobiiligrafiikkapiireissäkin otettiin yli 50 prosentin suorituskykyharppauksia, mutta parannustahti alkaa nyt tasaantumaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.