1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Opas 1020:n kamera pintaa syvemmältä

Viestiketju Windows Phone -osiossa. Ketjun avasi Taeco 14.07.2013.

 1. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Sisällys
  1. Miksei 41MP kamera ota 41MP kuvia?
  2. Mihin muka tarvitsee 41MP kameraa?
  3. Miksi 808 ei ollut WP ja miksi WP-version julkaisu kesti niin kauan?
  4. Miksi 1020:n kenno on pienempi, kuin 808:n?
  5. Mekaaninen suljin ja Xenon-salama
  6. Miten 1020:sta saatiin 920:ntä kevyempi ja ohuempi?
  7. Lumia 1020:n valotusaukko
  8. Eikö Windows Phonessa pitänyt olla rajoituksia!

  Osa uuden Lumian ominaisuuksista on herättänyt paljon hämmennystä ja virheellisen tiedon leviämistä, joten ajattelin kirjoittaa pienen artikkelin puhelinuutuuden kameraominaisuuksien ratkaisuista. Toivon artikkelini lisäävään ymmärrystä tätä ennennäkemätöntä kuvastekniikkaa kohtaan. Mielenkiintoisia lukuhetkiä!


  Miksei 41MP kamera ota 41MP kuvia?


  Toisin, kuin jotkut virheellisesti väittävät, kamerasta tosiaan löytyy noin 41 miljoonaa aktiivista pikseliä, mutta niitä kaikkia ei saada samanaikaisesti käyttöön yhteen kuvaan. Tämä johtuu ”True 16:9”-tavasta tallentaa kuvia. Joillakin kennoilla on yksi 4:3 tallennettava alue, josta sitten laajakuvaa varten rajataan ylä- ja alaosat pois – jolloin laajakuvaa tallennettaessa ei päästä optiikan suurimpaan mahdollistamaan laatuun. True 16:9 käytettäessä laajakuvaa tallennettaessa vaakapikseleitä on käytössä enemmän ja pystypikseleitä vähemmän, kuin 4:3-kuvasuhteella. Tämä johtuu siitä, että optiikan on fysiikan lakien takia oltava pyöreä ja pyöreälle alueelle mahtuu eri levyiset sekä korkuiset 16:9 ja 4:3 -kuvasuhteen laatikot. Kyseessä on siis optiikan koko alan hyödyntämisestä.

  4:3-kuvasuhteella kuvattaessa saadaan 7 152 * 5 368 = 38 413 392 pikseliä ja 16:9-kuvasuhteella saadaan 7 728 * 4 354 = 33 647 712 pikesliä. Molempien kuvasuhteiden yhteenlaskettu pikselimäärä tuottaa ~41MP, joka voidaan laskea seuraavalla laskukaavalla: 7 152 * 5 368 + ( 4354 * ( 7 728 - 7 152 ) ) = 40 899 840 aktiivista pikseliä. Tämä ei ole siis markkinointikikka tai sitä, etteikö koko sensoria saataisi käyttöön; vaan kuvaustekninen linssien pyöreydestä johtuva asia, joka mahdollistaa korkeamman kuvanlaadun molemmilla kuvasuhteilla. Tätä demonstroi melko selkeästi alla oleva kuva:


  Nokia-808-PureView1.
  Kuva: Nokia whitepaper

  Mihin muka tarvitsee 41MP kameraa?


  Ideana ei ole jakaa 38MP valokuvia, vaikka kamera niitä pystyykin ottamaan. Valtava kenno erittäin suuren pikselimäärän kera antaa kaksi erittäin suurta hyötyä.

  Ensimmäinen hyöty näistä on ylinäytteistys: tämä mahdollistaa kuvankäsittelyalgoritmin käyttämisen erityisen kohinattomien 5MP kuvien tallentamiseen myös heikossa valaistuksessa. Kamera tallentaa täyden 38- tai 34MP kuvan (kuvasuhteesta riippuen) ja sen jälkeen käyttää yhteensä seitsemän pikselin informaatiota yhden ”superpikselin” laskemiseen, jolloin saadaan Nokian mukaan niin terävä ja kohinaton kuva, kuin 5MP kuva voi teoreettisesti olla. Puhelin siis tallentaa samanaikaisesti ylinäytteistetyn 5MP kuvan, joka on tarkoitettu jakamista varten ja alkuperäisen 34- tai 38MP kuvan jälkimuokkausta varten. Alkuperäisen, rajaamattoman ja ylinäytteistämättömän kuvan voi kuitenkin myös tallentaa usb-kaapelin avulla tietokoneelle.

  Toinen etu on zoomaus. Zoomausta ei haluta toteuttaa optisena, sillä tämä olisi erittäin paljon virtaa kuluttava järjestelmä ja kasvattaisi puhelimen paksuutta ja painoa huomattavasti (vrt. reilusti tuplasti paksumpi Galaxy S4 Zoom, jolla on painoa sata grammaa enemmän, vaikka kenno on pienempi). Jos kuva tallennettaisiin suoraan 5MP-kokoiseksi, sitä digitaalisesti zoomatessa kuvasta tulisi utuinen ja pikselöitynyt. Kun kennossa on noin 41 miljoonaa pikseliä, kuvanlaatu kärsii zoomatessa huomattavasti vähemmän, lähes ei ollenkaan.

  Nokian zoom-ratkaisussa on myös se hyvä puoli, että kuvaa voi zoomata kuvaushetkellä ja jälkikäteen zoomata ulospäin, joka mahdollistaa aivan uusia kuvanmuokkausmahdollisuuksia. Samalla ylinäytteistystä voidaan käyttää kuvien suoristamiseen suuremmalla terävyydellä. Zoomaaminen voidaan myös suorittaa jälkikäteen menettämättä laatua, jota optisella zoomilla ei voida tehdä.

  Pähkinänkuoressa: ei ole tarkoitus tuottaa 38MP seinäjulisteita (vaikka sekin on mahdollista), vaan täydellisiä 5MP kuvia.


  Miksi 808 ei ollut WP ja miksi WP-versiossa kesti?


  Suurin syy oli se, että tätä kuvamoduulia oli suunniteltu viiden vuoden ajan Symbian-pohjaisena ja muutoksen tekeminen niin lyhyellä aikataululla ei olisi onnistunut. Nokian piti saada jotain hienoa demolaitetta markkinoille säilyttääkseen markkinoiden usko heidän innovointikykyyn. Lisäksi Windows Phone 7.x:n tekniset rajoitukset eivät olisi mahdollistaneet sopivan tekniikan lisäämistä puhelimeen. Sen ajan prosessorit eivät yksinään olisi kyenneet käsittelemään riittävää määrää informaatiota, joten kameramoduulille varattu erillinen prosessori oli pakollinen, jolle Windows Phonella ei kuitenkaan ollut tukea.

  Toinen syy oli, että Windows Phonen oletuskameraohjelma on erittäin alkeellinen, jota Nokia ei olisi halunnut käyttää superkamerassaan. Samasta syystä uudessa puhelimessa on heidän itse tekemä Nokia Pro Camera -ohjelma valokuvaamista varten. Tällaisen ohjelman koodaaminen Windows Phonelle ei kuitenkaan ollut yhden yön projekti ja heillä oli jo valmiina Symbianilla toimiva prototyyppiohjelmisto, joka saatiin markkinoille huomattavasti nopeammalla aikataululla.

  Windows Phone 8:n julkaisusta on nyt kuitenkin melkein vuosi ja puhelimen valmistumista saatiin odottaa pitkään. WP8 ei edelleenkään tue erillistä prosessoria kameraa varten ja Nokia oli valinnan edessä: heidän olisi pitänyt joko muokata käyttöjärjestelmää omatoimisesti saadakseen 808:ssa nähty kuvaustekniikka toimimaan tai muokata Windows Phonen jo tukevaa Snapdragon S4-prosessoria pystymään käsittelemään 41MP kuvia ja kaiken lisäksi 5MP kuvia samanaikaisesti. Nokia valitsi vaihtoehdoista jälkimmäisen, sillä vain yhden prosessorin sisällyttäminen olisi halvempaa ja olisi pitkällä tähtäimellä järkevämpää, koska tulevat prosessorit pystyvät natiivistikin käsittelemään tarpeeksi suuria tietomääriä. Snapdragon S4 tukee natiivisti valokuvia vain 20 megapikseliin saakka, mutta Nokia muokkasi kuvausominaisuudet täysin uuteen uskoon (Puhelinvertailun arvion mukaan todennäköisesti Qualcommin kanssa yhteistyötä tehden).

  Edellä mainittujen vanhan tekniikan ”porttaamisen” uudelle alustalle tuottaneiden haasteiden lisäksi Nokia halusi jatkojalostaa tekniikkaansa sisällyttämällä uusia ominaisuuksia, kuten taustavalaistun kennon ja optisen kuvanvakaimen, joista kerron tarkemmin seuraavassa osiossa. Uusien ominaisuuksien toteuttaminen oli aikaa vievä ja monimutkainen prosessi, sillä kameran monia komponentteja jouduttiin suunnittelemaan kokonaan alusta.


  Miksi 1020:n kenno on pienempi, kuin 808:n?


  Optinen kuvanvakain toteutetaan yleensä kelluvilla linsseillä – esimerkiksi Canonin järjestelmäkameroissa kuvanvakain on objektiivissa eikä itse kamerassa. Tällainen veisi kuitenkin huomattavasti tilaa, sillä liikkuvia osia on useita peräkanaa. Nokian ensimmäisen sukupolven optinen kuvanvakain perustuu siihen, että koko kameramoduuli kelluu usean jousen varassa (tämä siis löytyy Lumia 920:sta).

  Jouset eivät kuitenkaan kestä mitä tahansa ja 808:n 1/1,2” kenno on luonnollisesti huomattavasti kookkaampi, kuin 920:n kenno ja näin ollen paljon raskaampikin. Tästä johtuen 1020:ntä varten kehitettiin aivan uusi, toisen sukupolven optinen kuvanvakain, joka tasoittaa kameramekanismin liikkeet sarjalla kuulalaakereita sekä pienillä magneettisilla moottoreilla.

  Vaikka tämä oli insinööritaitojen mestarinäytös, edes se ei kuitenkaan ole tarpeeksi 808:n massiivisen kennon kannatteluun, vaan kennon kokoa pienennettiin 1/1,2≈0,82 tuumasta 1/1,5≈0,66 tuumaan. Ei kuitenkaan hätää, sillä 1020 kenno on toisin kuin 808 taustavalaistu, joka kompensoi pienemmällä koolla menetettävää valovoimaa.

  Vaikka luonnollisesti taustavalaistu 1/1,2” kenno olisi ollut vielä valovoimaisempi, oli uhraus järkevä. Kamera saatiin paitsi optisesti vakautetuksi, myös ohuemmaksi ja kevyemmäksi. Ehkä tulevaisuudessa uuden sukupolven optinen kuvanvakain kehittyy ja suurempi kenno tulee jälleen kysymykseen.


  Mekaaninen suljin ja Xenon-salama


  Mekaaninen suljin on siis fyysinen kameran komponentti, joka estää valon pääsyn sensorille kuvan ottamisen jälkeen. Useimmissa puhelimissa (920 mukaan lukien) on elektroninen ”suljin”, joka on toteutettu yksinkertaisesti siten, että sensori sammuu valotusajan päättyessä – siis silloin, kun mekaaninen suljin tavallisesti sulkeutuisi. 1020:stä löytyy kuitenkin järjestelmäkameroista, pokkareista, 808:sta ja n8:sta tuttu mekaaninen suljin – mutta miksi? Sehän vie enemmän tilaa, on kalliimpi ja raskaampi!

  [​IMG]
  Kuvassa 808:n mekaaninen suljin toiminnassa. Kuva: My Nokia Blog

  LED-salama toimii siten, että LED-valo kytketään hetkeksi päälle, jolloin valo on kuitenkin lyhyen aikaa jatkuvaa. Xenon-salama sen sijaan vain välähtää, välähdyksen kestäessä vain noin yhden 25. osan millisekunnista (eli 1/25000s). Tämä erittäin nopea välähdys mahdollistaa liikkeen pysähtymisen, kun liikkuva kohde valottuu vain liikkeen yhdessä vaiheessa.

  CMOS-sensorit (jollainen 1020:sta löytyy) eivät tallenna kaikkien pikselien informaatiota kerralla, vaan käyvät pikseleitä läpi vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas. Tämä ei ole ongelma LED-salaman jatkuvassa valaistuksessa, mutta Xenon-salaman nopea valo aiheuttaa ongelmia. Ensimmäisestä pikselistä viimeiseen saakka läpikäymiseen menee niin pitkään, että Xenon-salaman välähdys on jo kauan sitten tullut ja mennyt, jolloin ensimmäiset tallennettavat pikselit valottuisivat oikein, kun taas viimeiset jäisivät auttamatta tummemmiksi tai jopa täysin mustiksi.

  LED-valon jatkuva valo ei kuitenkaan pysty pysäyttämään liikettä, sillä kohde ehtii liikkua valotusajan aikana, joten XENON-salama on huomattavasti parempi vaihtoehto. Xenon-salaman ongelma on ratkaistu siten, että pikselit kytketään ensin päälle, sitten suljin avataan ja suljetaan, jonka jälkeen pikselit sammuvat. Tällöin pikselit tallentavat tiedon käytännössä samalta hetkeltä (vaikkakaan eivät samanaikaisesti) ja koko kuva valottuu tasaisesti ja oikein.

  Mekaaninen suljin on kuitenkin hitaampi, kuin elektroninen, mutta sen käyttö on välttämätöntä niin kauan, kuin puhelin ei pysty lukemaan kaikkia pikseleitä riittävällä nopeudella. Myös järjestelmäkamerat potevat samasta vaivasta ja siksi niissäkin on mekaaninen suljin. Toteutus mekaanisella sulkimella on tästä johtuen ainakin toistaiseksi huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin elektronisen sulkimen ja LED-salaman yhdistelmä. Tulevaisuudessa pikselien lukunopeus kuitenkin kasvaa ja elektronista suljinta voidaan käyttää myös Xenon-salaman kanssa pysäyttäen liikkeen jopa nykyistä tehokkaammin.

  Mekaanista suljinta ei ole kaikissa puhelimissa, koska se vie enemmän tilaa ja on kalliimpi valmistaa. Tämä on myös osasyy 1020:n valtaavan pinta-alan kameramöykkyyn: sulkimen komponenttien pitää siirtyä jonnekin linssien tieltä, joten kameran korkeamman osan ala ei voi olla vain linssin kokoinen. Toinen syy on Xenon-salaman ja itse kennon suuri tilavaade. Muista, että vaikka linssi on verrattain pieni (aukko ~1,2cm), kennon halkaisija on kuitenkin noin 1,7cm, jota ympäröi kaiken lisäksi magneettiset moottorit ja kuulalaakerit.


  Miten 1020:sta saatiin 920:ntä kevyempi ja ohuempi?


  Puhelimen sisuksia suunniteltiin osittain uusiksi, joidenkin ominaisuuksien kustannuksella. Yksi uhratuista ominaisuuksista on langaton lataus, jota varten joutuu 1020 kanssa käyttämään erillistä sen mahdollistavaa kuorta. Muitakin kompromisseja tehtiin: puhelimeen ei mahtunut SD-kortinlukijaa ja puhelimessa käytetään AMOLED-näyttöä. AMOLED ei sinänsä ole välttämättä huonompi tekniikka, kuin 920:ssa käytetty IPS LCD, mutta kulujen leikkaamiseksi Nokia päätyi PenTile-matriisiin, jonka kuvanlaatu on RGB-matriisia huomattavasti heikompi. AMOLEDiin päädyttiin siksi, että se on huomattavasti kevyempi ja noin puolet ohuempi, kuin vastaava LCD-paneeli.

  Itse kameramoduulikin on ohuempi kuin 808:ssa, joka mahdollistui – kuten aiemmin totesinkin – pienemmällä kennokoolla ja sen taustavalaistuksella.


  [​IMG]
  Kuva: UK Mobile Review

  Lumia 1020:n valotusaukko


  Aukon koko ei ole absoluuttinen, vaan se lasketaan suhteessa kameran optiikan polttoväliin. Mitä suurempi aukko suhteessa polttoväliin, sitä enemmän valoa kennoon pääsee ja sitä kirkkaampia kuvista tulee, joka auttaa hämäräkuvauksessa. Toinen hyöty suuresta aukosta on boke-efektin saaminen, jossa lähikuvia otettaessa tausta sumentuu korostaen kuvattavaa kohdetta. Boke-efekti on valokuvaajien keskuudessa suosittu ominaisuus ja makrolinsseiltä on odotettavissa erityisen kaunista boke-efektiä. Joten olisi toivottavaa, että aukon koko olisi mahdollisimman suuri, eikö vain? Miksi sitten 1020 aukon koko on pienempi, kuin 920:n?

  Boke-efekti oikealla:
  Jonquil_flowers_at_f32. Jonquil_flowers_at_f5.
  Kuvat: Wikipedia

  Aukon kokoa merkitään polttovälin f (eng. focal length) suhteella valotusaukon halkaisijaan, eli esimerkiksi Lumia 920:n kohdalla f/2,0. 920:ssä on 26mm polttoväli, joten 26mm/2=13mm halkaisijaltaan oleva aukko. 1020:een ei kuitenkaan voitu laittaa yhtä kookasta aukkoa, koska valo taittuisi näin kapeassa kuvamoduulissa liian pienelle alueelle puhelimissa käytettyjen linssien takia. Jotta linssejä saataisiin mahtumaan näin kompaktiin pakkaukseen kuusi kappaletta, ei niitäkään yhtään nykyistä paksummiksi voinut tehdä. 1020:sta löytyy sama polttoväli f/2,2 aukolla, eli linssin kooksi jää 26mm/2,2≈11,82mm.

  Tämä heikentää hiukan boke-efektiä ja valovoimaa, mutta suurempi linssien määrä kompensoi tätä. Menetys on lisäksi verrattain pieni, vain viidennes osa yhdestä f-pysähdyksestä.


  Eikö Windows Phonessa pitänyt olla rajoituksia!


  Piti, ja on edelleenkin. Mutta yleinen virheajatus piileekin siinä, että Windows Phonea ei pystyisi muokkaamaan. Nokia pystyy muokkaamaan käyttöjärjestelmää täysin oman mielensä mukaan, joka mahdollisti oman valokuvausohjelmiston toteuttamisen omine algoritmeineen. Nokia on muokannut käyttöjärjestelmää myös muilla tavoin, joista yksi esimerkki on kaksoisnapautuksella puhelimen lukituksen avaaminen.
   
  Jojjeli89, Mysticiza, Feynman7 ja 7 muuta jäsentä kiittää tästä.
 2. Peku

  Peku Active member

  Viestejä:
  1,398
  Kiitokset:
  76
  Pisteet:
  58
  Ihan ymmärrettävää että langatonlataus on jätetty tästä mallista pois. Langattoman latauksen käämi olis vaatinu taas lisää tilaa ja näin ollen puhelin olis todennäköisesti jonkin verran paksumpi. Itse lataustekniikkahan ei paina paljoa. Kysymys kuuluukin että onko mahollista käyttää esim. kamera grippiä qi-latauskuorien kanssa?
   
 3. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Ei ole.

  Itse olisin kaivannut sitä integroiduksi, mutta eihän se minulta pois ole, kun ei minulla ole varaa tätä ostaa:(
   
 4. Peku

  Peku Active member

  Viestejä:
  1,398
  Kiitokset:
  76
  Pisteet:
  58
  No joka tapauksessa sitä rahaa menee kun joutuu sen laturinkin erikseen hommaamaan. :) Rahalla saa... Vaikka olisihan se ihan pätevä homma jos saisi latauskuoret+laturin puhelimen mukana.
   
 5. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Jos se niin olisi, niin tuskin sitä käyttäisin. Erilliset latauskuoret kasvattavat puhelimen kokoa paljon enemmän, kuin intergroitu. Lisäksi se on rumempi. Jäisi käyttämättä, vaikka erillisen latauskuoren saisin ilmaiseksi mukana latureineen päivineen. Integroitu sen pitäisi olla, jotta sitä itse käyttäisin.
   
 6. Peku

  Peku Active member

  Viestejä:
  1,398
  Kiitokset:
  76
  Pisteet:
  58
  Nyt kyllä ymmärsit väärin. Tarkoitin että saisi ainoastaan ne latauskuoret, ei tavallista. Eikös 920 mallissakin tuo qi-moduuli ole siinä kuoressa? Eli niin kuin 820:ssa:
  [​IMG]
  Muualla tuota lumia 820:aa on myyty suoraan nuitten kuorien kanssa, Suomessa ne on luonnollisesti ostettava erikseen.
   
 7. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Lumia 920:ssa ja 1020:ssa on kiinteät kuoret, eli niitä ei saa irti ilman ruuvimeisseliä. Lumia 820:ssa on irroitettavat kuoret, ja latauskuori vaihdetaan päälle. Lumia 920:ssa kuoria ei saa irti ja langaton lataus on koko ajan siellä puhelimen sisällä. Lumia 1020:ssa latauskuori naksautetaan jo siinä valmiiksi olevan kuoren päälle, samalla lailla, kuin Camera Grip.
   
 8. Peku

  Peku Active member

  Viestejä:
  1,398
  Kiitokset:
  76
  Pisteet:
  58
  Voi ryökäle, ompa hölmöä että pitäs tuon muutenki paksun 1020:n päälle vielä qi-kuoret ängetä... Todennäköisesti tuon 920:n qi-moduuli lienee kuitenkin lähes samoin kuten 820:ssa. Helpointahan tuo käämi on kuitenkin sijoittaa "ulommaiseksi" komponentiksi.
   
 9. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Siksi en sitä käyttäisikään. Mutta se 1020 ei kyllä erityisen paksu ole. Ylimääräinen kuori ei paksunna puhelinta kameran kohdalta ollenkaan ja kameramoduulin ulkopuolelta puhelin on 10,4mm paksuinen, mikä ei mielestäni todellakaan ole paksu.
   
 10. Peku

  Peku Active member

  Viestejä:
  1,398
  Kiitokset:
  76
  Pisteet:
  58
  Kyllä se kuori käyttömukavuuteen vaikuttaa. On tullu huomattua että hyvin muotoillusta puhelimesta katoaa se tuntuma kun laittaa jonkin suojakuoren. Galaxy Nexukselle ostin joskus suojakuoren, päivääkään en ole pitänyt. :)

  Kuvien perusteella tuo kuori näyttää aika epämääräseltä ja paksulta.
  http://www.wpcentral.com/nokia-lumia-1020-wireless-charging-cover

  Vähän aikaa mietin että olenko pysynyt aiheessa ollenkaan mutta kyllä nämä jutustelut vissin liittyvät tuohon 6. kohtaan...
   
 11. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Juu, samasta syystä en itsekään suojakuoria puhelimeeni tahdo. Onneksi 920:ssä ominaisuus on integroitu.

  En nyt tiedä, onko sillä aiheessa pysymisessä toistaiseksi ainakaan suurta merkitystä. Tästä kun ei ole syntynyt mitään keskustelua ainakaan vielä, niin off-topic ei ainakaan sitä olematonta keskustelua myöskään häiritse:D Voi olla, ettei ketjun varsinainen ydinaihe kiinnosta suuremmin ketään. Moni haluaa, että laite toimii, eikä tietää, miksi se toimii:D Toistaiseksi ei ainakaan kukaan ole mielenkiintoaan/kiitostaan artikkelille tullut osoittamaan, mutta jos edes yksi aiheesta kiinnostuu, niin eiköhän se ollut kirjoittamisen arvoinen:)

  Toisaalta tämä on keskustelua, jonka voisi käydä tuolla itse puhelinta käsittelevässä ketjussa...

  E: haha heti menit korjaamaan tilanteen kiittämällä:D
   
 12. nokiaworld

  nokiaworld Regular member

  Viestejä:
  145
  Kiitokset:
  11
  Pisteet:
  28
  hienon artikkelin oot saanut aikaan aika näyttävä propsit sulle
   
 13. _eemeli-

  _eemeli- Regular member

  Viestejä:
  558
  Kiitokset:
  64
  Pisteet:
  38
  Aivan helv*tin hienon artikkelin olet tehnyt! Kiitos siitä! :)
  Selventää tavantallaajalle monta asiaa, joka miettii mitä hyötyä siitä kamerasta on.

  Ei varmaan kannata kuitenkaan puhua tässä topicissa itse laitteesta, vaan ainoastaan kamerasta, jottei Lumia 1020-topic menetö merkitystään. :)
   
 14. WWTV

  WWTV Regular member

  Viestejä:
  312
  Kiitokset:
  57
  Pisteet:
  38
  Juu, kiitokset täältäkin. Hyvää työtä oot taas tehnyt. Jos joku viä valittaa että ei tajua 1020 kameraa niin on aika idiootti.
   
 15. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Jos joku tietää tai löytää sivun jolla tiedetään, onko tässä ND (Neutral Density) -filtteri, niin tahtoisin kovasti tietää:) 808:ssa tämä on, mutta vaikuttaisi vähän siltä, että 1020:sta se jää kuitenkin uupumaan:(
   
 16. _eemeli-

  _eemeli- Regular member

  Viestejä:
  558
  Kiitokset:
  64
  Pisteet:
  38
  Itselläni ei ole mitään tietoa. Mutta eikö pidempi valotusaika käytännössä korvaa tuon?
   
 17. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Ei... vaan pidempi valotusaika tarvitsee tuon, jos haluat kuvata kirkkaassa valaistuksessa pitkällä valoitusajalla. Idana on siis päivänvalossa käyttää esimerkiksi muutaman sekunnin valotusaikaa ilman, että kuva palaa puhki. Tällä saadaan motion-blur otoksia esimerkiksi veden solinasta myös päivällä. Puhelimessa kun ei ole säädettävä aukon suuruus, niin on hyvin vähän keinoja estää kuvan puhki palamisen tällaisessa tilanteessa. Toisaalta, ND-filttereitä tullaan varmasti myymään lisäosina samalla lailla, kuin zoom- ja macro-objekteja 920:lle.

  Pähkinänkuoressa: ND-filtteri on kuin aurinkolasit puhelimellesi.

  Olen käyttänyt muuten mikroskooppiobjektiivia 920:llä ja se oli melko mielenkiintoinen. 920:sshän on natiivi tuki magneettisille lisäobjektiivieille (ei tarvitse magneettitarroja, kuten useimmissa muissa puhelimissa). Sai kyllä tosi hienoja otoksia erittäin läheltä. Minua vähän huolestuttaa, ettei 1020:ssä integroitua tukea tälläisille. Ja vähän isommat lisäobjektiivit eivät välttämättä istu kovin hyvin sen kameramukulan päälle:( Kunhan tulee kauppoihin, vien sen mikroskooppiobjektiivin varmaan kauppaan sitä tässäkin puhelimessa kokeillakseni:)
   
 18. squi

  squi Member

  Viestejä:
  18
  Kiitokset:
  3
  Pisteet:
  13

  Ei ole 1020:ssa ND-filtteriä, näin vahvisti Juha Alakarhu Twitterissä. Kuulema Nokia mieluummin käytti erittäin rajallisen tilan optiikalle ja kuudennelle linssille.

  https://twitter.com/jalakarhu/status/356037671031812097
   
  Taeco kiitti tästä.
 19. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Ah, sääli kyllä. Mutta toisaalta ominaisuus on niin harvoin käytetty, että sitä varten voi hankkia erillisen linssin, jos sitä tarvitsee.

  Vastaiskohan tuo kaveri, jos menis siltä kyselemään lisää tästä kamerasta?:D
   
 20. squi

  squi Member

  Viestejä:
  18
  Kiitokset:
  3
  Pisteet:
  13
  Kannattaa kokeilla, vaikutaisi suht aktiivisesti vastailevan kysymyksiin kuitenkin :) Tuo helppo yhteydenotto ihan kehen vain on kyllä yksi Twitterin parhaita puolia.
   

Jaa tämä sivu