1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Opas Arvostelussa Windows Phone 8.1

Viestiketju Windows Phone -osiossa. Ketjun avasi Taeco 05.05.2014.

 1. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Arvostelussa Windows Phone 8.1
  Sisällys

  Johdanto
  Käytössäni on käyttöjärjestelmän beta-versio, joten ominaisuuksiin saattaa vielä tulla muutoksia tai parannuksia. Beta-leimasta johtuen en käy läpi käyttöjärjestelmästä löytyviä selkeitä bugeja tai anna niiden vaikuttaa antamiini arvosanoihin. Käytössäni on englanninkielinen versio, koska Cortana on tarjolla vain käyttöliittymän ollessa kyseisellä kielellä.

  ✰✰✰✰✰ Ominaisuus puuttuu
  ★✰✰✰✰ Toteutus on surkea
  ★★✰✰✰ Heikko toteutus
  ★★★✰✰ Keskinkertainen
  ★★★★✰ Hyvin toteutettu
  ★★★★★ Ei mitään valitettavaa

  Käyttöliittymä ★★★★✰

  Yleinen ilme ★★★★✰
  Käyttöliittymä on kokenut monia pieniä uudistuksia hiukan isompien lisäksi. Kello, akun varaus, signaalin vahvuus ja ilmoitusindikaattori näkyvät nyt useimmissa näkymissä ehkäisten tarvetta räplätä kaiken aikaa näytön yläreunaa tietojen palauttamiseksi näytölle. Valitettavasti nämä tiedot eivät edelleenkään näy selaimessa.

  Useita animaatioita on paranneltu tai uudistettu, mutta valitettavasti joistakin operaatioista puuttuu edelleen animaatio kokonaan. Esimerkiksi kaikkien sovellusten sulkeminen vie edelleen kotinäytölle ilman animaatiota, joka auttamatta latistaa käyttöliittymän muuten niin sulavaa animaatiokieltä.

  wp_ss_20140505_0017.

  Fyysisiä ääninäppäimiä painettaessa aukeava äänenhallinta on kokenut pitkään kaivatus uudistuksen: soitto- ja ilmoitusäänien sekä sovellusten, kuten musiikin äänenvoimakkuutta pystyy säätämään toisistaan erillään. Äänenvoimakkuutta pystyy nyt säätämään myös kätevillä liukusäätimillä, jotka saa näkyviin näkymän oikeasta reunasta löytyvällä nuolinäppäimellä. Valitettavasti puhelimen äänettömälle asettaminen vaatii kuitenkin nyt yhden painalluksen enemmän.

  Osittain visuaalisesti näyttävätkään uudistukset eivät ole hidastaneet puhelimen menoa, vaan käyttöliittymä liukuu edelleen Windows Phonelle ominaiseen tapaan ilman lageja. Jos voisin jotain muuttaa, toivoisin sovelluksia avattaessa animaation osoittavan selkeämmin, minkä sovelluksen käyttäjä avasi tietokone-Windowsin tapaan.

  Käyttöliittymä sai siis paljon hienosäätöä, joka sai puhelimen tuntumaan jälleen uudelta ja entistä persoonallisemmalta. Aiemmin luvattua uudistettua lukitusnäyttöä ei nähty vielä tässä versiossa, mutta sitä voitaneen odottaa loppukesän päivityksessä. Toivoisin edelleen, että käyttöliittymää voisi käyttää myös vaaka-asennossa, kuten Symbiania aikanaan.

  Kotinäyttö ★★★★★

  Käyttöjärjestelmän ehkä näkyvin uudistus on kotiruutu: päivitys tuo mukanaan mahdollisuuden valita neljän sarakkeen sijaan kuusi. Läpinäkyvyyttä tukevien tiilien taakse saa myös asettaa oman taustakuvansa, joka paitsi tekee kotiruudusta kotoisamman, saa tiilit näyttämään oikeasti ikkunoilta, joka pukee hyvin käyttöjärjestelmän nimeä.

  wp_ss_20140505_0001.
  Uudet tiilit luovat ikkunan taustakuvan maisemaan

  Valitettavasti useat sovellukset käyttävät värillistä taustaa pilaten tarpeettomasti näkymän taustalla komeilevaan taustakuvaan. Tähän löytyy kuitenkin helpotus kolmannen osapuolen sovelluksella, kuten Transparency Tiles.

  Ilmoituskeskus ★★★★✰

  Toinen monien kaipaama ominaisuus on ilmoituskeskus. Ilmoituskeskus toimii hyvin samankaltaisesti, kuin muidenkin käyttöjärjestelmien kuten iOS, Androidin ja Symbianin toteutukset. Valitettavasti ilmoitukset eivät katoa keskuksesta, vaikka kävisitkin ilmoituksen kuittaamassa sovelluksen kautta. Sen sijaan, että ilmoituskeskus listaisi kaikki yhdeltä ihmiseltä tulleet viestit yhden otsikon alle esimerkiksi muotoon ”Teppo Testaaja lähetti 4 viestiä”, jokainen viesti näkyy omana ilmoituksenaan erikseen. Tämä saattaa täyttää ilmoituskeskuksen viesteillä, mikäli satut kuulumaan jossain sovelluksessa ryhmäkeskusteluihin, joihin saattaa tulla kymmeniäkin viestejä.

  Muilta osin ilmoituskeskus toimii toivotulla tavalla. Ilmoituskeskuksen avaaminen näyttää myös kätevästi akun varauksen prosentteina, päivämäärän operaattorin. Tämä ehkäisee tarpeen kolmannen osapuolen akkusovellukselle ja kotinäytön vilkuilulle. Ilmoitukset saa myös halutessaan piiloon ilmoituskeskuksesta lukitusnäytöllä oltaessa parantaen ominaisuuden tietoturvaa. Valitettavasti yläpalkin ilmoituksissa näkyy edelleen tekstit myös lukitusnäytöllä.

  Ilmoituskeskuksen yläreunassa on myös näytön koosta riippuen neljä tai viisi pikanäppäintä, joilla voi muun muassa kytkemään antenneja päälle tai pois ja lukitsemaan näytön kierron. Valitettavasti taskulamppua ei pysty asettamaan pikanäppäimeksi, joten sitä varten on tukeuduttava edelleen kolmannen osapuolen sovellukseen.

  wp_ss_20140505_0022. wp_ss_20140505_0028.
  Puhelimen ollessa lukittuna ilmoituksia ei pysty katselemaan, mutta pikavalintoja pystyy siitä huolimatta tekemään.

  Sovellukset ★★★★✰

  Viestintä ★★★✰✰

  Windows Phonen jo valmiiksi nopea ja erittäin hyvin toteutettu näppäimistö tuli juuri vielä nopeammaksi käyttää. Uusi Word Flow -näppäimistö tekee kirjottamisesta yhdellä kädellä huomattavasti nopeampaa ja kätevämpää. Ominaisuus toimii viiveettömästi ja luotettavasti halvoillakin laitteilla. Jotkut suomen kielen monimutkaisemmista taivutusmuodoista tai yhdyssanoista tuottavat Word Flowille vaikeuksia, mutta onneksi näppäimistö oppii nopeasti käyttäjän käyttämät sanat ja osaa yleensä ehdottaa niitä kerran ne kirjain kerrallaan kirjoitettuasi. Valitettavasti suomen puhekieli on puhelimelle tuntematon käsite ja mikäli haluaa tuottaa kasuaalimpaa kieltä Word Flowia käyttäen, joutuu melkein jokaisen sanan sille ensin opettamaan. Jostain syystä näppäimistöstä puuttuu oletuksena pilkku, mutta sen saa onneksi takaisin asetuksista.

  wp_ss_20140505_0025.
  Puhelin arvaa useimmiten sanat oikein tai vähintäänkin ehdottaa oikeaa sanaa yläpalkissa

  Vaikka Skype onkin edelleen varsin surkea toteutus, on se kokenut edes hiukan paremman integraation. Skype-puhelut onnistuvat nyt ongelmitta ja tavallisen puhelun vaihtaminen VOIP-puheluun Skypen kautta toimivat nyt kuten niiden olisi aiemminkin pitänyt toimia. Myös viestit saapuvat nyt poikkeuksetta perille ja toisin kuin aiemmin, saman tien, eikä sitten joskus jos ollenkaan.

  Facebook-integraatiota vähennettiin puhelimesta ja puhelimen Facebook-sovellus on edelleen surkea. Virallista sovellusta viestintäsovelluksen lisäksi puhelimelle ei edes ole, vaan on edelleen tyytyminen Microsoftin tarjoamaan sovellukseen. Tietojen haussa tapahtuu usein virhe, käyttöliittymä on tahmea ja ominaisuuksia puuttuu. Kuvien jakaminen on hidasta ja kuvat ovat erittäin huonolaatuisia, kun ne lopulta saa Facebookiin saakka. Luulisi Facebookin kokoisen firman saavan hiukan parempaa aikaan.

  Selain ★★★★✰

  Käyttöjärjestelmän mukana tuleva Internet Explorer 11 -selain on kuin toisesta maailmasta vanhaan IE10:een verrattuna. Selain on vihdoin sitä, mitä sen olisi pitänyt alun perinkin olla. Sivut latautuvat huomattavasti nopeammin ja videoiden toistaminen ei ole enää tahmaavaa pakkopullaa. Nopeuden lisäksi selain tukee samoja uusia HTML5-tekniikoita, kuin pöytä-Windowsinkin IE11, kuten WebGL 3D-tekniikkaa.

  Selaimen käyttöliittymä on edelleen älypuhelinkäyttöjärjestelmien parhaimmistoa alareunaan sijoitetulla osoiterivillään ja se on päivityksen myötä parantunut entisestään. Osoitepalkista löytyy nyt erillinen sivun päivitysnappi, jolloin alareunaan saa välilehtinapin ja päivitysnapin samanaikaisesti. Valikosta on tehty myös selkeämpi ja paremmin järjestelty, tuoden lisää vaihtoehtoja, kuten väliaikaistiedostojen poistamisen. Uusi lukutila tekee myös mobiilille optimoimattomien artikkelien lukemisesta mukavampaa. Sivuilla pystyy liikkumaan eteen- tai taaksepäin historiassa sivusuuntaisilla pyyhkäisyillä, jolloin ei tarvitse luottaa arvaamattomaan takaisin-nappiin.

  Internetsivu- ja hakuehdotukset tulevat nyt lähes heti osoiteriville kirjoitettaessa ja eivät tahmaa usean sekunnin ajan kuten aiempi selainversio. Näin osoitteiden kirjoittaminen on moninkertaisesti nopeampaa. Myös uusi salasanojen hallinta nopeuttaa selailua, kun ei tarvitse joka ikisellä kerralla näpytellä käyttäjätunnusta ja salasanaa uudestaan.

  Uudistettu selain tuo myös mukanaan yksityisen selauksen, joka helpottaa nettisivujen testausta puhelimen selaimelle toimivaksi. Selaimella pystyy myös katsomaan, mitä välilehtiä on auki muiden laitteiden Internet Explorereissa, joka tekee laitteiden välillä siirtymisestä vaivattomampaa. Myös muut tiedot selaustiedot synkronoituvat laitteiden välillä.

  wp_ss_20140505_0002. wp_ss_20140415_0004.
  IE11:n uusi videosoitin ja tuki 3D-sisällölle

  Selain on saanut myös paremman tuen Flash-videoille ja mahdollistaakin lähes saman kokemuksen, kuin pöytäkoneilla. Videota voi katsella osana nettisivua tai kokoruudussa joko pysty- tai vaakasuunnassa. Valitettavasti uusi soitin käyttää samaa käyttöliittymää, kuin sivuston kehittäjät ovat sille antaneet, jotka ovat usein suunniteltuja hiirellä käytettäviksi ja näin ollen aivan liian pieniä kännykän pienellä kosketusnäytöllä käytettäväksi.

  Vaikka suurin osa selaimen aiemmista ongelmista on nyt korjattu ja selain – toisin kuin edeltäjänsä – aivan käyttökelpoinen, jättää sekin hiukan toivomisen varaan. Selaimen uusi välilehti -sivu on edelleen vain valkoinen sivu, jonka olisi toivonut saavan pikalinkit useimmiten käydyille sivustoille. Välilehtien määrää ei ole enää rajattu kuuteen, mutta puhelin unohtaa varoittamatta vanhat välilehdet omia aikojaan, jos niitä ei ole vähään aikaan avannut. Toivoisin myös selaimesta löytyvän paremmat kehittäjätyökalut, edes selainkonsoli, jos ei muuta.

  Kalenteri ★★★★✰

  Kalenteri on saanut paljon toivottuja ominaisuuksia, kuten viikko- ja vuosinäkymät jo entuudestaan tuttujen päivä- ja kuukausinäkymien rinnalle. Nyt kaikissa näkymissä oikealle tai vasemmalle pyyhkäisy vie vastaavasti edelliseen tai seuraavaan päivään, viikkoon, kuukauteen tai vuoteen näkymästä riippuen. Tämä on huomattavasti intuitiivisempi tapa selata ajanjaksojen välillä ja tekee ehdottomasti kalenterin käytöstä helpompaa.

  wp_ss_20140505_0004. wp_ss_20140505_0005.
  Päivää näpäyttämällä saa väljemmän näkymän päivän tapahtumista ja piiloon jäävät tapahtumat voi rullata esiin

  Päivänäkymä ei ole kokenut muita muutoksia, kuin oikeaan yläkulomaan ilmestyneen sääennusteen, joka edellyttää paikannuksen päällä pitämistä. Myös kuukausinäkymä näyttää hyvin samanlaiselta, kuin aiemminkin, mutta nyt tapahtumat on merkitty huomattavasti selkeämmin. Vanhan kalenterin mitäänsanomattoman valkoisen täytetekstin sijaan kuukausinäkymä näyttää värillisen viivan kutakin tapahtumaa kohden. Viivojen värit ilmaisevat minkälaisesta tapahtumasta on kyse ja mistä kalenterista se on, mikäli synkronoitavia kalentereita on useampi. Lisäksi päivän näpäyttäminen avaa pienen listauksen kyseisen päivän tapahtumista sulkematta kuitenkaan kuukausinäkymää. Tämä on erittäin intuitiivinen käyttöliittymäratkaisu ja tekee kuukausinäkymästäkin jälleen hyödyllisen.

  wp_ss_20140505_0006. wp_ss_20140505_0003.

  Uusi viikkonäkymä tarjoaa kätevän katsauksen viikon tapahtumiin. Se toimii hyvin samankaltaisesti, kuin kuukausinäkymä, paitsi tarjoaa väljemmän näkymän tapahtumista ja pelkkien viivojen sijaan näyttää kunkin päivän neljä ensimmäistä tapahtumaa. Toisin, kuin kuukausinäkymä, viikkonäkymä näyttää päivänäkymän tapaan sääennusteen kullekin päivälle.

  wp_ss_20140505_0007.

  Vaikka uusi vuosinäkymä lienee joillekin tarpeellinen lisä, itse en koe sillä olevan mitään erityistä käyttötarkoitusta. Näkymä ei näytä, minä päivinä on tapahtumia ja kertoo hyvin vähän muutakaan vuoden katsauksesta.

  Vaikka kalenteri toikin monia erittäin tervetulleita uudistuksia, jätti se myös hiukan toivomisen varaa. Mistään näkymästä ei selviä viikkojen numeroita, jonka luulisi olevan itsestäänselvyys kalentereissa. Toivoisin myös, että kalenterista löytyvä ”Tehtävät”-ominaisuus olisi erillinen sovellus: se on kätevä ja yksinkertainen muistilista, jonka avaaminen on kuitenkin valitettavasti kolmen näpäytyksen takana.

  Galleria ★★★★✰

  Myös ”Valokuvat”-sovellus on saanut kasvojenkohotuksen. Valokuvien selaaminen on kaikin puolin nopeaa ja sulavaa. Sovelluksen avaaminen vie albumivalikon sijaan suoraan kronologiseen listaukseen kaikista puhelimelta löytyviin valokuviin. Tämä tekee omien valokuvien löytämisestä huomattavasti nopeampaa, kun ei tarvitse murehtia eri kansioiden selaamisesta. Kuvat pystyy edelleen jakamaan omiin albumeihinsa, joita pääsee tarkastelemaan pyyhkäisemällä vasemmalle.

  wp_ss_20140505_0014.

  Kussakin näkymässä valokuvat on jaettu kuukausien mukaan pääotsikoiden alle ja päivien mukaan alaotsikoiden alle, mikäli otettuja kuvia on paljon. Alaotsikoita näpäyttämällä pystyy hyppäämään nopeasti oikean kuukauden kohdalle, aivan kuten kaikissa muissakin Windows Phonen valikoissa.

  wp_ss_20140505_0009.
  Valokuvat näkyvät nyt terävinä ja täydessä resoluutiossaan

  Vanhasta poiketen galleriassa pystyy nyt myös katselemaan valokuviaan täysiresoluutioisina, joka on tarkkasilmäisten valokuvaajien mieleen. Uusi käyttöliittymä ilmaisee myös selkeämmin, missä sovelluksessa kuva on otettu ja kertoo mahdollisuudesta avata kuva kyseisessä sovelluksessa uudelleen.

  Vaikka sovellus on selvä parannus vanhaan, jättää se kuitenkin edelleen joitakin käyttäjästä riippuen enemmän tai vähemmän vakavia ongelmia. Itselleni suurin ongelma on olematon valokuvien synkronointi. Valokuvat pystyy vanhaan tapaan asettamaan automaattisesti lähetettäväksi OneDriveen (SkyDrive), mutta tämä ei ole millään tapaa synkronoituna puhelimesi albumeihin. Jos poistat puhelimelta valokuvan, se ei poistu OneDrivestä. Eli toisin sanoen pilvitallennustilasi tulee täyttymään epäonnistuneista ja turhista otoksista, jotka joudut erikseen mennä poistamaan. Sama sääntö pätee toisinkin päin: OneDrivestä poistetut kuvat jäävät edelleen kännykälle kummittelemaan. OneDriveen muilla laitteilla lisätyt kuvat eivät myöskään synkronoidu puhelimelle automaattisesti, mutta niitä pääsee kuitenkin selaamaan ja voi ladata puhelimelle halutessaan manuaalisesti.

  Puhelin ei suostu lähettämään valokuvia tai videoita automaattisesti täysilaatuisina automaattisesti OneDriveen ilman WLAN-yhteyttä. Eli matkalla valokuvatessasi joudut edelleen kantamaan usb-kaapelia mukanasi tai jakamaan netin toiselta puhelimelta katsellaksesi valokuvia tietokoneelta. Tämä on minulle henkilökohtaisesti erityisen ärsyttävää, koska minulla ei kotonani WLAN-yhteyttä ole. Mikäli käytössäsi on Lumia 1020, 1520 tai 930, joudut pettymykseksesi toteamaan, ettei raakakuvien tai ylinäytteistämättömien kuvien lähettäminen OneDriveen onnistu lainkaan, vaan sinun on käytettävä siihen USB-kaapelia.

  Olisi hienoa, jos puhelin osaisi kategorioimaan valokuvat ajan lisäksi paikan ja tapahtuman mukaan. Jos puhelin huomaa, että jokin valokuva on otettu jonkun kalenteritapahtuman aikana, voisi se yhdistää kuvan automaattisesti kyseiseen tapahtumaan, jolloin valokuvien järjestely olisi entistä helpompaa.

  Media ★★★★✰

  Median toisto tapahtuu vanhaan tapaan. Puhelimelle siirretyt FullHD-elokuvat toistuvat asianmukaisesti. Järjestelmän mukana tuleva videosoitin toimii hyvin ja muistaa videon kohdan, vaikka sovellus suljettaisiinkin. Tiedostomuototuki on hyvä ja videoiden siirtäminen puhelimelle on vaivatonta, eikä vaadi tietokoneelle mitään ohjelmia asennettavaksi. Mikäli ei halua käyttää USB-kaapelia, elokuvien tai ohjelmien siirtäminen kännykälle onnistuu kohtuullisen vaivattomasti myös OneDriven kautta.

  Myös videon ja musiikin suoratoisto toimii erinomaisesti. Windows Phonelle löytyy vihdoin kunnollisia Youtube-sovelluksia, kuten MyTube, jotka toimivat toivotulla tavalla – jopa taustalla tietyin rajoittein. Windows Phonelle löytyy ohjelmia, joilla elokuvia, videoita ja musiikkia voi toistaa internetistä ongelmitta.

  Valitettavasti puhelin ei edelleenkään muista, millä sovelluksella toistettiin viimeksi musiikkia, vaan äänenvoimakkuusnäppäimistä aukeavan äänenhallinnan mediapainikkeet katoavat, kun mediasoitin suljetaan taustalta. Navigaationäppäimien taustavaloa ei pysty edelleenkään kytkeä asetuksista pois päältä, joten videoiden katselu pimeässä huoneessa ei ole niin mukava kokemus, kuin se voisi olla. Näppäinten valot hohtavat pimeässä kuin kohdistusvalot häiriten videoiden katselua.

  IMG_04532.
  Pimeässä kirkkaana hohtavat navigaationäppäimet häiritsevät katselukokemusta.

  Cortana ★★✰✰✰

  Cortana on sinun uusi virtuaalinen henkilökohtainen avustaja. Cortana hakee sinulle automaattisesti tietoja sen mukaan, mistä olet kertonut pitäväsi tai mistä sovellus arvelee sinun pitävän. Voit myös itse esittää Cortanalle kysymyksiä joko puhumalla tai kirjoittamalla – tosin vain englanniksi. Jos puhut Cortanalle ääneen, Cortana vastaa sinulle ääneen ja jos esität kysymyksesi kirjoittaen, saat vastauksenkin pelkkänä tekstinä.

  Cortana osaa myös säätää puhelimen hiljaiseksi sen ajaksi, kun minulla on tapahtumia kalenterissani tai olen nukkumassa. Pystyn valitsemaan, minkälaisten tapahtumien aikana puhelimen tulee olla hiljaa, esimerkiksi luentojen ja tenttien aikana puhelin osaa olla hiljaa, mutta Facebookin kautta haettujen tapahtumien aikana puhelin on tavalliseen tapaansa äänekäs.

  Pari päivää käyttöönoton jälkeen Cortana veikkasin oikein asuinpaikkani ja kouluni, jota tosin kutsui työpaikakseni, minkä pystyi helposti nimeämään uudelleen kouluksi. Pystyt asettamaan helposti muistutuksia paikkoihin pohjautuen, esimerkiksi ”When I get to the market, remind me to buy some milk” ja puhelimen huomatessa sinun saapuvan kauppaan, Cortana muistuttaa maidostasi.

  wp_ss_20140505_0026. wp_ss_20140505_0027.

  Pystyt myös opettamaan Cortanalle perheestäsi ja kavereistasi. Voit antaa yhteystiedoillesi lempi- tai kutsumanimiä, jotka Cortana tunnistaa heistä puhuessasi. Voit esimerkiksi sanoa Cortanalle ”When I talk with my mum remind me to ask how the dogs are doing” ja sovellus ymmärtää, kenestä on kyse.
  Cortana tunnistaa myös sille toistamasi musiikin ja kertoo kappaleen nimen. Ominaisuus oli olemassa vanhassa hakusovelluksessakin ja toimii vanhaan tapaan nopeasti ja kohtuullisen luotettavasti. Jostain syystä vanha näyttöhaku on poistettu ja QR-koodien lukemiseen tarvitsee nyt erillisen sovelluksen.

  Koska Cortana ei ymmärrä tai puhu suomea, navigaatioon liittyvät komennot ovat toivottomia käyttää. Cortana ei ymmärrä suomenkielisiä paikannimiä, koska sillä ei ole käsitystä siitä, miten ne tulisi lausua ja kun Cortana yrittää niitä itse lausua, ne kuulostavat lähinnä koomisilta. Avustajalta pystyisi kuitenkin teoriassa pyytämään ajo-, julkisen liikenteen- ja kävelyohjeita johonkin ennalta määrättyyn paikkaan (kuten ”Get walking directions to school”) tai johonkin tiettyyn osoitteeseen.

  Kaiken kaikkiaan avustaja tunnistaa hyvin puhetta, kunhan lausuminen ei valtaisasti onnu. Valitettavasti Cortana yrittää tunnistaa jokaisen sanan erikseen, eikä yritä sovittaa kontekstiin sopivinta sanaa, joka usein johtaa siihen, että pitkästä komennosta on yksi ainut sana tunnistettu väärin ja Cortana ei tunnista komentoa ollenkaan jättäen sinut toistamaan itseäsi. Hakutulokset tulevat erittäin nopeasti ja osa komennoista toimii ilman internetiäkin. Toisin kuin Xbox One, Cortana ei kuuntele käyttäjäänsä edes ruudun ollessa päällä, vaan sovellus pitää avata erikseen komentojen vastaanottamiseksi, joka tekee prosessista vähintään yhtä työlästä, kuin saman toiminnon tekeminen on manuaalisesti tehtynä.

  Cortana on kaiken kaikkiaan yllättävän hyvin toimiva beta-sovellukseksi, mutta kaipaa edelleen lisää ominaisuuksia kilpaillakseen Siriä ja Google Nowia vastaan, vaikka tarjoaakin joitain ominaisuuksia, joita kilpailijoiltaan ei löydy. Mutta niin kauan, kuin puhelin ei ymmärrä suomea tai ota vastaan komentoja puhelinta avaamatta, tämä ei tule juuri ketään suomalaista juuri kiinnostamaan.

  Järjestelmä ★★✰✰✰

  Moniajo ★★✰✰✰

  Moniajokin on saanut pieniä uudistuksia. Sovellukset pystyy nyt kätevästi sulkemaan pyyhkäisemällä sovellusta alaspäin moniajonäkymästä. Kaikkien sovellusten yhtäaikainen sulkeminen ei kuitenkaan onnistu. Sovellukset tuntuvat myös pysyvän paremmin päällä, mikä on tietenkin positiivista nähdä.

  wp_ss_20140505_0019.
  Ohjelmia voi sulkea pyyhkäisemällä niitä alaspäin

  Mutta kaikki muu negatiivinen moniajosta on edelleen läsnä käyttöjärjestelmän uudessa versiossa. Videoita ei pysty toistamaan taustalla, eikä niiden tila jää useimmissa sovelluksissa muistiin. Sovelluksiin palaaminen kierrättää edelleen tutun ”Ladataan…”-näkymän kautta. Musiikin laittaminen tauolle sulkee sovelluksen taustalta hyvin nopeasti ja ääninäppäimiä painamalla sitä ei saakaan enää käyntiin, vaan musiikki pitää mennä laittamaan takaisin päälle sovelluksen kautta. Myöskään taustalla päällä pysyvää taskulamppua ei ole edelleenkään mahdollista toteuttaa Windows Phonella.

  Suurin ongelma moniajossa on kuitenkin se, että sovelluksista ei ole minkäännäköistä kontrollia. Sovelluksen ”sulkeminen” moniajonäkymän kautta ei sulje sovellusta, vaan ainoastaan sovellusikkunan. Toisin sanoen jumiutunut sovellus jää taustalle päälle, vaikka sen yrittäisi sulkea moniajonäkymästä. Musiikkisoittimen sulkeminen ei sulje sovellusta, vaan piilottaa ainoastaan sovellusikkunan moniajonäkymästä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka moniajonäkymä olisikin tyhjä, se ei välttämättä tarkoita sitä, että mitään sovelluksia ei olisi taustalla auki. Ainoa keino varmistua siitä, ettei mitään sovelluksia ei ole jäänyt raksuttamaan taustalle on joko käynnistää puhelin uudelleen tai estää prosessit virranhallinnasta (jonka jälkeen ne tulee manuaalisesti käydä kytkemässä takaisin päälle, jos toivoo niiden jälleen toimivan).

  Järjestelmänhallinta ★✰✰✰✰

  Puhelin tarkkailee nyt eri sovellusten akunkäyttöä ja pystyt asettamaan rajoituksia yksittäisille sovelluksille akunkeston parantamiseksi. Pystyt erikseen valita, saako sovellus olla auki taustalla virransäästön ollessa päällä tai saako se jäädä auki koskaan. Tämän uudistuksen ansiosta virransäästö ei ole enää turha ominaisuus, vaan viestintäsovellukset pystyy sallimaan erikseen ja viestit saapuvat perille akkua säästettäessäkin. Tämä helpottaa akunkeston parantamisessa huomattavasti. Lukuisista uusista ominaisuuksista huolimatta puhelimen akunkesto ei tunnu heikenneen lainkaan – päin vaston: puhelimessa riittää mehua vanhaan malliin, vaikka pidän nyt paikannusta, WLANia ja Cortanaa aina päällä.

  wp_ss_20140505_0020.
  "Aina sallitut" sovellukset pysyvät päällä taustalla vaikka virransäästö olisikin päällä

  Valitettavasti tiedostonhallintaa tai kunnollista tehtävänhallintaa järjestelmästä ei edelleenkään löydy. Prosesseja ei siis pysty tappamaan muuten, kuin puhelimen uudelleenkäynnistyksellä ja resurssien kulutuksen seuraaminen on mahdotonta – akunkulutusta ja tallennustilaa lukuun ottamatta. Tiedostonhallinta on nyt mahdollista toteuttaa kolmannen osapuolen sovelluksella uudistuksien ansiosta, mutta mielestäni näin olennainen asia kuuluisi tulla järjestelmän mukana, jotta se myös toimisi kunnolla.

  Järjestelmä edelleen kitsastelee mobiilidatan kanssa ja vaatii sitkeästi, että useimpiin internetiä vaativiin asioihin käytettäisiin WLAN-yhteyttä. Joitakin rajoituksia on poistettu, mutta tässä asiassa ei mielestäni kuuluisi olla mitään rajoituksia, jos asetuksissa on valinnut itselleen rajoittamattoman datasopimuksen.

  Yhteenveto ★★★★✰


  Vaikka Windows Phone jatkaa vanhan tutun minimalistisen tyylin linjassa, on järjestelmään saatu uutta ilmettä ja persoonallisuutta uusilla käyttöliittymäasetuksilla. Järjestelmä on edelleen itselleen ominaisesti sulava ja selkeä käyttää ja uudistukset parantavat kokemusta entisestään.

  Uusi käyttöjärjestelmäversio tuo lukuisia uudistuksia vanhaan ja korjaa monia niistä ongelmista, joista olin harmissani edeltävän version kanssa. Suuri osa uusista ominaisuuksista on sellaisia, jotka kilpailijoilta jo löytyivät ja nyt Windows Phonesta uupuu hyvin vähän sellaista, mitä kilpailijat tarjoaisivat ja tarjoaa itse jotain, mitä muilta ei löydy.

  Järjestelmän suurimmat puutteet on nyt paikattu ja järjestelmän valinta on enää kiinni visuaalisen tyylin mieltymyksistä. Järjestelmään jää vielä parantamisen varaa, muttei mitään ostopäätöstä kaatavaa.
   
  Viimeksi muokattu: 06.05.2014
  TaioJ, Jojjeli89, _eemeli- ja nämä jäsenet kiittävät tästä.
 2. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Viestejä:
  8,853
  Kiitokset:
  187
  Pisteet:
  143
  Mainio yhteenveto, kiitos! Pari sekalaista omaa havaintoa WP8.1:stä tässä parin viikon ajalta:
  • Kauppa -> Asetukset -> Tarkista ohjelmapäivitykset on itselleni, hätähousulle, varsin kätevä ominaisuus eli voin pakottaa luurin tarkistamaan onko mikään asennetuista sovelluksista päivittynyt sitten viime näkemän
  • Vielä tärkeämpi on se, että nyt WP:lle voi antaa vihdoinkin luvan latailla ja asennella sovellusten päivitykset taustalla, aina kun niitä on tarjolla. Todennäköisesti pitäisi olla defaulttina ruksittu valtaosalle ihmisistä, todella moni ei "koskaan" päivitä sovelluksiaan.
  • Ärsyttävähkönä piirteenä WP8:n oma Facebook-sovellus katosi WP8.1:ssä ja Kaupasta saatavilla oleva MS:n FB-sovellus on selkeästi kehnompi, hitaampi ja rajoitetumpi
  • Näytön kääntymisen eston pikavalinta ilmoituskeskuksessa on erityisen näppärä sohvalla/sängyssä maatessa ja uutisia lukiessa :)
  Ihan hyvä uudistus kokonaisuudessaan. VPN:ään kaipaan edelleen OpenVPN-tukea, erilaisten viestisovellusten pitäisi saada integroitua paljon, paljon syvemmälle järjestelmään. Selain on edelleen vähän kökkö, lähinnä välilehtien käsittely on ns. syvältä ja edelleen haluan jonkun universaalin asetusten ja kirjanmerkkien synkronoinnin käyttöön, jolla työpöydän Chromen state pysyy samana kuin WP:n IE:n state. Selaimeen ei myöskään (käsittääkseni) saa vieläkään lisäosia, joten esim. LastPassin käyttö jää väistämättä vähän rammaksi.

  Videoplayer on "ok", muttei hyvä. Toistaa kaiken, joo, mutta en esim voi ymmärtää miksi aikajanaa ei voi käyttää videoiden kelaamiseen.
   
 3. _eemeli-

  _eemeli- Regular member

  Viestejä:
  558
  Kiitokset:
  64
  Pisteet:
  38
  Hyvä arvio. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että kyseessä ei ole vielä täysin valmis versio, vaan joitakin viilauksia on vielä tulossa.

  Joka tapauksessa itse olen hyvin tyytyväinen päivitykseen.
   
 4. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Puhelimeni on nyt useamman kerran sammunut kirjoittaessani paljon ja nopeasti käyttäen flow -ominaisuutta. Puhelin alkoi myös osoittamaan pieniä hidastelun merkkejä. Tätä ei tapahtunut ennen ensimmäistä "paikkauspäivitystä" ensimmäisessä DP-versiossa... Toivottavasti korjaantuu viralliseen päivitykseen mennessä.
   
 5. Jojjeli89

  Jojjeli89 Member

  Viestejä:
  76
  Kiitokset:
  14
  Pisteet:
  18
  Hyvä arvostelu. Asiantunteva ja käytännöllinen :)

  Kiitti myös tuosta Transparency Tiles vinkistä!
   
 6. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Jep, eli tänään otin puhelimen kouraan ja huomasin jotain hiukan outoa...
  IMG_0459.JPG
   
 7. TaioJ

  TaioJ Member

  Viestejä:
  40
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  18
  Nyt pari päivää WP 8.1 ollut Lumia 625:llä käytössä ja täytyy sanoa että on kyllä mahtava parannus. Minusta puhelin nopeutui huomattavasti ja säätöjä tuli lisää roppa kaupalla. Aloitusnäytön taustakuva on mukava pikku lisä vaikka ei käytettävyyteen vaikutakaan. Nyt vielä kun MS saa sovellustarjonnan kuntoon ja niitä "killeri appseja".
   
 8. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
 9. Lauzi

  Lauzi Regular member

  Viestejä:
  143
  Kiitokset:
  34
  Pisteet:
  38
  Eli ilmeisesti tuota tapahtuu vain 8.1 Developer Previewistä tuleville puhelimille ja sittenkin vain niille, joissa on tuo BitLocker (Microsoftin versio KNOX:sista?) käytössä. Ei silti, piti alkaa emännän luuria päivittelemään, mutta taidankin odotella ja katsoa, että mihin tämä kehittyy.
   
 10. Taeco

  Taeco Active member

  Viestejä:
  483
  Kiitokset:
  134
  Pisteet:
  53
  Jep, mulla ei tuota Bitlockeria ole, mutta DP on... Ja eikös MS luvannut keskeyttää päivitysten jakelu niille, joilla se on, kunnes saavat selvitettyä? Silti minulle tarjotaan siitä jo nyt. Etteivät sitten olisi jo saaneet korjattua näin nopeasti? Tai jos se olisi ollut alun perinkin turvallista ilman sitä salausta?
   
 11. _eemeli-

  _eemeli- Regular member

  Viestejä:
  558
  Kiitokset:
  64
  Pisteet:
  38
  Aika kumma. Minulla ei vaan mitään ehdota... :(
   

Jaa tämä sivu