1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Tilanneseuranta: Mihin Nokia on menossa?

Viestiketju Windows Phone -osiossa. Ketjun avasi teppoI 17.06.2013.

?

Windows Phoneen siirtyminen oli...

 1. ...oikea valinta

  28 ääntä
  66.7%
 2. ...väärä valinta

  14 ääntä
  33.3%
 1. teppoI

  teppoI Moderator Ylläpitäjä

  Viestejä:
  4,166
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  48
  Mitä mieltä palstalaiset on ("meidän") Nokiamme tilateesta ja tulevaisuudesta? Tehtiinkö vuonna 2011 oikea ratkaisu ja miten puhelinmyynnin kehitys noin muuten on vastannut omia odotuksiasi?

  Vuoden 2010 lopullahan älypuhelinmarkkinoiden koko oli suurin piirtein 100 miljoonaa toimitettua puhelinta per kvartaali. Nokialla oli 28 miljoonalla myydyllä älypuhelimella noin 30 prosentin markkinaosuus. Parissa vuodessa markkinat ovat kaksinkertaistuneet (Q1/2013: 210 miljoonaa toimitettua älypuhelinta), mutta tästä huolimatta Lumiat eivät myyneet kuin 5,6 miljoonaa kappaletta vuoden alussa (~2,7 %:n markkinaosuus).

  Kovin onnistuneelta strategiamuutos ei vaikuta, ei ainakaan minun silmiini. Ainakin alussa operaattorit suostuivat ottamaan vastaan Nokian markkinointirahat ja ottamaan Lumiat-valikoimiin, mutta asiakkaille tuputettiin Androidia ja iPhonea. En ole vähään aikaan seurannut onko ongelma edelleen olemassa, vai onko siitä päästy yli. Joissain piireissä lähes guruna pidetty Tomi Ahonen pitää ongelmana Microsoftin omistamaa Skypeä, joka Windows Phoneen integroituna voisi tuhota operaattoreiden bisneksen.

  Mitä itse olisit tehnyt jos olisit päässyt Olli-Pekka Kallasvuon seuraajaksi?

  Kiinastahan on nopealla tahdilla noussut älypuhelinmyynnin ykkösmarkkina. Tämän vuoden alussa sinne toimitettiin about 80 miljoonaa älypuhelinta (koko maailmassa toimitettiin Q1:llä 210 miljoonaa älypuhelinta). Viime vuoden lopun tietojen mukaan Androidilla on 90 prosentin markkinaosuus Kiinassa. Androidilla oltaisiin voitu päästä paremmin käsiksi Kiinaan, jossa Symbianilla oli vahva asema ja joka on jo nyt volyymillä mitattuna paljon tärkeämpi markkina kuin Yhdysvallat (jonka valloittamista Nokia yrittää).
   
 2. JussiFX

  JussiFX Member

  Viestejä:
  59
  Kiitokset:
  16
  Pisteet:
  18
  Tätähän on hyvä pohtia ja aiheuttaa koviakin reaktioita jossain piireissä. On vaikea sanoa, tekikö Nokia oikein. Uskon ainakin että Lumiat eivät ole saaneet sellaista tuulta ylleen, kuin Nokia olisi toivonut. Kun alustavaihdosta keskusteltiin, uskon että Microsoft tarjosi aika hyvän diilin kouraan, ja samalla WP-strategian onnistuessa Nokia olisi luultavasti "alustan kingi", vähän kuten Samsung on Android-leirissä. Samsunghan tosiaan dominoi Androidia, ja on vaikea sanoa olisiko Nokia onnistunut saamaan hyvää osuuttaa itselleen Droideista. Toisaalta Nokia ei ole onnistunut saamaan kovin hyvää osuutta älypuhelimista WP-strategiallaan kuitenkaan.

  Mielestäni WP:llä on kuitenkin vielä mahdollisuuksia nousta varteenotettavaksi kilpailijaksi. Eipä Androidillakaan alkuaikoinaan niin kovaa mennyt kuin nyt. Nokian ja Microsoftin täytyy vain yrittää saada suosittuja appeja ja miksei vaikka pari killer-yksinoikeutta alustalle, ja Microsoftinhan mukaan 48 sovellusta top 50:stä löytyy alustalta. Täytyy silti miettiä miksei Instagramia ole saatu alustalle. Olen varma että rahaa on ainakin tarjottu siihen suuntaan, joten sovellus voi hyvin olla ainakin kehitteillä. Instagramia koskien WP:ltä löytyy kyllä useampikin epävirallinen sovellus palvelun käyttöön, mainittakoon nyt varmaan paras Instance. Itse en niin hirveästi instagramista välitä, mutta massoille se on varmasti tärkeä.

  Myös itse alusta kaipaisi nopeasti täydennyksiä puutteisiinsa. Esimerkiksi missä ihmeessä on ilmoituskeskus Androidin tyyliin - sitä jos jotain olen kaipaillut omalla WP-taipaleellani. Myös näytön käännön lukitus loistaa poissaolollaan. Myös hieman ärsyttävää on ettei esimerkiksi mp3-tiedostoa voi ladata selaimesta puhelimen musiikkiarkistoon - tai mistään muustakaan sovelluksesta. Entisellä microsoftin youtube-sovelluksella pystyi lataamaan videoita - ja myös katsomaan niitä vain siitä sovelluksesta. Miksi ne eivät voi mennä videokansioon, jotta ne näkyisivät itse videosovelluksessa? Olisi myös hauska saada jonkinlainen tiedostoselain, ja esim. tallentaa tiedostoja vaikka niitä ei puhelimella pystyisi avaamaan.

  Mielestäni Nokia valitsi parhaimman ratkaisun. Molemmissa oli riskit, mutta WP:llä sai varmasti hyvän diilin Microsoftilta. Nokian pitäisi enää saada alusta suosituksi. Sitä ei erityisesti auta se, että WP-puhelimista vain Lumiat myyvät joten muita valmistajia ei WP-puhelimien valmistus oikein taida edes kiinnostaa enää - Samsungia tuskin ikinä, vaikka Ativ S:n tekikin. Jos jossain tehtiin selvä virhe, se oli Symbianin välittömässä tappamisessa. Se oli tarpeetonta.
   
  Taeco kiitti tästä.
 3. TaioJ

  TaioJ Member

  Viestejä:
  40
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  18
  Jussilta ihan asiaa. Aiheeseen en ole perehtynyt kovin syvällisesti, mutta laitan jotain mietteitä nyt kuitenkin. Mielestäni kuitenkin se on Microsoftin jonka pitäisi saada WP alusta suosituksi, ja kehittää sen puutteita. Symbian puhelimissa oli ominaisuuksia joita puuttuu osasta älypuhelimia edelleen. Minkälaisen diilin Google on tarjonnut? Neuvotteluja kuitenkin siihenkin suuntaan käytiin. Voisiko Nokia käyttää omia softia vapaasti androidilla? Siirtymävaihe ja symbianin alasajo palavan öljynporauslautan kanssa meni penkin alle. Homma olisi pitänyt hoitaa paremmin.
   
 4. mrl586

  mrl586 Regular member

  Viestejä:
  233
  Kiitokset:
  13
  Pisteet:
  28
  Puhelinvalmistajat voivat käyttää omia ohjelmia Androidissa, eikä pakkoa Googlen ohjelmistojen (pl. Android) käyttöön ole.
   
 5. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Viestejä:
  8,841
  Kiitokset:
  181
  Pisteet:
  143

  Eikös kuitenkin Android-logon käyttö, jne vaadi tiettyjen Google-softien käyttöä luurissa -- Play, Google Maps, jne?
   
 6. mrl586

  mrl586 Regular member

  Viestejä:
  233
  Kiitokset:
  13
  Pisteet:
  28
  Ainakin se on Kiinassa mahdollista, sillä siellä myytävissä puhelimissa (oma Huawei U9508 mukaan lukien) ei ole Googlen sovelluksia (gapps) asennettuna.
   
 7. Wimoweh

  Wimoweh Member

  Viestejä:
  30
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Nokialla oli kyllä hankala tilanne silloin alustan valinnassa. Uskoisin, että Windows Phone on ollut oikeampi ratkaisu, koska siinä on jotain uniikimpaa kuin Androidissa. Vaikkakin Android on ilmainen ja hyvä, itsellänikin sattuu se tällä hetkellä olemaan, en usko että Lumiat olisivat kelvanneet sen paremmin silläkään. Tämänhetkinen tilanne on se, että Lumiat soveltuvat todella hyvin bisnespuhelimiksi, plus että niissä on suvereenin hyvä kamera, jonka kehitystä jatketaan koko ajan paremmaksi. Uskoisin Nokian pärjäävän kameransa avulla vielä pitkälle, mutta se missä tehtiin todella kummallisen hölmösti, oli päästää Symbian pois suunnittelusta. Sehän oli oikein hyvä pohja, jossa sitäpaitsi oli kohtalainen tiedostoselain. Toki puutteita oli, mutta sitähän varten sitä kehitetään. Ehkä Nokialla uskottiin kuitenkin niin vahvasti, ettei Symbianille tehtäisi tarpeeksi appeja, johon en itse osaa sanoa mitään. Ainakaan tällä markkinaosuudella ei riittäisi tekijöitä appeille.
  Nokialle fiksua olisi ollut tehdä oma tiiminsä, nimellä Jolla, joka keskittyisi omaan puhelimeensa omalla softalla. Symbianin jatkolla. Olisin uskonut molemmille olevan kysyntää, ja niin kuin nyt näyttää, niin Jollan puhelimesta tullaan tykkäämään. Itse olen vannonut ostavan Jollan uuden puhelimen vuoden lopussa (toivottavasti). En vain näe syytä sille, miksi sen tarvitsi olla erillinen firma. Kuitenkin lähes samat ihmiset (entiset Nokialaiset) sitä suunnittelee.
  Mielenkiintoisia aikoja joka tapauksessa. Nokian tempuista tyytymätön olin kyllä Stephen Elopin palkkaamiseen, joka jenkki tykkäsi kiskoa muhkeat bonukset näin huonoina aikoina. Ihme touhua. Tällä hetkellä itse olen ihan 50/50 Nokian kannalla. Pari osaketta sattuu olemaan, joten toivoisin kovasti Nokian nousevan :)
   
  Mysticiza kiitti tästä.
 8. JoniS

  JoniS Active member

  Viestejä:
  2,951
  Kiitokset:
  261
  Pisteet:
  93
  gapps:ejä ei saa asentaa romiin ilman erillistä lupaa googlelta, tästä syystä esim. cyanogenmod:issa ei ole gapps:sejä valmiiksi vaan ne pitää laittaa erillisestä paketista. Google itse kielsi CM kehittäjiä poistamaan gapps integroinnin kun lupaa ei ole kysytty. eli ei google ei tosiaan pakota niitä sinne laittamaan ja jos haluaa laittaa pitää lupa saada googlelta. Sama koskee ihan puhelinvalmistajia, eikä vain AOSP kehittäjiä.

  ettei ihan offtopiciksi mene, oma mielipide on että olisi pitänyt siirtyä androidiin eikä wp:seen. Ihan vain jo siitä syystä että nokialla on taitoa softapuolellakin joten olisi voinut erottua massasta sillä.
   
 9. JussiFX

  JussiFX Member

  Viestejä:
  59
  Kiitokset:
  16
  Pisteet:
  18
  Eikös gapps ole kuitenkin edellytys google play sovelluskaupalle, mitä ilman Android on aika turhake...?
   
 10. JoniS

  JoniS Active member

  Viestejä:
  2,951
  Kiitokset:
  261
  Pisteet:
  93
  saa sen play-kaupan asennettua erikseenkin xda:n sivuilta löytyy apk, eli ei ole pakko laittaa kaikkia googlen softia. tai sitten käyttää 3rd party marketteja, mitä en kuitenkaan suosittele kun niistä on erittäin todennäköistä saada puhelimeen haittaohjelmia.
   
 11. Mysticiza

  Mysticiza Regular member

  Viestejä:
  234
  Kiitokset:
  28
  Pisteet:
  38
  Tosiaan kyllä itsekin uskon Windows Phonen olleen oikea ratkaisu - ainakin verrattuna Androidiin. Pahimmassa tapauksessa Androidin puolella Nokia voisi nyt olla yksi monista valmistajista joiden nimiä ei edes muisteta, polkea markkinaosuuksissa joissa tarvitaan nolla ensimmäiseksi luvuksi.
  Muut Android-pelurit olisivat olleet vaan aivan liian edellä kaikessa, kunnollisen laitteen syöttäminen ulos olisi vaatinut paljon yhtiöltä joka ei kyseiseen järjestelmään ole aiemmin koskenut. Windows Phonen kanssa oli toisin; käytössä tyhjä pöytä jonne luoda mitä tahansa ja sitä voitaisiin helposti pitää uutena. Ja siitä onkin pidetty, mutta ei ehkä vielä ole uskallettu ostaa.
  Täytyy se kuitenkin vielä muistaa, että peruskäyttäjät vaihtavat puhelintansa yleensä parin vuoden välein, eli markkinaosuudet eivät lähde heti nousuun vaikka kiinnostuneita ostajia olisi.
  Vähän kuitenkin pelottavat nämä huhut Nokian ostamisesta, jos joku suuri kiinalainen Android-valmistaja sen syö, niin voi olla aika nopeasti heihei hiotuille WP-suunnitelmille. Sitten vaan pikaisesti Nokia-kuorilla ja -kameralla varustettuja Android-puhelimia ulos, ties millä laadulla.
  Tosiaan Nokian tulevaisuus riippuu niin monesta tekijästä että vaikea oikeasti lähteä arvelemaan mitä tapahtuu. Ihan yhtä hyvin isompi yhtiö voi vaikka ensi viikolla ilmoittaa ostavansa koko yhtiön tai sitten Nokian markkinaosuudet lähtevät yhtäkkiseen nousuun mielenkiintoisen ja kattavan puhelinvalikoiman johdosta. Mene ja tiedä.
   
  Taeco ja _eemeli- kiittävät tästä.
 12. kaikas78

  kaikas78 Member

  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  13
  Varmastikin sen hetkisessä tilanteessa pakko oli erottautua pahimmista kilpailijoista ja mennä Windows phoneen, kun olisi ollut niin pahasti jälkijunassa Androidin kanssa. Kyllä tuo tuosta varmaan nousee juuri pitkälti kameroiden avulla ja kunhan luottamus Windowssiin puhelimessa paranee ajan myötä. Sen sijaan Meegon ja Symbianin totaalinen hylkääminen ei välttämättä kyllä ollut paras mahdollinen ratkaisu, mutta selkeyttää toki kenttää, kun ei hönkyillä monilla alustoilla...
   
 13. 1esko

  1esko Member

  Viestejä:
  11
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  No...jääminen Symbian puhelimiin olisi ainakin ollut virhe. Eri asia on sitten saako windows tuulta purjeisiin. Uskoisin kuitenkin että nykyisin "appsit" ratkaisee kuinka kiinnostava puhelin on. Nuorillehan eniten puhelimia myydään, joten tarpeeksi kiinnostavat ohjelmat myy. Itse tuote, (win Phone) on jo hyvä.
   
 14. teppoI

  teppoI Moderator Ylläpitäjä

  Viestejä:
  4,166
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  48
 15. jokojo

  jokojo Member

  Viestejä:
  19
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  13
  Kiinassa saa nyt tehdä mitä tahansa. Ostin Dielin MP3-soittimen, ja kas, siinä lukee omena ja iPod. Että se merkeistä. Olen vielä Symbian-käyttäjä. C6 toimii edelleen. Olen harkinnut nyt kesällä vaihtaa Lumiaan, mutta ans kattoo nyt, mitä tapahtuu lähiviikkoina. Tulee vain ikävä fyysistä näppäimistöä.
   
 16. jokojo

  jokojo Member

  Viestejä:
  19
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  13
  Symbian katoaa alta. Sen valmistus ja tukikin loppuvat. Tulee pakkovaihto. Mihinkään kalliiseen trendipuhelimeen en vaihda. Ellei Nokia jatka, jokuhan sen bisneksen ostaa. Toivotaan, että Lumia saa uuden elämän. Ostaisin 620:sen, jos elonpäiviä Lumioilla riittää. Tulee ikävä fyysistä näppistä.
   
 17. jtk100

  jtk100 Member

  Viestejä:
  1
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Kyllä Windowsihmisiä on niin paljon, että oli oikea ratkaisu.
  Vauhtia vaan puuttuu Nokialta ja voi loppua kesken. Ovatko vauhdintekijät saaneet kaikki kenkää?
  Innovatiivisuus puuttuu.
   
 18. Tuira90500

  Tuira90500 Member

  Viestejä:
  1
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Symbianin dumppaamisessa viivyteltiin aivan liian pitkään. Android olisi pitänyt ottaa vaihtoehdoksi heti. Nokian ylimielisyys tuossa asiassa näkyy nyt Samsungin pussissa ja aika mukavana siivuna Android markkinoilla. Paras valinta Nokialle junan mentyä oli Windows Phone. Sinänsä pelkoa tämä valinta tuottaa siinä, että jääkö tämä WP yksin Nokian harteille ja muut vetäytyvät tästä. Kasvun on kyllä Nokian Lumioilla oltava nyt kovaa ja notkahduksia ei saa tulla tai...
   
 19. WWTV

  WWTV Regular member

  Viestejä:
  312
  Kiitokset:
  57
  Pisteet:
  38
  Itse olen sitä mieltä että WP oli ok vaihtoehto. itselläkin lumia, mutta olisivat saaneet jatkaa meegon kehitystä edes parin puhelimen verran. Meego oli buginen, mutta parempi kuin wp. Nyt voisivat alkaa tehdä sailfish puhelimia mutta se on kai turha toivo. Symbianissa taas oli ominaisuuksia joita kaipaa ja sellaisia mitä ihmettelee miksei niitä ole muilla vieläkään.
   
 20. Zimzin

  Zimzin Member

  Viestejä:
  60
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Mun mielestä käyttiksiinkin sopii aika hyvin tämä chartti: http://en.wikipedia.org/wiki/Early_adopter
  Tuolla tarkoitetaan sitä, et ensin tarvitaan ne rohkeat jotka kokeilee ja luo pohjaa, perässä niitä tekniikan aallonharjalla ratsastavii joilla on kaveriporukasta ekana se uusin juttu sitten siirrytään massoihin.
  Vaikka apit on tärkeitä, niin toi innduktiolataus, NFC-tekniikka, laadukas kamera ja muut älypuhelininnovaatiot luovat pohjan apeille ja jutuille joita muilla puhelimilla ei voi tehdä. Windowsin metro liittymä on myös aika hankala ekaksi älypuhelinkäyttöjärjestelmäksi ainakin jos vertaa iPhoneen. Ite hommasin iPhonen 4 vuotta sitten, ja nyt kun kosketusnäyttöpuhelimet ja niiden ui:t alkaa olemaan tuttuja ei tuo metrokaan hankala ole. Applen valtakausi johtui helposta käyttöliittymästä ja hyvästä brändäyksestä ja Androidin, varsinkin Samsungin Galaxy-sarja sai jalansijaa edullisemmalla hinnalla ja ilmaisella Angry Birdsillä. Monet Android-leirin kaverit naureskelevat kun hommaan jonkun pelin 89 sentillä kun he saavat sen ilmaiseksi. Ite maksan mielelläni koska se tukee firmaa ja ehkäisee p2w (pay to win) pelaamista. Windows voisi saada oman kickstarttinsa esimerkiksi uskomattoman hyvästä integraatiosta w8 tietokoneisiin ja luomalla samaa konseptia kuin Apple, mutta halvemmalla, isommalla valmistajaskaalalla, muokkauksen mahdollistamisella ja monipuolisella valikoimalla. Ehkä näin jopa jo on, en tiedä koska en omista W8 laitteita. Mutta jos näin on, miksi sitä ei mainosteta?! Monet kehuvat kuinka applen laitteet toimivat maagisesti keskenään, entä jos win8 laitteet toimisivat samalla tavalla? Nokia windowsin lippulaivavalmistajana saisi samalla tuulta purjeisiinsa aivan eri tavalla.
   

Jaa tämä sivu