AT&T haluaa ostaa T-Mobilen 39 miljardilla dollarilla - itku ja parku alkoi välittömästi

Kaarlo Räihä

AT&T haluaa ostaa T-Mobilen 39 miljardilla dollarilla - itku ja parku alkoi välittömästi
Yhdysvalloissa maanantai toi yllättäviä tietoja monille, kun maan suurimman matkapuhelinoperaattorin tittelistä Verizonin kanssa kisaava AT&T kertoi suunnitelmista ostaa T-Mobilen Yhdysvaltojen osaston 39 miljardin dollarin summalla.

Kauppasummasta 25 miljardia on tarkoitus maksaa suoraan rahana ja loput osakkeina, jonka myötä Saksassa päätoimipistettään pitävä Deutsche Telekom saisi haltuunsa noin 8 prosentin siivun AT&T:n toiminnasta.

Jos kauppa toteutuisi, olisi Verizonin ja AT&T:n hallussa lähes 80 prosentin osuus Yhdysvaltojen matkapuhelinmarkkinoista. Kaupan toteutumisen voivat estää vielä viranomaiset, ja todennäköisesti valituksia kaupasta tulee ennätysmäärä, sillä pelkästään muutamassa tunnissa useat tahot ovat avautuneet asiasta.

Ensimmäisenä huolensa esittivät useat kuluttajat, jotka pelkäävät kaupan pysäyttävän hintakilpailun lähes kokonaan. Myös tutkimusyhtiö Forrester Researchin analyytikko Charles Golvin uskoo hintakilpailun hidastuvan, jos AT&T saa T-Mobilen itselleen.



AT&T:n mukaan hintakilpailu kuitenkin jatkuu, koska tärkeimmille alueille jää edelleen useita pienempiä paikallisia operaattoreita. Pienten toimijoiden mahdollisuuksiin ei kuitenkaan juuri uskota, ja Sprint-operaattorin julkaiseman lausunnon perusteella kauppa pitäisi estää, koska se muuttaisi markkinoita dramaattisesti ja loisi alalle liian suuren toimijan.

Yhteistyö ei myöskään paranna T-Mobilen asiakkaiden laitetarjontaa, vaan operaattori ilmoitti ettei esim. iPhone tule sen valikoimiin, vaikka AT&T myykin iPhoneja.

Yhteistyön positiiviset puolet kuluttajille ovat Golvinin mukaan lähinnä nopeammat ja kattavammat mobiililaajakaistayhteydet.

Kuluttajien lisäksi kauppa vaikuttaa myös puhelinvalmistajien tulevaisuuteen, koska Yhdysvalloissa suurin osa älypuhelimista myydään operaattorikytkyinä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.