Kommentti: LTE tulee tänä syksynä vauhdilla - luvassa useampia puhelimia

7
Teemu Laitila

Kommentti: LTE tulee tänä syksynä vauhdilla - luvassa useampia puhelimia
Tähän saakka hitaasti yleistyneillä LTE-verkoilla on mahdollisuus saada vauhtia kehitykseensä, kun markkinoille odotetaan syksyn mittaan useampaa LTE-yhteyksiä tukevaa puhelinmallia. Tällä hetkellä LTE:tä on käytetty lähinnä mobiilin laajakaistan tekniikkana eikä verkkojen peitto ole kaksinen suurempien kaupunkien keskustoja lukuun ottamatta.

Näillä näkymin tämän syksyn puolella LTE-puhelimia voisi saapua markkinoille jopa neljä kappaletta, jos huhut tulevan iPhone-mallin LTE-tuesta osoittautuvat todeksi. Muut puhelimet tulevat olemaan Nokian Lumia 920, Sonyn Xperia V sekä Samsungin Galaxy S III 4G, joka julkaistaan Pohjoismaissa portaittain vuoden viimeiseltä neljännekseltä alkaen.

Nokia tai operaattorit eivät ole antaneet virallisia lausuntoja Lumia 920:n LTE-tuesta, mutta laitteessa käytetty Qualcommin MSM8960-järjestelmäpiiri sisältää tuen myös Suomessa käytössä oleville LTE-taajuuksille. Qualcomm toimittaa tällä hetkellä kaikkien uusien Windows Phone 8 -laitteiden järjestelmäpiirit, joten myös HTC:ltä odotettu WP8-julkaisu saattaa sisältää LTE-tuen. Silti LTE-tuki ei löydy automaattisesti kaikista Windows Phone 8 -laitteista, vaan käytössä on myös MSM8260A-piirejä, joista sisäänrakennettu LTE-tuki puuttuu. Esimerkiksi Samsungin WP8-lippulaiva Ativ S perustuu MSM8260A-piiriin.



Tähän saakka päätelaitteiden puute on ainakin osaltaan estänyt LTE-yhteyksien yleistymistä puhelimissa, mutta nähtäväksi jää lähteekö tekniikka yleistymään edes laitetuen kasvaessa. LTE-tekniikka mahdollistaa enintään 100 megabitin yhteyden verkosta puhelimelle ja 50 megabitin yhteyden toiseen suuntaan. Jos moni uskoo pärjäävänsä kotona muutaman megabitin ADSL-liittymällä, mitä käyttöä puhelimessa voisi olla kymmeniä kertoja nopeammalle yhteydelle? Toisaalta tähän saakka nopeudelle sekä laitteissa että liittymissä on aina löydetty uusi käyttötarkoitus, kunhan tekniikka sen ensin mahdollistaa.

Edit 10.9.2012 11:42: Kuten kommenteissa mainittiin, tietysti myös Nokian Lumia 820 perustuu samaan MSM8960-piiriin, eli potentiaalistten LTE-puhelinten määrä kasvaa vielä yhdellä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (7)

Homeworld123
Homeworld123

2

Mihin LTE:tä tarvitaan. Toivotaan, että LTE:llä päästään käytännössä lähelle sitä mitä 3G lupaa. Lankaliittymät ovat yleensä lähempänä sitä mitä luvataan.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

4

@2
Jep. Jos LTE pääsee siihen mihin 3G:llä luvataan, niin sit ihan ok. Eli taas vähän nopeampaa vaikka 90% luvatusta jää saamatta...

Nimimerkki "Saunalahden täysnopee mokkula yleensä alta megan" (kehno/ahdas verkko kotosalla)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.