iPhone 6:n mobiililompakon taustalla on eurooppalainen piirisuunnittelija

Manu Pitkänen

iPhone 6:n mobiililompakon taustalla on eurooppalainen piirisuunnittelija
WIREDin eilinen raportti NFC:hen perustuvan lähimaksamisen tulosta seuraavan sukupolven iPhone-puhelimiin on poikinut vahvistuksia Re/coden John Paczowskilta sekä nyt Financia Timesilta (maksumuuri). Financial Times on toistaiseksi korkea-arvoisin lähde, joka on väittänyt iPhone 6:n sisältävän NFC:hen perustuvan mobiilimaksujärjestelmän.

FT:n mukaan Apple on valmistellut mobiilimaksujärjestelmänsä teknistä toteutusta yhteistyössä hollantilaisen NXP Semiconductorsin kanssa. NXP kehitti NFC-teknologian yhdessä Sonyn kanssa vuonna 2002 ja yhtiö kertoi solmineensa huomattavan NFC-tekniikkaan perustuvan lisenssisopimuksen viime vuoden lopulla. Morgan Stanleyn analyytikot arvelivat sopimuksen salassa pidetyn toisen osapuolen olevan Apple.



Vielä vuonna 2012 Applen markkinointijohtaja Phil Schiller lyttäsi NFC:n toteamalla, ettei se tarjoa vielä ratkaisua mihinkään olemassa olevaan ongelmaan. Samana vuonna yhtiö julkaisi Passbook-sovelluksen, joka kerää yhteen paikkaan digitaaliset etukortit ja liput. Wall Street Journalin parin vuoden takaisen jutun mukaan Apple aloitti mobiililompakon kehittämisen jo vuonna 2011 ja iOS-alustan kehitystä johtanut Scott Forstall halusi mahdollistaa lähimaksamisen NFC:n avulla. NFC:tä ei kuitenkaan lisätty Passbookiin virrankulutussyistä. WSJ:n mukaan Apple on tutkinut sekä NFC:n että Bluetooth LE:n hyödyntämistä mobiilimaksamisessa.

NFC:tä hyödyntävät lähimaksupäätteet ovat yleistyneet Euroopassa (Suomessa monet kaupat ottivat sen käyttöön keväällä) ja Kiinassa on alettu kehittää kansallista lähimaksujärjestelmää (kehityksessä mukana Kiinan kansanpankki ja China Mobile -operaattori). Kulutusyhteiskuntana pidetyssä Yhdysvalloissa kehitys on ollut verkkaisempaa.

Applen toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan mobiilimaksaminen oli yksi syy miksi Touch ID -sormenjälkilukija sisällytettiin iPhone 5s:ään. Hänen mukaansa Applen ekosysteemissä olevat käyttäjät ovat myös aktiivisia shoppailijoita, minkä vuoksi yhtiön laajentuminen mobiilimaksamiseen on järkevää. Apple alkoi koota tämän vuoden alussa tiimiä mobiilimaksuhanketta varten ja yhtiö on käynyt neuvotteluita jälleenmyyjien kanssa.

Apple lähetti eilen medioille kutsun 9. syyskuuta pidettävään julkistustilaisuuteen, jossa iPhone 6 näkee näillä näkymin päivänvalon. Re/coden tietojen mukaan tilaisuudessa esiteltäisiin myös iWatch.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.