Yhdysvalloissa pelätään uutta ilmiötä: Kuolonkolarien määrä lähtenyt kasvuun

Manu Pitkänen

Yhdysvalloissa pelätään uutta ilmiötä: Kuolonkolarien määrä lähtenyt kasvuun
Puhelimen räplääminen kesken ajon lisää tunnetusti onnettomuusriskiä. Tähän herättiin jo 1990- ja 2000-vuosikymmenten taitteessa, jolloin tekstiviestien kirjoittaminen ja puhelimeen puhuminen ilman hands-freetä tuli laittomaksi. Puhelimilla voi nykyään tehdä paljon muutakin ja se näkyy myös Yhdysvaltojen onnettomuustilastoissa.

The New York Timesin mukaan kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien liikenteessä on kasvanut parin viime vuoden aikana historiallisen paljon. Kasvu ei ole ollut näin suurta 50 vuoteen. Kesään mennessä kuolonkolareiden määrä oli 10,4 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuonna 2015 vastaavana ajankohtana.

Kasvusta huolimatta onnettomuuksien määrä ajettuihin kilometreihin nähden on edelleen yli 60 prosenttia alhaisemmalla tasolla kuin vuonna 1975.

Syynä onnettomuuksien kasvuun pidetään älypuhelinsovellusten käytön yleistymistä ajon aikana. Waze-raportointi ja Pokemon Gon pelaaminen ajon aikana voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta, minkä lisäksi Snapchatin sisältämä nopeusmittarifiltteri saattaa kannustaa ajamaan ylinopeutta.



Kosketusnäytöllisten kojelautanäyttöjen yleistymisenkin on arveltu heikentävän liikenneturvallisuutta, koska fyysisten näppäinten antaman haptisen palautteen takia kuljettaja voi joutua kiinnittämään enemmän huomiota näytöllä esitettäviin näppäimiin. Kasvava huolenaihe liikenteessä on myös Teslan Autopilotin kaltaiset automaatiojärjestelmät, joiden pelätään antavan kuljettajille vääränlaisen turvallisuuden tunteen.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.