Applen käyttöjärjestelmän yksi olennaisimmista lähdekoodeista vuosi, hakkereilla kissanpäivät

Matti Robinson

Applen käyttöjärjestelmän yksi olennaisimmista lähdekoodeista vuosi, hakkereilla kissanpäivät
Vaikka Googlen mobiililaitteissa käyttämä käyttöjärjestelmä, Android, ei ole täysin avointa lähdekoodia, niin sen rakennuspalkit ovat pitkälti kaikkien tiedossa, kiitos AOSP:n eli Android Open Source Projectin. Toisin on Applen maailmassa, sillä iOS on suurelta osin yhtiön omissa käsissä ja lähdekoodi on visusti piilossa muilta.

Niinpä iOS:n muokkaaminen vaatii aina melkoista hakkerointia, mutta se tarkoittaa myös, että tietoturva saattaa olla paremmin hoidossa. Applen kannalta onkin melko valitettavaa, että käyttöjärjestelmän yksi olennaisimmista lähdekoodin palasista on hiljattain vuotanut verkkoon, kertoo Motherboard.

Kyseessä on niin kutsuttu iBoot-lähdekoodi, joka sisältää käyttöjärjestelmän käynnistymisen yhteydessä suoritettavaa koodia. Ennen kuin käyttäjä pääsee varsinaisesti käsiksi laitteeseen ja erityisesti sen iOS-käyttöjärjestelmään niin iBoot huolehtii kaiken käynnistämisestä ja siten kyseessä on yksi tärkeimmistä ohjelmiston palasista.



Androidin puolella vastaava toiminto on varsin muokattavissa ja siten esimerkiksi erilaisten kustomoitujen käyttöjärjestelmien asentaminen on melkoisen helppoa. Niinpä lähdekoodin vuotaminen saattaakin mahdollistaa varsin helppoja työkaluja, joilla päästään muokkaamaan millaisen käyttöjärjestelmän iPhone lataa käyttäjälle.

Vuoto tapahtui suositun lähdekoodisivusto GitHubin kautta. Sivustoa käytetään ohjelmistoprojektien jakamista varten, joskaan Applen käyttöjärjestelmän lähdekoodin jakaminen ei tietysti ole tarkoituksellista.

Lähdekoodi on peräisi iOS:n versiosta 9, joten aivan uusinta iBoot-versiota ei vuotajalla ollut käsillä. Syksyllä 2015 julkaistun iOS 9:n jälkeen markkinoille on jo saapunut iOS 10 ja 11.

Apple pyysikin GitHubia pian poistamaan lähdekoodin sivustolta samalla vahvistaen koodin aitouden, mutta kuten sanonta kuuluu, once on the web, always on the web eli kerran netissä, aina netissä, joten lähdekoodi on varmasti tallessa monessa paikkaa.




Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.