Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

France Telecom yrittää ostaa TeliaSoneran

2
Markus Lehtiniitty

France Telecom yrittää ostaa TeliaSoneran
Ranskalainen operaattorijätti France Telecom toi tänä aamuna julkisuuteen tarjouksensa TeliaSonerasta. Ensimmäisen kerran yhtiö osoitti kiinnostuksensa TeliaSoneraan jo huhtikuun puolivälissä.

France Telecom tarjoaa TeliaSonerasta yhteensä noin 27,1 miljardia euroa. Tarjottu hinta koostuu käteisvastikkeesta sekä France Telecomin osakkeista. Osakekohtainen hinta tarjouksessa on noin 6,03 € (56,22 kruunua) laskettuna France Telecomin osakkeen eilisen päätösnoteerauksen mukaan. TeliaSoneran päätösnoteeraus eilen oli 5,75 €, eli 6,03 euron osakekohtaisessa hinnassa on vain 4,9 %:n preemio TeliaSoneran edelliseen noteeraukseen nähden. Myöskään TeliaSoneran hallitus ei ollut tyytyväinen näin alhaiseen tarjoukseen ja torjuikin tarjouksen heti.
France Telecomin tiedote asiasta oli erittäin vaikeaselkoinen. Tiedotteessa ostotarjouksen arvoa esitetään kahdella tavalla, joista toisessa France Telecomin osakkeen arvona pidetään analyytikkojen mediaaniennustetta sen arvosta (24,25 €) ja toisessa eilistä päätöskurssia (19,23 €). Jälkimmäinen on yleinen tapa.

Lisäksi tarjouksen rakentuminen käteisvastikkeesta ja osakkeista esitetään epäselvästi France Telecomin tiedotteessa. Tarjouksessa mainitaan TeliaSoneran osakkeen arvoksi käteisenä 63 kruunua ja 11 TeliaSoneran osakkeen arvoksi 3 France Telecomin osaketta. Näistä TeliaSoneran osakkeenomistaja saa 52 % tuosta 63 kruunusta ja 48 % osakevastikkeesta. Monet suomalaiset talousjulkaisut haksahtivatkin France Telecomin rakentamaan sekavaan tiedotteeseen joko pitämällä tarjouksen arvona 63 kruunua osakkeelta tai käyttämällä laskelmissaan analyytikkoennusteeseen perustuvaa France Telecomin arvoa.

France Telecom korostaa, että kyse ei ole vielä varsinaisesta pörssisääntöjen vaatimasta muodollisesta ostotarjouksesta. France Telecom kertoo myös, että sillä ei ole aikeita korottaa tarjoustaan ja näin TeliaSoneran hallituksen ollessa tyytymätön tarjottuun hintaan, kauppa jäänee toteutumatta. Ruotsin valtio omistaa TeliaSonerasta 37,3 prosenttia ja Suomen valtio 13,7 %.

France Telecom ja TeliaSonera muodostaisivat yhdessä maailman kolmanneksi suurimman laajakaistayhtiön ja neljänneksi suurimman mobiilioperaattorin. Mahdollisen kaupan vaikutuksia esimerkiksi suomalaiseen operaattorikenttään voidaan toistaiseksi vain arvailla. France Telecom kertoo, että uuden yhtiön osakkeen kaupankäynti jatkuisi tulevaisuudessakin niin Tukholmassa kuin Helsingissäkin.

Kommentit (2)

Tilli (vahvistamaton)

1

Jaa-a. Toivottavasti ei tuo sonera muutu sitten kokonaan ranskalaiseksi. Nimi varmaan pysyy TeliaSonera:na, mutta valikoima varmaan kasvaa tuon myötä. Saa nähä!

Vastaa
Etntä maaseutu??? (vahvistamaton)

2

Jos ranskalaiset saisivat TELIASONERAN, niin silloin hyvin suurella todennnäköisyydellä ajetaan maaseudun lankaverkko alas kokonaan. Ei raskalaisia kiinnosta Suomen syrjäseutujen puhelinolosuhteet, vaan tärkeä on mahdollisimman suuri voitto omistajien tilille.

Suomen hallitus teki suuren virheen, kun möi suomalaisten omistaman teleyhtiö ruotsalaisille. Samoin silloisen Soneran (ent. Tele)muuttaminen pörssiyhtiöksi sai aikaan tavallisten puhelinmen käyttäjien kehityksen kääntymään huonompaan suuntaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja