Uutiskommentti: Nokian puhelinvalikoimassa on heikkouksia, mutta se ei haittaa

5
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Nokian puhelinvalikoimassa on heikkouksia, mutta se ei haittaa
Nokia julkisti eilen vuoden 2008 kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa. Kaikki tärkeimmät mittarit, kuten liikevaihto, puhelinten keskimääräinen myyntihinta, liikevoitto ja osakekohtainen tulos laskivat viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Nokia myös menetti markkinaosuuttaan: toisella neljänneksellä Nokian osuus oli 40 % ja kolmannella 38 % maailman matkapuhelinmarkkinoista.

Nokian itsensä mukaan yhtenä suurena vaikuttimena varsinkin markkinaosuuden laskuun ja odotettua pienempiin myyntilukuihin oli kilpailijoiden aggressiivinen hintakilpailu, johon Nokia ei laajamittaisesti ottanut osaa ja näin menetti osuuksiaan. Nokia varoittikin tästä jo aiemmin ja samalla osasyynä pidettiin myös yhden keskihintaluokan älypuhelimen myyntiintuomisvaikeuksia.

Nokia siis olisi halutessaan voinut pitää markkinaosuutensa laskemalla hintoja, mutta Nokian johdon arvion mukaan kilpailijat ajavat itsensä nurkkaan hintakilpailulla. Nokia on markkinajohtaja ja Nokian ei tarvitse moiseen osallistua: Nokia ottaa osuutta vain, kun se on pidemmällä aikavälillä kannattavaa myös tuloksenteon kannalta.



Kaikesta hinnoittelupuheesta huolimatta on selvää, että myös Nokian tuotevalikoimassa olisi tilaa parannukselle. Varsinkin älypuhelinmarkkinoilla, joilla Nokia aiemmin oli täysin suvereeni, markkinaosuus on pienentynyt todella voimakkaasti. Kolmannella vuosineljänneksellä Nokia myi 15,5 miljoona yhdistelmälaitetta (=älypuhelin), kun vuosi sitten myynti oli 16 miljoonaa. Nokian osuus romahtikin 50,5 prosentista 35 prosenttiin.

Älypuhelinosuuden rajun laskun syy on yksinkertaisesti houkuttelevien tuotteiden vähäinen määrä. 15,5 miljoonasta laitteesta 9 miljoonaa oli Nseries-laitteita ja 3 miljoonaa Eseries-laitteita. E71 lieneekin myynyt erittäin hyvin. Sen sijaan N-sarjan mallistossa on suuria heikkouksia. Uusimmat mallit N78, N79, N85 ja N96 yrittävät paikata tilannetta - mutta heikolla menestyksellä. N96 ei tarjoa paljoakaan uutta N95:een verrattuna ominaisuuksien tai käyttökokemuksen suhteen.

Nokian ensimmäinen massamarkkinoiden kosketusnäyttöpuhelin, 5800 XpressMusic (tämän jutun kuvassa), sen sijaan vaikuttaa yllättävänkin onnistuneelta paketilta. Valitettavasti se ei kuitenkaan ehdi Euroopan suurilla markkinoilla vielä joulumyyntiin. N-sarjaan kuitenkin kaivattaisiin uutta verta, ehkäpä juuri myös kosketusnäyttöpuhelimen muodossa.

Jako N-sarjaan, E-sarjaan ja muihin älypuhelimiin on myös ollut aina hieman ontuva ja viime aikoina tämä tuntuu vain kärjistyneen. Mallien suuntaukset erilaisille käyttäjille tuntuvat liian keinotekoisilta. Nokian kannattaisikin etsiä tähän jonkinlaista ratkaisua, jollainen voisi olla luopuminen E-sarjasta ja jatkossa jako vain peruspuhelimiin ja N-sarjan monitoimilaitteisiin.


Kaikesta huolimatta uskon, että Nokia tulee selvittämään mallisto-ongelmansa jo ensi vuoden aikana. Nokialla on ollut aiemminkin vastaavia kriisejä, jolloin sen tuotevalikoiman laatu ei ole kaikilta osin vastannut sitä, mitä kilpailjoilla on ollut tarjota. Nokia on kuitenkin niin iso, että sillä on varaa tulla mukaan trendeihin myöhässä. Mutta miksi Nokia ei ole viime aikoina onnistunut aloittamaan yhtään merkittävää trendiä? Onko Nokian strategia vain seurata, mitä muut tekevät ja tehdä samaa perässä? Näin on tapahtunut simpukkapuhelinten, ohuiden puhelimien sekä kosketusnäyttöjen kanssa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (5)

Anonyymi käyttäjä
zzp (vahvistamaton)

1

Nokialla ei ole aikaa innovoida, pitää vaan puskea tuotteita läpi hurjalla tahdilla. Esim. Apple sai kaikessa hiljaisuudessaan rakentaa puhelimensa, joka osoittautui kaikkine hienouksineen ja wow-efekteineen haastamaan todella Nokian insinööripuhelimet.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jehu (vahvistamaton)

2

Mielestäni E-sarjasta luopuminen olisi todella typerää, sillä juuri nämä laitteet myyvät parhaiten Nokian älypuhelimista. Nyt olisi aika tuoda N-sarja laadullisesti E-sarjan tasolle ja sitten viedä molempia eteenpäin.

Sitä en ole ymmärtänyt koskaan, miksi Nokialla monia ominaisuuksia, joita on 60€ puhelimissa, ei ole +500€ puhelimessa? Mm. sekuntikello, ajanotto jne. puuttuu, joita monet tarvitsevat jatkuvasti. Ei voi tajuta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
oog (vahvistamaton)

3

Softarit on jo pantu pihalle ! Nokia on kuopannut itsensä . Turha enää jauhaa skeidaa siitä, aika siirtyä etenpäin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
erpe (vahvistamaton)

4

Kosketusnäyttöseen N-sarjalaiseen linux-pohjanen käyttis ja 8mpix. kamera niin kauppa käy.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.