Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Palm julkisti mullistavan Pre-puhelimen - mahdollista myös ladata langattomasti

17
Markus Lehtiniitty

Palm julkisti mullistavan Pre-puhelimen - mahdollista myös ladata langattomasti
Palm julkisti tänään CES-messuilla Yhdysvaltain Las Vegasissa täysin uuden käyttöjärjestelmänsä, Palm webOS:n, sekä ensimmäisen sitä käyttävän laitteensa, joka tuntee nimen Palm Pre. Prestä mullistavan tekevät sen tehokas prosessori, uusiin ideoihin perustuva käyttöjärjestelmä sekä langattoman lataamisen mahdollisuus.

Ennakkoon Palmin tämän päivän julkistusten arvioitiin olevan elintärkeitä Palmille, sillä yhtiö on viime aikoina kärsinyt vanhentuneesta tuotevalikoimastaan ja menettänyt markkinaosuuksiaan. Palm yrittää nyt korjata tilanteensa pitkään kehittämällään uudella alustalla ja siihen perustuvilla uusilla puhelimilla.
Kiiltävänmustassa Palm Pressä on sekä kosketusnäyttö että esiin liukuva QWERTY-täysnäppäimistö. Kosketusnäyttö on kooltaan 3,1 tuumaa ja sen tarkkuus on 320x480 pikseliä. Palm Pren kosketusnäyttö ja Palmin uusi webOS-käyttöjärjestelmä tukevat monikosketusta. Uuden käyttöjärjestelmän toiminta perustuu pitkälti erilaisille eletoiminnoille, joita käytetään pääosin varsinaisen näytön alta löytyvän ns. eletoimintoalueen kautta. Kuten käyttöjärjestelmän nimestäkin voi päätellä, on myös verkolla merkittävä rooli alustassa ja puhelin onkin käytännössä jatkuvasti yhteydessä verkkoon. Palmin uusi alusta on toteutettu Java-, CSS- ja XHTML-tekniikoilla. Myös kolmannen osapuolen sovelluskehittäjät käyttävät webOS:lle sovelluksia kehittäessään edellä mainittuja tuttuja verkkotekniikoita ja osana uutta alustaa on myös ohjelmistokauppa.

Pre on tiettävästi ensimmäinen julkistettu puhelin, joka perustuu Texas Instrumentsin uuden sukupolven OMAP3430-prosessorille. Uusi prosessori edustaa merkittävää tehohyppäystä eteenpäin, ja Palm kehuukin Pren tarjoavan samaan aikaan jopa kannettavaa tietokonetta vastaavan suorituskyvyn samalla säilyttäen muita puhelimia vastaavan virrankulutuksen. Yksi esimerkki uuden alustan tehokkuudesta on se, että kaikki ohjelmat ovat jatkuvasti käynnissä. Pren keskinäppäintä painamalla saa esiin kaikki alustan ohjelmat, joiden välillä voi vaihtaa liu'uttamalla sormea näytöllä.

Pren tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat kolmen megapikselin kamera LED-kuvausvalolla, kahdeksan gigatavun sisäinen muisti, GPS-paikannus ja -navigointi, kiihtyvyysanturi, stereo-Bluetooth, WLAN sekä 3,5 mm:n standardi kuulokeliitäntä. Palm Pre painaa 135 grammaa ja sen mitat ovat 100,5 x 59,5 x 16,95 millimetriä.

Palm Pre on CDMA-puhelin, joten se ei toimi Euroopassa. Se on kuitenkin erittäin mielenkiintoinen esimerkki Palmin täysin uuden sukupolven laitteesta. Myöhemmin Palm julkistanee myös vastaavia GSM- ja WCDMA-verkoissa toimivia puhelimia.

Palm Pre on myös mahdollista ladata langattomasti. Pre lasketaan vain Touchstone-latausalustalle puhelimen akun lataamiseksi. Jos Pre on Touchstone-alustalla puhelun tullessa, puheluun vastataan vain nostamalla Pre pois alustalta. Koskettamalla sitä voi kytkeä voi kytkeä päälle kaiutinpuhelintoiminnon.

Uudessa webOS -käyttöjärjestelmässä Palmin kantavana ideana on ollut myös asioiden yhdistäminen. Alusta yhdistää Palmin Synergy-palvelun avulla niin eri lähteistä synkronoidut osoitekirjat, kalenterit kuin sähköposti- ja pikaviestitilitkin näkymään yhtenäisinä. Myös esimerkiksi tietyn henkilön kanssa käydyt keskustelut yhdistetään, olivatpa ne teksti-, pika- tai sähköpostiviestejä. Tämä auttaa Palmin mukaan pitämään asiat paremmin järjestyksessä. Lisäksi uudessa käyttöjärjestelmässä on aina päällä oleva hakutoiminto: puhelin alkaa etsiä tietoja koko puhelimen sisällöstä heti kun näppäimistöllä alkaa kirjoittamaan jotakin. Uuden käyttöjärjestelmän internetselain tukee luonnollisesti monikosketusominaisuuksia kuten zoomaamista. Lisäksi selaimessa voi pitää auki monia sivuja kerrallaan.

Palm Pre tulee saataville Yhdysvalloissa yksinoikeudella vain Sprint-operaattorin kautta. Markkinoille Palm Pren luvataan saapuvan vuoden 2009 ensimmäisellä puoliskolla eli viimeistään kesäkuussa. Palmin mukaan se tuo laitteen kauppoihin kuitenkin niin pian kuin mahdollista. Pren hinnasta ei toistaiseksi ole tietoa.

Palmin Pre-tuotesivu
Palmin lehdistötiedote
Palmin Touchstone-tuotesivuKommentit (17)

Saikti (vahvistamaton)

1

Innovatiivisuus on aina hyvästä, mutta millaiset mahtavat olla verkon käyttömaksut, jos puhelin on kokoajan kytketty verkkoon?

Vastaa
BelGz (vahvistamaton)

3

Niin no suomessa se on sen verran. En tiedä kuinka paljon sprintillä se maksaa, mutta eiköhän kuitenkin pysytä ihan kohtuuhinnoissa. Näyttää puhelin kuitenkin olettavan, että kaikki viestintä (sposti, pikaviestit yms) hoidetaan sen kautta. Saakohan synkronoitua tietokoneen kanssa yhteensopivaksi kaikki pikaviestit yms. Enkä tiedä et miten paljon ihmisillä menee hermo etsiessä jonkun numeroa niin tulee 100 eri viestiä ensimmäisenä tarjolle. Mutta kuten saikti sanoi, innovatiivisuus on aina hyvästä. Hyvä idea, mutta huono toteutus poikii monen monta uutta toteutusta varmasti.

Vastaa
Phiidöör (vahvistamaton)

4

Katsoin pari hypistelyvideota, niin ainakin käyttis vaikuttaa aika hemmetin hyvältä. Nokialla on kyllä - niin kuin tiedetään - aika paljon kurottavaa sillä saralla, mikä on hyvinkin ymmärrettävää, kun Nokia on vasta opettelemassa olemaan softafirma(kin) toisinkin kuin muutamat muut pelurit (Palm, Apple, Windows, Google).

Vastaa
iPeter-

5

Tässä olis kyllä mahdollisesti parempi puhelin kun iPhone. Homma näyttäis toimivan sulavalta ja puhelin on muodoltaan parempi. Kirjoituskin on varmasti helpompaa kuin iPhoneni kosketusnäyttönäppäimistollä. Käyttöjärjestelmä on todella vaikuttavan näköinen yms. Tulis vielä Eurooppaan (myös suomeen) ja sais gsm (3G yms yms) yhteydet niin olisi tosi voitto!

Vastaa
iPeter-

6

Tässä olis kyllä mahdollisesti parempi puhelin kun iPhone. Homma näyttäis toimivan sulavalta ja puhelin on muodoltaan parempi. Kirjoituskin on varmasti helpompaa kuin iPhoneni kosketusnäyttönäppäimistollä. Käyttöjärjestelmä on todella vaikuttavan näköinen yms. Tulis vielä Eurooppaan (myös suomeen) ja sais gsm (3G yms yms) yhteydet niin olisi tosi voitto!

Vastaa
tuomas (vahvistamaton)

7

Ei se nyt "kokonaan" uusi käyttöjärjestelmä ole, kun Palm webOS:han on Linux.

Vähän samaa tasoa kuin Android, eli Linux- ym. peruskamat löytyy mutta sitten kirjoitettu hyvin paljolti siitä ylöspäin uusiksi tekemään vain tiettyjä matkapuhelimeen sopivia asioita, ja ilmeisesti tälläkin kertaa jotenkin Java liittyy kuvioihin. Nyt sitten lisäksi ohjelmointia XHTML/CSS:llä.

Vastaa
Diaz (vahvistamaton)

8

Muuten kiva luuri, mutta näppis olisi parempi jos se aukeaisi kyljestä. Olisi enemmän tilaa.

Vastaa
Makko (vahvistamaton)

9

Ihan vaikuttava vehje. Ohjelmisto on ihan hyvin toteutettu, mutta varsinaisesti muuta hienoa en tässä kapulassa näe kuin hyvän suorittimen. Toivottavasti tulee pian nokialaisiin.

Vastaa
Jussi_ (vahvistamaton)

10

Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. Nyt on jo muutamakin valmistaja, jotka laittavat perinteiset kännykkävalmistajat tiukkaan paikkaan. Veikkaisin, että suurin sota tulee ohjelmatarjonnan kautta, alkaako kohta pakon kautta näitä käyttiksiä karsiutumaan? Silloin vähän pahaa pelkäisin palmin puolesta, vai toimisikohan tässä androidin softat (tuskin).

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

11

Videolla käyttis näytti todella hyvältä, se oli erittäin sulava ja varsin innovatiivinen. Yksi naula lisää Series 60:n arkkuun.

Toivon Palmille kaikkea hyvää, olisi todellinen harmi jos noin hieno järjestelmä menetettäisiin bittitaivaaseen firman vaikeuksien takia.

Makko, ei muuta hienoa kuin suoritin? Puhutko nyt pelkästä raudasta vai koko tuotteesta?

Vastaa
Tuomas (vahvistamaton)

12

Todella hienolta vaikuttaa, jälleen uusi innovatiivinen käyttis Androidin jälkeen - plussana tuntuu olevan ns. vähemmän nörttimäinen ja kiillotetumpi, johon saanee kuitenkin samanlailla ohjelmia. PhoneArenan videossa esitellään käyttistä ja ominaisuuksia (esim. "massasynkronointia") laajasti, erittäin vakuuttavan ja kekseliään oloinen.

@Jonathan, täysin samaa mieltä. Mahtavaa ettei Palmille näytä käyvän samanlailla kuin Uiq3:lle, joka valitettavasti jäi huomattavasti kehnomman Series 60:n jalkoihin.

Vastaa
Lauri (vahvistamaton)

13

Nokialla on kyllä paljon oppimista näissä asioissa. Se uusinkin kosketuspuhelin (5800) on jo suurimmaksi osaksi vanhaa tekniikkaa, jota löytyi Palmeista ja WinMo:sta jo 2000-luvun alkupuolella. Ainoat uudet ominaisuudet 5800:ssa ovat kiihtyvyys-anturi ja värinä painettaessa-ominaisuus uuden käyttöjärjestelmän lisäksi. Toisin sanoin heti kun Pre tulee Suomeen niin kyllä sitten löytyy minun taskustani.

Vastaa
joo (vahvistamaton)

14

Naurettavaa Lauri@ tiedät itsekin mikä on totuus. Hienoa jos Palm selviäisi mutta yhdellä tuotteella sitä ei tehdä ellei joku isompi firma osta välistä...

Odotellessa lopullista tuotetta ja hintalappua jota ennen paljon ehtii tapahtua...

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

15

@joo, mikäs se totuus sitten on? Kovasti tunnut heittävän one linereita, mutta siihen se aina jää.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

16

Absoluuttista totuutta ei löydy. Toivottavasti Palm yrityksenä selviää. Tämä puhelin ei sitä takaa.

Vastaa
Lauri (vahvistamaton)

17

@joo: Tiedoksenne pelkästään iPhone nosti Applen kurssia 12% kahden tunnin sisällä Keynotesta. Palmilla on kaikki avaimet menestykseen etenkin avoin alusta. Katsotaan mitä tuleman pitää.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja