Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Palm: Pre neljä kertaa iPhonea nopeampi, OS X ei sovi puhelimiin

15
Markus Lehtiniitty

Palm: Pre neljä kertaa iPhonea nopeampi, OS X ei sovi puhelimiin
Newsweek-sivusto on julkaissut mielenkiintoisen artikkelin, joka pohtii syvällisesti Palmin uudella Pre-puhelimellaan tekemää vahvaa paluuta älypuhelinmarkkinoille.

Jutussa on haastateltu muun muassa Palmin merkittävän omistajan Elevation Partners -sijoitusyhtiön Roger McNameeta. McNamee kehuu Palmin uutta Pretä jutussa kovin sanoin: "Pre on jo neljä kertaa nopeampi kuin iPhone ja me olemme vasta optimoimassa".
Palmin mukaan Applen iPhonessa käytetty alusta, jota Apple itse nimittää OS X:ksi täysimittaista tietokonekäyttöjärjestelmäänsa Mac OS X:ää mukaillen, ei sovellu täysin puhelimiin, on hidas ja lisäksi järjestelmän suuri heikkous on siitä puuttuva moniajo.

Omaa Pre-puhelintaan ja sen tuoretta webOS-alustaa Palm puolestaan pitää erityisen tehokkaana, nopeampana sekä yleisestikin ottaen parempana. Osatekijänä tähän on Pren Texas Instrumentsin uuden sukupolven OMAP3-prosessori, joka edustaa erittäin merkittävää tehohyppäystä eteenpäin. Jonkinlaisen kuvan koko puhelimen tehokkuudesta antaa myös Palmin odotus siitä, että käyttäjät tulevat pitämään päällä samanaikaisesti jopa 15-20 eri sovellusta.

Vaikka Palmin edustajat tietenkin kärjistävät asioita, on heidän lausunnoissaan jotain perää. Palmin Pre on saanut toistaiseksi valtavasti kiitosta lähes täysin ilman soraääniä. Kyseessä on lisäksi ensimmäinen puhelin, jota on vakavassa mielessä kutsuttu "iPhonen tappajaksi". Joka tapauksessa kyseessä on ainakin yksi tähän asti merkittävimmistä haastajista iPhonelle.

Lisää Palmin Prestä, sen Eurooppa-versiosta sekä markkinoilletuloaikataulusta voi lukea aiemmista uutisistamme.

Kommentit (15)

Juha (vahvistamaton)

1

Hei yllättävää, että Palmin "merkittävä omistaja" sanoo, että tuo on paljon parempi kuin iPhone:) En ainakaan itse hitaudesta voi iPhonea syyttää.

Mutta kyllä tuo vaikuttaisi kuitenkin ensimmäiseltä "iphonen tappajalta" tuon kategorian tuotteista. Epäilen silti, että ei tuo suuria markkinaosuuksia saa.

Vastaa
markus (vahvistamaton)

2

en tiedä mitä lähteessä lukee, mutta iphonessa on moniajo. apple ei vain halua puhelimen hidastuvan, kun porukka pitää päällä sataa sovellusta.

Vastaa
markus (vahvistamaton)

3

palm tuskin pystyy myöskään tarjoamaan puhelimelleen yhtä hyviä kehitystyökaluja kuin apple. ne ovat sekä ilmaisia, että toimivat saumattomasti yhteen osx:n kanssa ilman ongelmia.

Vastaa
minä (vahvistamaton)

4

Selityksiä selityksiä...
Käytännön merkitystähän tällä ei ole.
Vaikka iPhonella voisi lentää, mutta Apple olisi tämän ominaisuuden lukinnut ettei puhelin kuumentuisi, en sanoisi, että iPhonella voisi lentää.

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

5

Palmin laite vaikuttaa erittäin lupaavalta, varsinkin softansa puolesta. Mutta kaiken järjen mukaan niin pitäisi kaikkien muidenkin samaan kategoriaan yrittävien kaksi vuotta iPhonea uudempien laitteiden vaikuttaakin. Näin ei vain ole ollut ennen Palmia.

Kuten jo on kerrottu on iPhonessa moniajo, se on rajoitettu osaan Applen omia softia syinä nopeus, virrankulutus ja etenkin muistin määrä. Palmin demon perusteella kortti-ikkunointi-metafora toimii oikein näppärästi ja nopeasti, piste Palmille.

Pre:stä ei ole vielä saatu kauhean tarkkoja tietoja, joten on vielä paljon kysymysmerkkejä aikataulujen, hinnan, radiovaihtoehtojen, tietokonesynkronoinnin ja varsinkin kehitystyökalujen suhteen.

Odotan rauhassa Pre:n tuloa Eurooppaan, ja selvennyksiä pantattuihin yksityiskohtiin. Tämän ajan (ehkä vuoden) käytän iPhoneani oikein tyytyväisenä.

Vastaa
Sebastian (vahvistamaton)

6

Piristystä tuova uutuus, vihdoinkin panostetaan oikeisiin "älypuhelimiin"
iphone on pelkkä leikkikalu, kuten myös nokian 5800, ei niitä kukaan käytä työkäytössä. Peruskäyttöönhän ne toki on suunnattukin ja apple osaa hypetyksen, siitä propsit.
Mutta pre ja apple on kyllä täysin eri kategorioihin suunnitellut puhelimet, palmilla halutaan vain pala iphonen markkinakuplasta.

Vastaa
Ingenjör (vahvistamaton)

7

Mun teku aikaisessa taskulaskimessa se vasta nopea UI onkin! :D

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

8

Sebastian, yleistyksesi on aika rankka. Jo minä tunnen useammankin henkilön, jotka käyttävät iPhonea työkäytössä.

Mitä työkäyttössä tarvittavia ominaisuuksia 5800:sta ja iPhonesta puuttuu, jotka Pre:sta löytyvät?

Vastaa
Kriss (vahvistamaton)

9

Obaman Poika Nimeltä BarackIN ei sitten tarvinnukaan luopua ilmeisesti vanhasta Palmistaan..

Vastaa
Phiiidööör (vahvistamaton)

10

@markus

Miksei löytyisi riittävän hyviä kehitystyökaluja?
Kun katsoo vanhoille Palm-käyttiksille olevaa/ollutta ohjelmatarjontaa, niin voisi sen perusteella arvioida, että Palm osaisi tehdä hyvät kehitystyökalut. Ja jos älypuhelimella Palm saa vanhat Palm-sovelluskehittäjät uudelleen innostumaan Palmin alustasta, niin yhtäkkiä käyttöjärjestelmän takana onkin aikamoinen momentti. Tämä tietty spekulointia vain...

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

11

@phildöör

Jos olet katsonut lainkaan sitä vanhan Palmin ohjelmointirajapintaa niin otan osaa, se on ihan kauhea. Aika pitkälle samanlainen kasa roskaa kuin wanha Mac OS API (siis se 80-luvun jäänne) oli. Proseduraalinen API resurssitiedostoineen ja tapauskäsittelijöineen siis. Työkalut eivät olleet juurikaan kunnossa, eivät tuolloin, eivätkä varsinkaan nykyaikaisilla mittareilla mitattuna. Syyt ovat tietenkin ymmärrettävät ja ei sille 16MHz Motorolalle jokuseen sataan kiloon kauhean paljon kummempaa käyttistä ja rajapintaa voinutkaan tehdä.

Tältä perusteelta siis ei kauheasti kannata odottaa, MUTTA uusi Palmin käyttis ja ohjelmointirajapinta ovat *täysin* erilaisia vanhoihin nähden, tästä on sekä hyviä (kehitystyökalut oletettavasti paremmat kuin ennen) että huonoja seurauksia (vanhoista taidoista ja jo tehdyistä investoinneista ei mitään iloa brandin lisäksi, html+css+javascript ainoa tuettu ympäristö? mitä lisäpalikoita tarjotaan?), niiden suhde jää nähtäväksi

Vastaa
Phiidöör (vahvistamaton)

12

@Jonathan

Totta, en ole katsonut pinnan alle, tein johtopäätökseni vain ja ainoastaan ohjelmistotarjonnan perusteella. Ehkä se kertoo enemmän ekosysteemin suosiosta kuin alustan/kehitystyökalujen hyvyydestä.

Tuosta html+css+js yhdistelmästä voi olla hyötyä sinänsä uutta alustaa ajateltaessa: tutut tekniikat ja oletettavasti lyhyt oppimiskaari Palm-spesifien ohjelmien tekoon.

Mutta: tarttetaanko siis Ajax-ohjelmille käyttäjäpuolelta muuta tukea kuin tuo js? Jos ei, niin periaatteessa tuollahan saa aikamoisia softia tehtyä. Tuohan tosin tarkoittaa sitä, että ne eivät olisi varsinaisesti laitteessa sijaitsevia standalone -ohjelmia...eikö?

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

14

Totta, html+css+js yhdistelmä voi olla ihan hyvä veto tietynlaisia softia silmälläpitäen, mutta se jää nähtäväksi kunhan julkistavat sen SDK:n on aika paljon asioita mitä palmin tulee tarjota oman frameworkinsa kautta (multitouch, sensoritiedot, pääsy puhelimen tietoihin, kuten kontakteihin, pääsy puhelimen toiminnallisuuteen). Lisäksi olisi hyvä jos tarjottaisiin valmiita tapoja tehdä softista saman näköisiä kuin puhelimen mukana tulevat ilman että jokaisen käyttäjän tarvitsee esimerkiksi nappien ulkoasua säätää käsin. Myös transitiot ja vastaavat pitäisi löytyä valmiina.

Todellakin tietynlaisille tuo varmasti sopii, mutta mitenkähän on vaikka pelien laita tuolla yhdistelmällä? En ole kauheasti 3D pelejä nähnyt javascriptillä tehtynä, mutta ehkä en vaan ole etsinyt tarpeeksi.

Ja joo, olisi aika heikkoa jos *dataa* ei saisi siirrettyä noihin uusiin softiin. Koodiin tämä ei vaikuta. :)

Vastaa
Phiidöör (vahvistamaton)

15

Juu ei, mutta helpottaa varmasti erilaisien softien (sanakirjoja jne.) kehitystä...tietenkin vähän riippuu myös, kuinka hyvin se kääntäminen loppupeleissä sujuu.

Pelit on ilmeisesti aika pois suljettu juttu (käytännössä) noilla tekniikoilla, ja pelien suhteen ei ole kuin jotain huhupuheita tyyliin, että toteutus olisi flash-tuen kautta....tiedä noita.

Ilmeisesti nuo palmin omat ohjelmat olisi toteutettu html+css+js yhdistelmällä (http://www.palminfocenter.com/news/9685/interview-with-pandora-about-developing-for-webos/)...joten hyvät mahdollisuudet olisi, että muutkin sovelluskehittäjät pääsisi käsiksi noihin mainitsemiisi ominaisuuksiin...

Mielenkiintoista kyllä nähdä...sitten kun näkee... :P

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja