Yksi naula lisää DRM:n arkkuun

5
Matti Robinson

Yksi naula lisää DRM:n arkkuun
Digital Rights Management (DRM) on kohdannut kritiikkiä kuluttajien suunnalta koko elinkaarensa ajan. Tiedostojen vapaata kopiomista estävä DRM kaitsee käyttäjän kuuntelemaan musiikkia (tai käyttämään muuta kopiosuojattua materiaalia) ainoastaan laitteella, johon se on ostettu. Sisuuntuneista asiakkaista on kuitenkin otettu opiksi ja musiikkikaupat siirtyvät yksi kerrallaan DRM-vapaaseen musiikkiin.

Maailman suurin mobiilioperaattori Vodafone on viimeisimpänä luopumassa DRM:stä. Yritys on kirjoittanut uudet sopimukset kolmen suuren levy-yhtiön kanssa ja yritysken RealNetworksiin perustuva Vodafone Music Store tarjoaa tästä lähtien miljoonaa DRM-vapaata musiikkikappaletta Universalilta, Sonylta ja EMI:ltä. Warner on ainut neljästä suuresta levy-yhtiöstä, jonka kanssa Vodafone ei ole vielä tehnyt sopimusta. Nokialla on sopimukset kaikkien neljän levy-yhtiön kanssa ja se neuvottelee parhaillaan DRM:stä luopumisesta.



Vodafone antaa myös vanhoille asiakkailleen mahdollisuuden ladata kopiosuojaamattomat versiot kolmen levy-yhtiön kappaleista, jotka käyttäjä on ostanut suojattuna. Yrityksen musiikkikauppa ei ole valitettavasti laajenemassa Suomeen ainakaan lähiaikoina.

Kun jo aiemmin DRM:n arkkuun nauloja ovat lyöneet muun muassa Apple iTunesilla ja Amazon omalla musikkiikaupallaan, niin oliko tässä viimeinen niitti?


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
231 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -18%

Motorola Lenovo ThinkPhone
519 € Dustin Home
539 € Proshop
557 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -16%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (5)

cahva
cahva

3

Tuli ostettua yks albumi nokian musakaupasta. Ajattelin sitten poltella cd:n että voi autossa kuunnella. Ja onnistuihan se. Poltto kesti vaivaiset 5h "16xnopeudella"! :) Eka kerta kun ostin drm musaa ja taatusti viimeinen. Luulin että olis vaan estetty kuinka monta kertaa kipaleet voi kopsata mutta toi oli jo aivan älytöntä.

Vastaa
hexi
hexi

4

Tuossa DRM:ssä ei ole koskaan ollut hiventäkään järjen häivää. Kauan se on kestänyt kun mediateollisuus alkaa käsittämään jotain tästä.

kaipa se on niin: Siperia opettaa

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.