Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Totuus alkuperäisen iPhonen MMS-viesteistä selvitetty

36
Matti Vähäkainu

Totuus alkuperäisen iPhonen MMS-viesteistä selvitetty
Apple on tuomassa jälleen kesällä käyttöjärjestelmäpäivitystä iPhone-puhelimilleen. Uusista ominaisuuksista kerrottiin jo pari kuukautta sitten iPhone 3.0 -tapahtumassa, jonka jälkeen betaversioiden kätköistä on etsitty viitteitä lisäominaisuuksille. Yksi tärkeimmistä ja odotetuimmista uudistuksista on 3.0-version tuoma MMS-tuki, jota Apple ei kuitenkaan tuo vanhemman sukupolven iPhonen kuorien alle.

Puhelimet ovat tukeneet MMS-viestejä jo vuosia, joten käyttäjät ovat kyseenalaistaneet Applen kommentoimaa syytä jättää MMS-viestit pois vanhasta iPhonesta. Applen mukaan syynä olivat alkuperäisen iPhonen laitteistorajoitukset. MacLife.com otti kuitenkin velvollisuudekseen ottaa selvää onko alkuperäisen iPhonen laitteisto todella niin alkukantaista, ettei sillä pysty vastaanottamaan MMS-viestejä.
Laitteiden komponentteihin erikoistunut iFixit.com -sivusto kertoi piirin olevan Infineon PMB8876, joka heidän arvioiden mukaan pystyy MMS-viesteihin. Infineon-piirivalmistaja varmisti asian. Infineon kertoikin, että kyse on ennemminkin ohjelmallisesta ominaisuudesta, joka ei riipu piiristä. Samaa piiriä käytetään myös BenQ-Siemensin M81- ja EL71 -puhelimissa, joissa on myös MMS-tuki (kuten vertailummekin kertoo).

MacLife otti yhteyttä Appleen ja saivatkin tällä kertaa selventävän vastauksen. Kyseessä ei ole alkuperäisen iPhonen kykenemättömyys, vaan Applen mukaan "laitteisto on muuttunut tarpeeksi paljon noiden kahden puhelimen välillä, jotta kaikkia ominaisuuksia ei tule alkuperäiseen iPhoneen." Puuttuviin ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa MMS-viestit ja stereo-Bluetooth.

Kommentit (36)

neo (vahvistamaton)

3

perinteinen windows fanaatikko sieltä aloitti huutelun. Varmasti myös käytät nokian puhelimia yms.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

4

Itse en käytä windowsia enkä applea mutta voin sanoa että apple tosiaan kusettaa teitä kaikkia päin naamaa :)

Vastaa
Metsää puusilmiltä (vahvistamaton)

5

@Neo: Hyökkäys on paras puolustus? Jos Apple nussii kuluttajaa, niin koetetaan etsiä muilta vikoja, Nokialta ja M$:ltä.

Vastaa
Liikemaailman säännöt jyllää joka lafkassa (vahvistamaton)

6

Miten niin meitä? Eihän ensimmäistä iPhonea edes myyty Jenkkilän ulkopuolella? Ja jos miettii, että ihmiset kuitenkin ostivat ekaakin luuria tietoisina, ettei siinä ole MMS:ää, onko se nyt niin hirveän väärin, jos siihen ei sitä enää tule? Apple kuitenkin tarjoaa valtaosan kolmossoftaversion ominaisuuksista myös vanhimpiin luureihin ja maailmanlaajuisesti myytyihin 3G-malleihin tulevat kaikki herkut - kaikkiin maksutta. Vastaavasti esimerkiksi monille rakas, jos nyt mikään tuotemerkki muka voi sellainen edes olla, Nokia on lupaillut korjauksia ja lisävarusteita epämääräisesti jollekin tulevalle kvartaalille ja lopulta vain unohtanut asian kokonaan siinä toivossa, että väki vain ostaisi uusia luureja tilalle.

Vastaa
qwerty (vahvistamaton)

7

eläissäni en oo yhtään mms-viestiä lähettäny, enkä oo lähettämässä, aivan alkukantaista toimintaa

Vastaa
qwerty (vahvistamaton)

8

eläissäni en oo yhtään mms-viestiä lähettäny, enkä oo lähettämässä, aivan alkukantaista toimintaa

Vastaa
Aapeli (vahvistamaton)

9

Kun nyt halusit nostaa esille Nokian ja liikemaailman säännöt, niin rakas kotimainenhan nimenomaan toimii siten, että julkaistussa puhelimessa on heti alusta asti tietyt ominaisuudet eikä niitä lisätä myöhemmin johonkin tiettyyn rautaversioon. Näin kuluttajan ei tarvitse kuvitellakkaan, että esimerkiksi MMS tulisi vuosi ostopäivästä saataville. Tämähän ei herätä kyseenalaista keskustelua.

Korjauspäivityksiähän tulee aina, se kuuluu enemmänkin ohjelmistokehitykseen että kaikkia vikoja ei voi löytää vasta kuin ajan kanssa. Mitään tuotetta ei voi valmiiksi testata niin hyvin, ettei kuluttajat löytäisi mitään vikoja. Tämä varmasti on kaikille selvää vaikkei alasta kokemusta olisikaan. Mielestäni erittäin kummallista ja varmastikin joillakin ihmisillä paheksuntaa herättävää toimintaa on se, että osalle kuluttajista tarjotaan jälkikäteen joitan täysin uusia ominaisuuksia. Tästä kai tämä keskustelu alkoikin? Mielestäni tätä toimintaa ei voi perustella liikemaailman säännöillä, se sotii ehkä jopa hieman niitä vastaankin.

Vastaa
Diaz (vahvistamaton)

10

Jos jokin ominaisuus omppuluurista puuttuu, niin "se on turha, ehkä vaadimme Applelta liikoja" ja "alkukantaista"...

Vastaa
Liikemaailman säännöt jyllää joka lafkassa (vahvistamaton)

11

"Kun nyt halusit nostaa esille Nokian ja liikemaailman säännöt, niin rakas kotimainenhan nimenomaan toimii siten, että julkaistussa puhelimessa on heti alusta asti tietyt ominaisuudet eikä niitä lisätä myöhemmin johonkin tiettyyn rautaversioon. Näin kuluttajan ei tarvitse kuvitellakkaan, että esimerkiksi MMS tulisi vuosi ostopäivästä saataville."

Vaan kun pointtinihan olikin se, että alkuperäisissä Jenkkilän perus-GSM-iPhoneissa ei alunperinkään ollut MMS:ää ja tämä oli tiedossa jo ostohetkellä. Miten se, ettei sitä tule niihin nytkään, olisi kenenkään kusettamista tai nussimista, josta kommentoijat edellä Applea dissasivat?

Päinvastoin, nythän tämä sinänsä vähän käytetty, mutta muilla valmistajilla vakiona ollut, ominaisuus tulee osana maksutonta päivitystä kaikkiin iPhoneihin, paitsi näihin ihan ekoihin vain Jenkeissä myytyihin malleihin. En vain ymmärrä, miten tämä olisi jotenkin paha asia tai kyseenalaista toimintaa, kun MMS:ää ei ole aiemmin missään vaiheessa niihin edes luvattu. Varsinkaan, kun päivityksen pääpaino on ihan muissa asioissa, jotka muuten tulevat jo mainittua MMS:ää ja stereo Bluetoothia lukuun ottamatta myös niihin ihan ensimmäisiin Jenkki-iPhoneihin.

Maailmalla myydyn iPhone 3G:n omistajat saavat siis lisäominaisuuksia maksutta, mutta koska osa toiminnoista on ollut ennestään joidenkin muiden valmistajien tuotteissa, on tässä kommentoijista ilmeisesti jotakin väärää, tai ainakin se kertoo, että Apple on syvältä. Just joo.

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

12

Ensinnäkin MMS-viestit eivät kyllä ole mitenkään erityisen odotettu ominaisuus, paitsi ilmeisesti joissakin erityisryhmissä. Toisekseen, kuluttajille laite on myyty kertoen selvästi että MMS *ei* ole laitteen tukema toiminnallisuus. Nyt sitten on "kusetusta" kun MMS-viestejä ei tulekaan pari vuotta vanhaan malliin softapäivityksellä, mutta vuoden vanhaan tulee. Kyllä todellakin harmittaa että iPhonen menin ostamaan, tähän tulee ominaisuuksia joista en ole maksanut, minua on petetty!

Ja myös tämän "totuuus selvitetty" väitteen selvitystapa ja logiikka on monin osin jotain ihan muuta kuin aukoton, mutta eipä varmaan tarvitse siihen hukata aikaa.

BTW, "kusettaa päin naamaa" ei ole varmaankaan kielitoimiston hyväksymä idiomi.

Vastaa
jartar (vahvistamaton)

13

iPhone on paras!
Mikä ees on MMS? Ikinä en oo käyttäyt moista

Vastaa
JiM Beam (vahvistamaton)

14

Nykyään saa MMS paketteja liittymiin, että ei se paljoa maksa. Itselläni ei ole, ja kikkailen kuvat yms aina sähköpostiin, mikä ei todellakaan ole sama asia.

Vastaa
abx (vahvistamaton)

16

On mielestäni väärin verrata nokian päivittämistä ja iPhonen päivittämistä keskenään. Nokian luurithan eroavat toisistaan aika paljon ja näin ollen kaikkiin ei sama päivitys käy, kun taas applen softa on lähes sama molemmissa, toisessa vain ei ole 3g settiä, näin ollen voisi luulla että päivityksen saisi myös vanhempiin malleihin. Tästä voi siis johtua tuo kusetuksen maku, että tuohon vanhaan "karvalakki" iphoneen ei tule samoja päivityksiä kun vain hieman eroava 3g malli sen saa. Lainaten aikaisempaa kommenttia liittyen Nokiaan, sama pätee myös appleen osittain: "vanhan mallin käyttäjät jotenkin vain unohtuvat ja odotetaan heidän ostavan uusi parempi malli"

Joku tuolla mainitsi että ilmaiseksi saa tämän 3.0 päivityksen, eihän se niin mennyt kaikissa. Eikös tuohon ipod touchiin tuosta 3.0 versiosta joutunut maksamaan 10 €?

Puolustan nokiaa ja omistan nokian luurin, olen tyytyväinen asiaan, kantani ei välttämättä ole puolueeton, mutta otan osaa silti kommentointiin asiallisesti.

Vastaa
Jauni (vahvistamaton)

17

Nää apple-nokia tappelut tääl puhelinvertailussa on aina niin hubaisia. xD

Oikeesti, mikähän on poikien keski-ikä...

Vastaa
jartar (vahvistamaton)

18

Mac on parempi kun windows ja ipod on parempi kun creativet mutta iPhone on kaikkein parhain!!!

Vastaa
Tiksu (vahvistamaton)

20

Applehan poisti 90-luvulla korppuasemat tietokoneistaan ja sitä pidettiin huonona ideana... ;) taitaa olla vain näin, että Apple on aikaansa edellä. Sähköpostilla kuva liikkuu alkuperäisen kokoisena todella kätevästi.

Vastaa
Kimera (vahvistamaton)

21

Onhan nä juu hauskoja tapauksia nää "tappelut" (väittelyt mielestäni). Ja se ei lopu vaikka miten olisi, tosin nää mahtavat "apple on paras", "nokia on paras"-tyyliset kommentit on jäänyt pienemmälle, onneksi.


Sitten tuohon kommenttiin:
"Jauni @ 7.5.2009 18:29

Nää apple-nokia tappelut tääl puhelinvertailussa on aina niin hubaisia. xD

Oikeesti, mikähän on poikien keski-ikä..."

Mutta eikös se yleensä ole niin että se ketä alkaa toisten ikää suorasti tai epäsuorasti kommentoimaan on itse kovin nuori tai ei missään nimessä hirmuisen vanha (wannabe aikuinen ja kovin korrekti). Myös puhekieli ja hymiöiden käyttö paljastaa että ei kovin paljoa itselläsikään ole ikää. Poikkeuksia toki löytyy...

T: Kaapo, 22v (nyt sitten odotan jaunilta hienoa vastausta äxdee)

Vastaa
tkkaisla (vahvistamaton)

22

Itel iPhone 3G ja kyl tunnen itteni kieltämättä vähän kusetetuks jos noit ei tuukkaa omaa iPhonee päivytyksen mukana.

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

23

"Joku tuolla mainitsi että ilmaiseksi saa tämän 3.0 päivityksen, eihän se niin mennyt kaikissa. Eikös tuohon ipod touchiin tuosta 3.0 versiosta joutunut maksamaan 10 €?"

Taisinpa mainita, joo. Oletin että oli puhe iPhonesta, MMS ei ole relevantti iPodin ominaisuus. Ja kyllä ominaisuuksia lisäävät päivitykset iPodeihin maksavat, josta siitäkin on foorumit itketty täyteen. Selvästikään mikään ei riitä kun toimijana on Apple.

Eikä se Nokiaan vertaaminen ole mitenkään väärin, loppukäyttäjä joko saa lisää ominaisuuksia tai ei saa. Onko valmistajalla kaksi tai tuhat mallia ei ole hänen kannaltaan kauhean merkityksellistä. Ei Nokiallakaan sitä softaa tarvitsisi jokaiseen malliin tehdä erikseen. Ja tuskin tehdäänkään, koska nokian mallit ovat pääosin aika samasta puusta veistettyjä.

Vastaa
pnp (vahvistamaton)

24

Kyllähän ne MMS viestit on saanut tuohon 2G malliinkin jo vaikka kuinka kauan (SwirlyMMS:llä), 2G pitää kuitenkin saada jailbreakattua jotta saa lukot auki ja toimii täälläkin. Ei siis mikään ongelma käsittääkseni.

Vastaa
Sipe (vahvistamaton)

25

Apple. Käyttämisen helppous on meille tärkeää. Murra meidän ohjelmisto ja asenna muutama ohjelma niin saat perus ominaisuudet käyttöösi.

Vastaa
kek (vahvistamaton)

26

Itsellä nokia enkä vissiin koskaan ole mms:ää käyttänyt. TOKI se on jokaisen puhelimen perusominaisuus, mutta samalla todellinen turhake. Mihin mms:ää edes tarvitsee?

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

28

> Vaan kun pointtinihan olikin se, että alkuperäisissä Jenkkilän
> perus-GSM-iPhoneissa ei alunperinkään ollut MMS:ää ja tämä oli
> tiedossa jo ostohetkellä. Miten se, ettei sitä tule niihin
> nytkään, olisi kenenkään kusettamista tai nussimista, josta
> kommentoijat edellä Applea dissasivat?

no siten että apple nimenomaan lupaa tuoda uusia piirteitä ohjelmallisesti vanhoihin luureihin, ilmaiseksi. sen takia apple ei kirjaa tuloja luureista tulokseensa yhdellä kertaa kuten normaalit matkapuhelinvalmistajat, vaan pidemmän ajan kuluessa.

esim. touch:iin apple ei tuollaista lupausta ole antanut, ja siihen uusista ominaisuuksista joutuukin aina maksamaan.

nyt sitten paljastui että apple ei toimikaan kuten on mainostanut vaan jättää jotkin piirteet keinotekoisesti joidenkin luurien osalta toteuttamatta.

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

29

> apple nimenomaan lupaa tuoda uusia piirteitä ohjelmallisesti vanhoihin luureihin, ilmaiseksi.

Tätä Apple ei ole *luvannut* Apple on kirjanpitokäytännöllä varannut itselleen sellaisen mahdollisuuden. Jota se toki on käyttänyt, ja tulee tässäkin tapauksessa käyttämään.

> apple ei toimikaan kuten on mainostanut vaan jättää jotkin piirteet keinotekoisesti joidenkin luurien osalta toteuttamatta.

Missä tätä on mainostettu (kuluttajille)? Missä on edes puolittain annettu ymmärtää MMS-toiminnallisuuden tulevan alkuperäiseen iphoneen? Tai että *kaikkiin* applen puhelimiin tulisi samat ominaisuudet, kuinka pitkään, aina? Vaikka Applen toimia aika tarkkaan seuraankin en ole havainnut tällaista mainosta tai lupausta.

Päätöksen "keinotekoisuus" on myöskin todistamatta. Se että kolmas osapuoli sanoo että "näillä piireillä onnistuu" ja että on tulkittu Applen lausuntoa erittäin yksisilmäisesti ei ole kauhean pätevää logiikkaa. Faktoja pöytään jos sellaisia on!

Vastaa
abx (vahvistamaton)

30

To: 23. Jonathan

Olikin kyse siitä että kuinka hienoa se on kun apple tarjoaa jotain ilmaiseksi. Mutta tuohan on ohjelmisto päivitys, tarkoittaako se nyt sitten sitä että ipod touchin ohjelmistoa ei enää päivitetä kun 3.0 julkaistaan, jos et maksa 10 €. (menee vähän offtopiciksi mutta itsepähän vetäsin :))

"Selvästikään mikään ei riitä kun toimijana on Apple."
Ja homma toimii myös "applen porukalla" niin että ihan sama mitä apple törkkää heille niin kaikki käy, vaikka saisivat nokialaisen missä on applen logo ja hienot glossy valikot niin se kelpaisi sellasenaan. Mutta onhan se totta että apple heitterit hakevat aina huonoa iTuotteista, koska pelkäävät että mahtava nokiamme jää jalkoihin ja silloinhan on pakko hieman nälviä.

Päivityksestä:
Vaikka softa symbiania kaikissa noissa nokian älyluureissa onkin, vaihtelee sisältö softalla suuresti ja vaikka ominaisuuksiltaan kaksi lähes samaa noksua laitetaan päivitykseen eroaa niiden paketit aika paljon. On erilaisia paikkauksia jne. eli ehkä samasta rungosta lähdetään puhelimen ohjelmistoa täyttämään mutta siihen se jää. Sitä paitsi tuleehan nytkin aina uudet ominaisuudet puhelimiin joihin ne sopivat lähes suoraan kaikille niille luureille ladattavaksi. Jotain kertoo myös että kaikki ei ole samaa että heti ei ole saatavilla kaikille mahdollisille puhelimille lisäominaisuutta vaan se tulee hetken kuluttua kun se siihen saadaan väännettyä.
Applella taas oman käsityksen mukaan (en sano varmaksi kun en paljoa ole perehtynyt) softa on sama kaikissa ja samat ominaisuudet tulevat iPhone 2G, iPhone 3G ja iPod Touchiin kun uusi päivitys tulee (ei nyt lasketa tähän asioita että ipod on pelkkä musiikkisoitin ja nuo muut on puhelimia, toki ne niin eroaa). Eli on mielestäni kuluttajaa pissittämistä jos mahdollisuus olisi iskeä ominaisuuksia mitä tulee uudempiin, mutta niitä ei siltikään saa. Ei 3G puhelimessakaan ole MMS viestejä ja silti sen siihen saa 3.0 ilmaiseksi ja kun melkein samaa softaa käyttävät niin miksi ei sitten olisi mahdollista 2G saada sitä.

Tulipas sekava viesti, mutta koitetaan tajuta :)

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

31

@ABX

> Applella taas oman käsityksen mukaan (en sano varmaksi kun en paljoa ole perehtynyt) softa on sama kaikissa

Pitkälti näin on, mutta käytännössä jokaisessa on hieman erilainen softa, koska rauta on joka mallissa osin erilaista. Sanoisin että tilanne on pitkälti identtinen Nokian kanssa, ainakin jos puhutaan sarjoittaisista Symbian-malleista. Esim. N-sarja, E-sarja.

> Eli on mielestäni kuluttajaa pissittämistä jos mahdollisuus olisi iskeä ominaisuuksia mitä tulee uudempiin, mutta niitä ei siltikään saa.

Kuluttajalle on myyty puhelin joka ei osaa MMS:aa, se että siihen ei tule sitä kahden vuoden päästä ostohetkestä vaikka teoriassa "voisi tulla" on aika hakemalla haettu ongelma. Ihan vastaavasti voisi kysyä miksi Nokia ei tue h264:n Main profiilia kuin joissakin laitteissa, se olisi *ihan varmasti* mahdollista tukea monessa muussakin? Miksi ogg-formaattia ei tueta lainkaan, Nokian puhelinten raudalla sen ihan varmasti pystyisi soittamaan? Vastaus: panoksen ja hyödyn suhde ei ole tarpeeksi hyvä.

Varmasti Applella olisi ollut mahdollisuus tehdä erilaisia kompromisseja ja lisätä MMS viestit myös ensimmäisen sukupolven iphoneen, mutta siellä on tultu yllä mainittuun tulokseen, mahdollisia syitä on kymmeniä, ja varsin moni niistä mahtuu ilman salaliittoteorioita sen "raudassa on eroja" selityksen alle. En työskentele Applen iPhone-osastolla joten en ala sen tarkemmin arvailemaan.

Tässä koko keskustelussa on taas kyse klassisesta myrskystä vesilasissa ja lähdetty olettamasta "Apple on ilkeä, Apple jätti tahallaan MMS:n pois myydäkseen lisää puhelimia" jossa ei objektiivisesti tarkasteltuna ole oikein mitään järkeä. Faktoja ovat: ensimmäisen sarjan iPhoneja myytiin vain muutama miljoona, myynti keskittyi erittäin vahvasti USA:han, USA:ssa MMS on kertaluokkaa pienempi juttu kuin Euroopassa (ja ei se täälläkään tunnu kovin iso olevan paitsi kun kyseessä on Apple ja sen puute) ja kyseiset asiakkaat ovat oletettavasti kahdessa vuodessa jo tottuneet siihen että puhelimessa ei sitä ole.

Tästä seuraa se, että uusien iPhonejen kauppa ei mitenkään ihmeellisesti kasva siksi että vanhasta puuttuu MMS ja uuteen kesällä tulevaan malliin(kin) sen saa. Tietenkään en sitä tulevaa mallia ole nähnyt, mutta kyllä olisivat Applella kortit pahasti levällään jos MMS olisi merkittävä ensimmäisen ja kolmannen sukupolven iPhonen välinen ero.. Kuukauden päästähän se nähdään, mutta jo toisen sukupolven iPhonea käyttävänä voin laittaa pääni pantiksi että näin ei ole.

Vastaa
Aapeli (vahvistamaton)

32

En tiedä, onko Apple koskaan luvannut tuovansa softaan myöhemmin jotain "uutta" toiminnallisuutta. Suoraan sanottuna en voi sanoa, että olisin aihetta niin paljon seurannut. Mutta nyt kun näitä ominaisuuksia tuodaan jälkikäteen johonkin malliin, samalla herätetään kuluttajilla toivoa että "kyllä niitä varmasti tulee sitten myöhemmin". Tämähän on päivän selvää jo pelkästään lukemalla tämän palstan! Eli siis; Aivan sama onko Apple luvannut mitään tai ei, kuluttajalle jää loppujen lopuksi kusetuksen maku kun ominaisuuksia ei tulekkaan jälkikäteen. Tästä seuraa asiakastyytyväisyyden heikkeneminen, joka sotii vastaan liike-elämän sääntöjä.

Vastaa
Joppe (vahvistamaton)

33

SwirlyMMS toimii mainiosti jailbreak-hakkeroiduissa puhelimissa (=mahdollistaa muidenkin kuin applestoresta ladattavien ohjelmien asennuksen), tunnen itseni kyllä petetyksi kun eivät ominaisuutta päivitä vanhoihin luureihin :( Eli jos joku harrastelija saa ton tuen aikaiseksi vanhoihin malleihin niin miksei muka Apple itse saisi huh???

Applen on kyllä mielestäni rahanahnein it-alan yritys mitä mieleen tulee ja kehtaavat vielä valehdella näin päin naamaa !!!

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

34

> MMS-toiminnallisuuden tulevan alkuperäiseen iphoneen? Tai että
> *kaikkiin* applen puhelimiin tulisi samat ominaisuudet, kuinka
> pitkään, aina? Vaikka Applen toimia aika tarkkaan seuraankin en
> ole havainnut tällaista mainosta tai lupausta

älä nyt ole lapsellinen :) ei kyse ole jonkin tietyn ominaisuuden lupaamisesta vaan siitä että apple tuo uusia ominaisuuksia puhelimiinsa mutta jättää toiminnallisuuden pois yhdestä mallista vedoten teknisiin seikkoihin. kävi ilmi että tuo on puhdas vale.

kyllä tämä on hiukan eri asia mitä apple-fanittajat ovat puhkuneet iphonen tulosta alkaen, että se on alusta jota päivitetään ohjelmistolla, väittäen samalla että muut valmistajat eivät noin toiminisi. ja hiukan toista mitä apple on antanut ymmärtää.

nyt on kuitenkin käynyt selväksi että noin ei ole, vaan ohjelmistopäivityksillä ei kaikkia piirteitä vanhempiin malleihin tuoda, vaikka siihen ei olisi mitään teknistä syytä, perusteena pelkät kaupalliset lähtökohdat.

ja tuo on ihan ok. se on vain eri mitä apple-fanaatikot ovat tähän asti väittäneet. siksi asia on hyvä tuoda esille näyttävästi.

eikä muuten pidä paikkansa myöskään se että muut valmistajat eivät toisi uusia piirteitä puhelimiinsa, nokia julkaisee jatkuvasti uusia versioita s60-ohjelmista, joita voi asentaa myös vanhoihin malleihin. ilmaiseksi. nokia julkaisee jopa täysin uusia ohjelmia joita voi asentaa vanhaan puhelimeen. myös ilmaiseksi.

ja niitä voi usein asentaa jopa 2 vuotta vanhempiin malleihin, ja jos ei, niin syynä on nimenomaan tekniset rajoitukset (esim kosketusnäyttöä vaativista ohjelmista ei aina ole järkevää tehdä kosketusnäytöttömällä toimivaa versiota ja toisinpäin).

Vastaa
HelloKitty (vahvistamaton)

35

Olisin alunperin ostanut iPhonen mutta juuri mms-viestipuutteen tähden päädyin nokiaan: Miksi puhelimessa on kamera, jos siitä ei voi lähettää kuin internetin kautta tai koneen kautta kuvia?
iPhonessa on muutenkin todella surkea kamera, verrattuna vaikka siihen tekniikkaan jota Notebookit edustavat.
Olen myös sitä vastaan että iPhone on kytketty Soneraan. Ja Sonera sinänsä on ihan oma lukunsa siinä "silmäänkusettamisessa".
Mut pointti oli että: HALOO PAHVIPÄÄT mitä ihmeen kitinää:
iPhone on omaa luokkaansa käytettävyydessä.
Se, että mms viestit oli poisjätetty ominaisuus, ei ole edistystä.
Se, että mms viestiominaisuus voidaan ladata myöhemmin ON EDISTYSTÄ.
Toisin sanoen, tulee aika jolloin käteen tulee pelkkä puhelin ja siihen ladataan ominaisuudet netistä. Ihan kuin tietokoneeseen asennetaan eri ohjelmat.
Itseä ainakin harmittaa että omassa Nokia8GB:ssä on kaikki saamarin viivakoodin lukijat, vaikken todellakaan käytä niitä. Ja olen jo kertaalleen poistanut ne, mutta iloiset Nokialaiset latasivat ne takaisin takuuhuollossa.
Takuuhuolto sinänsä toimii loistavasti, kun puhelinta ei lähetetä kiinaan/Usaan niinkuin iPhone.
Molemmilla on puolensa. Sitten kun voin kasata itse puhelimeni niin olen tyytyväinen. Sitä odotellessa...

Vastaa
Hybridi (vahvistamaton)

36

Neo: Hyökkäys on paras puolustus? Jos Apple nussii kuluttajaa, niin koetetaan etsiä muilta vikoja, Nokialta ja MS:ltä.

-niin no tuo on kyllä totta... :D huvittavia muuten taas nämä teidän kommentit, joka ainoassa paikassa menee riitelyksi...
Kun yksinkertaisesti on mm. nämä: Microsoft-Apple, Windows-Mac, Nokia-iPhone, Creative-iPod leirit... (joista ensimmäinen on aina paras :D tottakai...)

"@13 Perus Apple-poika meininkiä. :D

Nää apple-nokia tappelut tääl puhelinvertailussa on aina niin hubaisia. xD

Oikeesti, mikähän on poikien keski-ikä...

ja apple on parempi kun päärynä"

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja