Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Mikä on Nokian N-sarjan ongelma?

21
Markus Lehtiniitty

Mikä on Nokian N-sarjan ongelma?
Nokia julkaisi eilen vuoden 2009 toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksensa. Kerroimme muutamista katsaukseen sisältyneistä mielenkiintoisista asioista eilen.

Yksi kertomistamme faktoista oli se, että ensimmäisen kerran ikinä E-sarjan hyötypuhelinten kappalemääräinen myynti ylitti N-sarjan viihdepuhelinten myynnin. E-sarjalaisia meni kaupaksi 4,7 miljoonaa ja N-sarjalaisia 4,6 miljoonaa.
Tarkastellaan N-sarjan myynnin kehitystä viimeisen 10 vuosineljänneksen osalta:

Q2/2009: 4,6 miljoonaa kappaletta
Q1/2009: 5 miljoonaa kappaletta
Q4/2008: 8 miljoonaa kappaletta
Q3/2008: 9 miljoonaa kappaletta
Q2/2008: 10 miljoonaa kappaletta
Q1/2008: 10 miljoonaa kappaletta
Q4/2007: 11 miljoonaa kappaletta
Q3/2007: 9 miljoonaa kappaletta
Q2/2007: 9 miljoonaa kappaletta
Q1/2007: 8 miljoonaa kappaletta

Eikö näytäkin huolestuttavalta kehitykseltä? Kyllä. N-sarjan vuosineljännesmyynti pyöri pitkään 10 miljoonan molemmin puolin, mutta aivan viime aikoina ollaan lasketeltu rivakkaa tahtia alle viiden miljoonan lukemiin.

Mistä N-sarjan alennustila johtuu? Yksinkertaisesti tuotevalikoiman heikkoudesta ja kiinnostavien uutuustuotteiden puutteesta. Vuonna 2006 julkistetulla N95:llä oli aikaansa edellä, mutta on sen jälkeen jäänyt pysyvämmin ajastaan jälkeen. Toki N-sarjan myynnin laskuun on vaikuttanut myös se, että pienempi osa Nokian älypuhelimista kuuluu nykyään N-sarjaan. E-sarjan ja numeroperusteella nimettyjen älypuhelinten myynnit ovat olleet kasvusuunnassa. Lisäksi kilpailu älypuhelinmarkkinoilla on ollut aivan eri luokkaa vuonna 2009 kuin, mitä se oli vielä 2007. Tuolloin Nokia sai vielä käytännössä mellastaa älypuhelinrintamalla oman mielensä mukaan. Nyt kakkua jakavat Apple, Googlen Android-alustaan perustuvat puhelimet sekä RIM BlackBerryillään huomattavasti vahvempana.

Kuitenkin N-sarja edustaa Nokian ykköstarjontaa, joten millä keinoin Nokia aikoo oikoa viime aikoina tapahtuneen kehityksen? Riittävätkö uutuusmallit kuten N86 8MP ja N97 tähän? N86 8MP:n nousemiseen menestysmalliksi en itse jaksa uskoa, N97:stä en uskalla vielä toistaiseksi sanoa mitään. Nokia kertoi eilen toimittaneensa kesäkuussa 2009 puoli miljoonaa N97-puhelinta kesäkuussa. N97 vastasi siis 11 % N-sarjan myynnistä. Parhaillaan käynnissä olevalla kolmoskvarttaalilla N97:n osuus N-sarjan myynnistä noussee huomattavasti korkeammaksi, jopa 35-45 prosenttiin.

N97:llä on siis ehdottomasti positiivinen vaikutus N-sarjan myyntiin, mutta onko se tarpeeksi suuri, sitä ei voi tietää. Onnistuuko Nokia nostamaan N-sarjan myynnin takaisin 10 miljoonan neljänneslukuihin lähiaikoina? Ei pysty, jollei se tuo merkittävästi uutuuksia markkinoille (ja toistaiseksi niitä ei ole näköpiirissä). Tuoreimmat julkistetut N-sarjalaiset ovat jo markkinoilla, joten jo julkistetuista, markkinoille saapumista vielä odottavista puhelimista ei vetoapua ole tulossa. Nokian tulee siis tehdä uusia julkistuksia N-sarjaan ja luultavasti niitä on luvassa syyskuun alussa Nokia World -tapahtumassa.

N-sarjan menestyminen on tärkeää, koska N-sarjalaisten ainakin tulisi edustaa Nokian parasta osaamista. Jollei Nokia saa parasta osaamistaan myytyä, niin mitä muutakaan sitten.

Kommentit (21)

Joo (vahvistamaton)

4

Nyt on taas analysoinnissa mennyt ajatus hukkaan.

Mitä järkeä on edes miettiä moista? N-sarja on vain yksi mallisarja Nokian tuotevalikoimassa. On totta että paukkuja on suunnattu E-sarjaan viimeaikoina mutta E voisi olla myös N eikö?

Lisäksi jos 5800 XM olisi ollut N 58 voisitte lisätä 7 miljoonaa kappaletta analyysiinne.

Ei mitään poinnita, sama kun analysoisi yhden puhelimen myyntilukuja. Ensi vuonna tähän aikaan voidaan päivitellä miten se N-sarjan myynti on noussut noin paljon kun siihen pukkaa uusia puhelimia lisää mm. Maemolla.

Sitten voidaankin alkaa päivitellä C-sarjan myyntiä.

http://tavaramerkki.prh.fi/ice-bin/oiice...mero=T200901035

Vastaa
msly
msly

5

Numerolliset älypuhelimet, E-sarjalaiset ja N-sarjalaiset ovat selkeästi erilaisia tuotteita. Muotoilulinjat ovat erilaisia, markkinointi on erilaista sekä myös ominaisuudet ovat tietyllä tasolla jopa keinotekoisesti erilaisia. Lisäksi tuotteissa selkeästi näkyy, että N-sarjan ja E-sarjan kehitystyötä tehdään eri paikoissa.

On selkeää, että vaikka Nokia on onnistunut muuten, N-sarjan osalta ollaan epäonnistuttu (vaikka yritystäkin on ollut). E-sarjassa ollaan pystytty nostamaan uusia laitekonsepteja enemmän esille menestyksekkäästi ja myös vanhoja on jatkettu. Sen sijaan N-sarjassa on epäonnistuttu N95:n jälkeisessä jatkumossa. Myöskään N78/N79 eivät enää pystyneet nostamaan sellaista huumaa kuin N70 ja N73 aikanaan. Tuotteet eivät ole tarpeeksi kiinnostavia tässä tietyssä laitesegmentissä, vai onko kuluttajien tottumukset vaihtuneet enemmän viihteestä hyödyn puolelle? E-sarjan puhelimet ja numeropuhelimet on suunnattu eri segmenteille.

Toki itsekin olen ihmetellyt, miksei Nokia ole laajentanut N-sarjaa alaspäin: esimerkiksi N5x, N6x kun pienin muutoksin monet XpressMusicitkin olisivat N-sarjaan sopineet.

+ tuo Cseries-tavaramerkkihakemus on mielenkiintoinen. Ainakaan tietääkseni tuota ei ole käsitelty missään mediassa (?), joten luultavasti huomenna julkaisemme siitä erillisen artikkelin. Kiitos vinkistä.

Vastaa
grinx
grinx

6

Ongelma on hitaus ja alustan monimutkaisuus. Kovin moni ei jaksa edes perehtyä kaikkiin ominaisuuksiin.

Vastaa
jartar
jartar

7

@5

Ja alamäki vaan jatkuu tekstien osalta kun turhaan puolustelet näkemystäsi. Mainitsemiasi "suuria" eroja ei oikeastaan KUKAAN puhelimen ostaja näe.

Pienet kosmeettiset erot eikä erilainen markkinointi tee kännystä erilaista.

Raja E-, N- ja numerosarjalaisten osalta on hämärtynyt KULUTTAJIEN silmissä täysin olemattomiin. Samat ominaisuudet saa riippumatta siitä miten känny on nimetty.

5800 voisi ihan hyvin olla N58 ja Nokia olisi saanut paljon suuremmaksi N-sarjan myynnin. Ellet tähän pysty niin kuvittele että 5800 olisi väriltään hopeinen...

Vastaa
msly
msly

8

Ikinä ei saa luovuttaa. :p Mielestäni kyseessä ei ollut turha juttu aiheen puolesta. Mielestäni on relevanttia tarkastella eri sarjoja erikseen koko älypuhelinmyynnin tarkastelun rinnalla.

Ja loppujen lopuksi, jos juttua luetaan ja se synnyttää keskustelua, se ei ole turha.

Vastaa
Quiote
Quiote

9

Miksi N-sarja on menestynyt huonosti? Mielestäni siksi että puhelimet eivät ole kiinnostavia. Itse ostin puhelimeni 2007 kolmannella kvartaalilla ja kyllä, kyseessä on N-sarjan puhelin. Tämän jälkeen tulleet puhelimet eivät ole millään tavalla säväyttäneet että olisin edes harkinnut niiden hankkimista. Kuka enään kaipaa isoa kapulaa melko hankalalla käyttöliittymällä kun muut valmistajat tarjoaa silotetun käyttöliittymän ja vielä huomattavasti tyylikkäämmissä kuorissa. Enkä nyt puhu iPhonesta ;)

Vastaa
jonathan (vahvistamaton)

10

@3

Ai mitä järkeä miettiä? Nseriesin kehittämiseen ja markkinointiin kulutetaan vuosittain valtavia summia ja se on yksi tunnetuimmista Nokian brandeista. Jos ja kun sen myynti sakkaa on erittäin hyvä kysyä miksi näin tapahtuu ja mitä pitäisi tehdä.

Minulla ei ole tähän vastausta, mutta kuiten jo aiemmin joku sanoi vaikuttaa siltä että kehitystä tehdään eri ryhmien toimesta ja syystä tai toisesta Nseries on sekä laitteiden että etenkin softan osalta jäänyt junnaamaan paikoilleen, joka muuttuvalla markkinalla tarkoittaa kiinnostavuuden laskua.

Toivottavasti tilanne korjaantuu ja ratkaisu todellakin olisi symbianista luopuminen. Itse en ainakaan usko että siitä saadaan kunnollista ikinä.

Vastaa
anamiro
anamiro

11

N95:sen jälkeen N-sarjan kehitys on pääsääntöisesti ollut vissiin ulkomaisilla saiteilla jotka ovat vain kopsanneet N95:sen konseptia pikku parannuksin..

Vastaa
teosto
teosto

12

C sarja tulee luultavammin myyntiin 2011.
se sisälttää huhujen mukaan ainakin sen uuden jonkun hienon alustan.
tämä sarja tulee kumoomaan N sarjan joskus hamassa tulevaisuudessa..

ainakin luureja on C sarjaan kehitteillä monia.
saas nyt sitte nähä millo tulee ja millasia tulee. mut mielenkiinnolla oottelen että tää julkastais siin seuraavassa mobiilialan systeemissä

Vastaa
-R- (vahvistamaton)

13

Nokian puhelimet ovat jääneet kilpailijoidensa jalkoihin ja pahasti - puhelimet ovat ruman näköisiä, softa ei toimi niinkuin kilpailijoilla, käyttöjärjestelmä on vanhanaikainen, multimedia/design ei vaan nokialla pelitä enää. kannattaisi vaihtaa suunnittelijoita sekä softaa (symbian pois).

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

14

Nauroin tuota 3 kommenttia. Itse ostin juuri muutama viikko sitten iphonen enkä todellakaan ole katunut. Vähän aikaa sitten viellä minulla oli noita nokioita kuten e61i sun muita ja bugeja,lagia löytyi paljon. Pelejä ei löytynyt yhtään. Iphonesta en viellä noita ole löytänyt. Pelejä on niin paljon kuin jaksaa pelata.
Nokia on aina tullut jäljessä muita valmistajia ja tulee vielläkin eli ei mikään ihme jos ei myy. Varsinkin tuo n97 on aivan naurettava. Sekä hinnaltaan että ulkonäöltään ja käytettävyydeltään.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

15

msly,

hyvä että yritätte tehdä omiakin juttuja ettekä vaan käännä muiden, ehkä joku kopioi teitä....

Siitä +

Vastaa
WumWum
WumWum

16

Kyllä Nokian akilleenkantapääksi on tulossa yhä enemmän Symbianin heikko ohjelmointi ja ohjelmien tarjonta. (hinta/laatu)

Ohjelmistopäivityksien hitaus ja korjausten puute. Esim. Nokia E71 on loistava puhelin itsessään mutta ohjelmistosta ei saa kaikkea irti.


Linux puhelimia ja homma pelittäisi paremmin.

Vastaa
psp (vahvistamaton)

17

kyllä N97 varmaan myy jonkin verran mutta parilla/kolmella muutoksella se olisi myynyt paljon, paljon enemmän... SIIS... edelleen se on liian paksu, viisi milliä ohuempi... leveyttä lisää se viisi milliä ja näytön koko 4 tuumaa... lisäksi takakansi harjattua terästä.

ELI... taas nokia MELKEIN onnistui!!!

ps. nokiasta on tullut Ollilan jälkeen halpakännyköiden massatuottaja... on se todella valitettavaa, että Ollilan uskomaton työ nokiassa romutetaan kerta toisensa jälkeen.

t. osakkeenomistaja

Vastaa
psp (vahvistamaton)

18

kyllä N97 varmaan myy jonkin verran mutta parilla/kolmella muutoksella se olisi myynyt paljon, paljon enemmän... SIIS... edelleen se on liian paksu, viisi milliä ohuempi... leveyttä lisää se viisi milliä ja näytön koko 4 tuumaa... lisäksi takakansi harjattua terästä.

ELI... taas nokia MELKEIN onnistui!!!

ps. nokiasta on tullut Ollilan jälkeen halpakännyköiden massatuottaja... on se todella valitettavaa, että Ollilan uskomaton työ nokiassa romutetaan kerta toisensa jälkeen.

t. osakkeenomistaja

Vastaa
psp (vahvistamaton)

19

kyllä N97 varmaan myy jonkin verran mutta parilla/kolmella muutoksella se olisi myynyt paljon, paljon enemmän... SIIS... edelleen se on liian paksu, viisi milliä ohuempi... leveyttä lisää se viisi milliä ja näytön koko 4 tuumaa... lisäksi takakansi harjattua terästä.

ELI... taas nokia MELKEIN onnistui!!!

ps. nokiasta on tullut Ollilan jälkeen halpakännyköiden massatuottaja... on se todella valitettavaa, että Ollilan uskomaton työ nokiassa romutetaan kerta toisensa jälkeen.

t. osakkeenomistaja

Vastaa
jartar
jartar

20

@psp

On se vaan hyvä että taas löytyi "tietäjä" joka olisi saanut Nokian tuotteesta paljon paremman pienillä muutksilla.

Itse en usko yhtään noihin juttuihisi joten nyt on hyvät perustelut paikallaan miksi noin pienet muutokset nostaisi myyntiä huimasti.

Siinä ei ole mitään pahaa että nokia myy paljon halpoja kännyjä. Rahaa niistäkin tulee.

Ja onhan se tietty kiva ylistää Ollilaa mutta nykytilanne on aivan erilainen ja paljon haastavampi kalliimpien kännyjen myynnin osalta.

3G kännyjen hinnat ovat tippuneet paljon, peruspuhelimista löytyy kohtuu hyviä kameroita ja mp3 soittimet.

Kun hyvät ominaisuudet löytyvät jo suht halvoista kännyistä niin kalliita on suhteellisen vaikea myydä...

Vastaa
jartar
jartar

21

@psp

On se vaan hyvä että taas löytyi "tietäjä" joka olisi saanut Nokian tuotteesta paljon paremman pienillä muutksilla.

Itse en usko yhtään noihin juttuihisi joten nyt on hyvät perustelut paikallaan miksi noin pienet muutokset nostaisi myyntiä huimasti.

Siinä ei ole mitään pahaa että nokia myy paljon halpoja kännyjä. Rahaa niistäkin tulee.

Ja onhan se tietty kiva ylistää Ollilaa mutta nykytilanne on aivan erilainen ja paljon haastavampi kalliimpien kännyjen myynnin osalta.

3G kännyjen hinnat ovat tippuneet paljon, peruspuhelimista löytyy kohtuu hyviä kameroita ja mp3 soittimet.

Kun hyvät ominaisuudet löytyvät jo suht halvoista kännyistä niin kalliita on suhteellisen vaikea myydä...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja