Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nyt sinäkin voit auttaa Symbianin käyttöliittymän parantamisessa

5
Markus Lehtiniitty

Nyt sinäkin voit auttaa Symbianin käyttöliittymän parantamisessa
Symbian-käyttöjärjestelmän S60-käyttöliittymää on useasti, yhä enenevässä määrin viime aikoina kosketuspuhelinten vallankumouksen myötä, haukuttu jälkeenjääneeksi, vaikeakäyttöiseksi ja yksinkertaisesti huonoksi. Symbian ja S60 ovat käytössä muun muassa Nokian kaikissa älypuhelimissa.

Nyt Symbian-käyttöjärjestelmää kehittävä Symbian Foundation kuitenkin tarjoaa kaikille mahdollisuuden osallistua parannustalkoisiin Symbian UI Brainstorm -aivoriihiblogin kautta. Jokainen voi lähettää sähköpostilla (scottweiss@symbian.org) omat käyttöliittymän kehitysehdotuksensa blogin ylläpitäjälle Scott Weissille, joka tämän jälkeen lisää ehdotukset näkyville blogiin. Ehdotusten tulee olla kuvien muodossa, tosin mukaan voi liittää myös hieman tekstiä selosteeksi.
Toistaiseksi blogissa esitellään kolmea erillistä käyttöliittymän kehitysehdotusta, liittyen muun muassa S60:n Kello-sovelluksen optimointiin kosketusnäytöille ja musiikkikappaleiden soittolistoihin lisäämisen helpottamiseen musiikkisoittimessa.

Applen iPhone-puhelinten tyylikkään ja yksinkertaisen käyttöliittymän ja Googlen Android-alustan myötä paineet Symbianin käyttöliittymää kohtaan ovat selkeästi viime aikoina kasvaneet. Verrattuna tuoreisiin mobiilialustoihin kärsii Symbian menneisyydestään, joka näkyy käyttöliittymässä muun muassa valintanäppäimiin perustuvana rakenteena ja tilan tuhlaamisena. Käyttöliittymää on pidetty Symbianiin perustuvien puhelinten kokonaisuudessaan heikoimpana lenkkinä, joten parannuksille olisi sijaa. Kehotammekin kaikkia osallistumaan Symbian UI Brainstormiin.

Olemme myös aiemmin itse Puhelinvertailu.comissa kritisoineet S60-käyttöliittymää muun muassa Nokian kosketuspuhelimia, 5800 XpressMusicia ja N97:tä käsittelevissä testiartikkeleissamme. Tulevassa Symbian^2-käyttöjärjestelmäversiossa odotetaan panostetun erityisesti käyttöliittymän kehittämiseen ja optimointiin kosketuslaitteille, joten tulevaisuudessa asiat voivat muuttua. Oma osuutensa voi jatkossa olla myös Symbian UI Brainstorm -blogin kautta tulleilla ehdotuksilla.

Kommentit (5)

Mikael (vahvistamaton)

1

Ei ne siellä Symbianilla näköjään viitsi kehittää mitään uutta. On näköjään pitänyt apinoida Androidia tuon robotin kanssa. Toki on vähän jotain omaa pintakiiltoakin laitettu, mutta mitään täysin "uutta" ei näköjään olla uskallettu tai viitsitty keksiä.

Vastaa
Jaqua
Jaqua

2

Jaahas, on näköjään yrittäneet jotain amatoorimäistä sketsiä luoda kyseiseen blogiin, mut ei noilla kyl symbianin GUI:ta pelasteta.
1. Esimmäinen asia mikä pitäis hoitaa kuntoon on asetusten laittaminen yhteenpaikkaan kaikkien ohjelmien osalta. Nyt asetushe*lvetti on ihan liian insinöörimäinen ja sekainen.
2. Asia on käyttöliittymän kömpelyys ja sekavuus, eli ei ole niin selkeetä tietää mistä pääsee ohjelmiin ja mistä johonkin ohjelmien latauspaikkaan jos sitä (ovi store) edes sellaiseksi uskaltaa kutsua. Käyttöliittymän tulisi tietää mitä käyttäjä haluaa sillä tehdä, sen ei pitäisi ikinä laittaa käyttäjää miettimään miten joku ohjelma toimii tai mitä pitäisi painaa seuraavaksi.
3. Ohjelmien käyttöliittymien suunnittelijat tulisi laittaa oikeasti samaan huoneeseen koodaajien ja arkkitehtien kanssa. Nokia on tunnettu ja symbian perässä, siitä että koodaaja, suunnittelija, GUIn tekijä eivät ole missään tekemisissä useinmiten toistensa kanssa. Eli syntyy tilanteita jossa asiat eivät toimi samalla logiikalla joka paikassa vaan jokainen ohjelma on suunniteltu omien tarpeiden mukaan ja käyttäjä sekoilee ohjelmien logiikkojen kanssa. Eli selkeät linjaukset ja kaikki noudattaan niitä.
4. Olisiko aika jo suunnitella yksilöllisempiä ja laadukkaampia kokonaisuuksia, eikä vain tehdä aina massalle jotain samaa mitä kilpailijoilla. Japanilaiset ovat keksineet monia uusia käyttötapoja puhelinten ja ohjelmien kanssa. Tosin on pakko myöntää, että iPhonen monet ohjelmat ovat addiktiivisia parhaimmillaan. Onkohan Symbianin käyttäjäryhmät viellä määritelty ajankohtaisten mittojen mukaan vai edelleen 90-luvun lopun mukaan kun symbianOS:ää aloitettiin kirjoittelemaan. Sekin ihmetyttää, että miksi Symbianista pitää olla omat versiot eri puhelintyypeille? S60, S80 (taitaa olla jo kokonaan lopetettu), S90 etc.

Mut veikkaan, että N97 aloitussivu on jo eteneminen oikeaan suuntaan, mutta en ole viellä vakuuttunut että se tulee olemaan lähellekkään yhtä käytettävä kuin mikään kilpailijan. Vaikka kuulemma on parempi suorituskyvyssä ja moniajossa.

Vastaa
jackoff (vahvistamaton)

5

@4
Vähän pelottaa, että tarpeelliset uudistukset kuten tuo QT ui ja siihen liittyvät koodaamista helpottavat piirteet tulee aivan liian myöhään.

Edes uskalla kuvitella, mitä apple ja android tekevät samana aikana.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja